01emielclaus3.jpg

ARCHITOUR  
Dimension 67 – maart 2023
Architour: Perneel Osten architecten

In deze reeks bezoeken we samen met architecten een aantal van hun projecten om inzicht te krijgen in hun architectuurpraktijk. Deze keer neemt Carmen Osten ons mee langs enkele ontwerpen die ze samen met Lore Perneel realiseerde.

002brugesmeetingandconventioncentrebmccmetaarchitectuurbureauensoutodemouraimagefilipdujardin.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 67 – maart 2023
Het BMCC: een bescheiden kolos

Één jaar na de officiële inhuldiging kan het Bruges Meeting & Convention Centre, kortweg BMCC, terugblikken op 52.000 bezoekers, ruim 100 klanten en een ereplaats in het Brugse lichtfestival Wintergloed, waar de architecturale kenmerken van het gebouw met een licht- en lasershow in de verf werden gezet. Het nieuwe bouwwerk naar de hand van META architectuurbureau en Eduardo Souto de Moura brengt zo een nieuwe dynamiek naar het Brugse beursplein, in weinig nog te vergelijken met het verouderde en monofunctionele beursgebouw van weleer. Al had het volgens de architecten gerust nog wat meer mogen zijn.

wtcbplaatsingvanhoutenrameninspouwmuurconstructiesschrijnwerk.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Plaatsing van houten ramen in spouwmuurconstructies

Het buitenschrijnwerk wordt steeds vaker vóór de uitvoering van de gevelbekleding geplaatst. Ondanks de vele voordelen van deze techniek, zijn er ook enkele aandachtspunten voor de schrijnwerker. De luchtdichtheid van het plaatsingskader moet gegarandeerd zijn, de bovenkant en de zijkanten van het kader moeten beschermd worden door een waterscherm en de minimale contactlengte tussen het plaatsingskader en het raamkader moet om thermische redenen nageleefd worden.


Dorken rectangle maart 2023
nelissenfalo4.jpg

PRODUCTSPOT  
Dimension 67 – maart 2023
Ecologische gevelsteen van A tot Z

In de experimentele showroom van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken – een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv – kunnen architecten en bezoekers o.m. de dit jaar uitgebreide collectie N70 gevelstenen – ecologisch van productie tot afwerking – ontdekken in de echte én de virtuele realiteit.

wtcbnooitmeervochtbroblemendampscherm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nooit meer vochtproblemen door condensatie in wanden

Wat is het verschil tussen een dampdichte en een luchtdichte laag? Waarom moet er wel een dampscherm geplaatst worden bij een houtskeletwand, maar niet bij een spouwmuur? En waarom zijn de eisen voor het dampscherm strenger bij een plat dak dan bij een hellend dak? Je ontdekt het in dit artikel.

cosentinothedukedektonensemble.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nieuwe look & feel voor beschermd kantoorgebouw in Warandewijk

In de Hertogstraat, één van de hoofdassen van de Brusselse Warandewijk, ligt het kantoorgebouw The Duke. Het maakt deel uit van een stedelijk ensemble in classicistische stijl – naar een ontwerp uit 1776 van architect Barnabé Guimard – beschermd als bouwkundig erfgoed. Bovenop de voorgevel van The Duke zorgt een sober, fijn gedetailleerd volume – bekleed met Dekton® Fossil van Cosentino – voor het nodige contrast.


Architect@Work maart/mei 2023
deceuninckdezaatb2aibelgica.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Wind in de zeilen en weids uitzicht voor de Belgica

Het laatste project op de frontlijn van De Zaat in Temse is Residentie Belgica, een woontoren met 11 bouwlagen en 2 teruggetrokken ‘kroonverdiepingen’. Eén van de eerste toonaangevende projecten, uitgevoerd met Decalu schrijnwerk van Deceuninck voor projectontwikkelaar Cordeel.

wienerbergerpoloapenglazenwand.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Louise en Marie nieuwe Antwerpse stadspoorters

Op de hoek van de Antwerpse Desguinlei en de Karel Oomsstraat is het markante woonproject Louise Marie – vernoemd naar het voormalige kinderziekenhuis – in gebruik genomen. Met dit duurzaam, toekomstgericht project formuleren POLO, CORES Development & aannemer Vanhout een antwoord op stedelijke uitdagingen. De twee slanke woontorens – opgetrokken in Terca Elignia Silva Greige gevelstenen van Wienerberger – worden verbonden door een imposante glazen wand.

12996050dann.jpg

@HOME  
Dimension 67 – maart 2023
“Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”

He-architectes staat op een spilpunt. In het najaar van 2022 nam mede-oprichter Damien Henry op 53-jarige leeftijd afscheid van het bureau; enkele maanden later staat het Luikse architectenbureau op punt om te verhuizen van een huurkantoor in de Rue Ernest de Bavière naar een eigen project iets verderop in de wijk Outremeuse. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij heden, verleden en toekomst.

helpdesk_5.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Verantwoordelijkheid voor schade na ingreep aannemer

Q: De aannemer boorde gaten in de muur van de kelder om een warmtepomp te plaatsen. Dat was niet de bedoeling: nu loopt er water binnen. De aannemer zegt dat hij niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor waterinfiltratie. Wie moet de herstelling financieren?

helpdesk_4.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Hol klinkende tegels

A: Hol klinkende tegels kunnen verschillende oorzaken hebben. Best ga je eerst na of er correct gewerkt werd:

helpdesk_3.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Drempelbedrag aanwezigheidsregistratie

A: Voor de opstart van de werken moet de eerste aannemer de werken aangeven bij de RSZ, via een aangifte der werken.