tekstfoto4.jpg

PROJECT  
Dimension 61 – september 2021
Oude spoorweghal wordt bruisende buurtplek

Achter het station van Leuven gaat een bijzondere plek schuil. Op de site van de Centrale Werkplaatsen – waar de stad bouwt aan een nieuw hart voor deelgemeente Kessel-Lo – vonden lokale ondernemers, kansenorganisaties en sportverenigingen elkaar in een voormalige spoorweghal.

schellelektronisch1.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 61 – september 2021
Mogelijkheden van elektronisch kraanwerk benutten

Elektronisch kraanwerk is al tientallen jaren op de markt. Met de opkomst van intelligente systemen zijn de mogelijkheden ervan nog groter geworden. Nochtans zien we nog een zekere terughoudendheid tegenover elektronische toepassingen. Kraanwerkfabrikant Schell ziet dat als een gemiste kans. Intelligent kraanwerk garandeert een goede drinkwaterhygiëne, en bespaart op werkingskosten.

nlmktphopshmeervoudig184440witgladonbezandspwfheteren.jpg

PRODUCT IN DE KIJKER   
Dimension 61 – september 2021
Glazuurstenen Leietheater zorgen voor een inspirerende geveltaal

Terca glazuurstenen spreken een inspirerende geveltaal. De mogelijkheden en toepassingen om bij nieuwbouw en renovatie een verrassend gevelbeeld te creëren, zijn eindeloos. En bij restauraties helpen glazuurstenen het project in zijn oude glorie te herstellen. De duurzame glazuurlaag geeft extra kleurmogelijkheden en zorgt voor een fraaie spiegeling en textuur. Die uitstraling is voor altijd, dankzij de hoge duurzaamheid en het onderhoudsarme karakter. Alsof u met sieraden een gevel of wand rijgt.


Architect@Work oktober 2021
ercoeclipse004.jpg

PRODUCT IN DE KIJKER   
Dimension 61 – september 2021
Evenwichtige en structurerende verlichting voor het Leietheater

Om aan de hoge verlichtingsvereisten van het Leietheater te voldoen, werd er gekozen om de foyer en de grote zaal te verlichten met de flexibele ERCO Optec en ERCO Parscan Spot. Ze bieden een zeer smalle lichtbundel van 7° voor discrete accentverlichting langs de wanden van de zaal. De ERCO Parscan Spot werd evenals toegepast als breedstraler (wide flood). Zo kon er met éénzelfde type armatuur verschillende lichtoplossingen aangeboden worden. De kleurtemperatuur van 3000 Kelvin creërt een warme en aangename sfeer in de ruimte. De combinatie van accentverlichting en algemene verlichting zorgt voor een evenwichtig eindresultaat, waardoor de verlichting zowel zijn functionele taken verricht alsook zijn bijdrage levert aan de vormgeving van het totale project. Voor de algemene verlichting werd er voor de inbouwspot Skim Downlight met wide flood en oval flood optiek gekozen, voor een egale lichtspreiding. Alle armaturen zijn met DALI besturing geleverd om grote bedieningsgemak en comfortabele verlichting te garanderen.

5trlei91884def.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 61 – september 2021
Schittering langs de Leie

Een stille wenk naar Emiel Claus, of een ode aan het werk van de luministen. Zo staat het Leietheater veelvuldig op het wereldwijde web omschreven. En inderdaad, met zijn schil van geglazuurde witte baksteen creëert het gebouw een zacht licht- en kleurenspel dat aansluiting vindt bij de werken die in het naastgelegen museum Mudel tentoongesteld worden. De immer wisselende schittering vormt echter ook een interlude voor de verwondering van het theaterbezoek.

dim61wienerbergerclickbrickdroogstapelen_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Circulair bouwen zet de trend

Dankzij hun lange levensduur en mogelijkheden tot hergebruik en recyclage lenen kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen zich goed voor circulaire bouwprojecten. Een voorbeeld daarvan is ClickBrick, het systeem om gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm. Nieuwbouwproject Ten Dries in Zwevegem levert een mooie praktijkcase.


Unilin oktober 2021
ldoorgrezdoiceaupoorten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Strakke gevelarchitectuur aan de Golf du Bercuit

In een bosrijke omgeving in de gemeente Grez Doiceau (Waals-Brabant) werd een ruime villawoning naar een ontwerp van Luc Spits Architecture gerealiseerd. Eyecatcher zijn de drie zij aan zij geïntegreerde Puma Line STL sectionale poorten van L-door die het monolithische karakter van de gevels beklemtonen.

20210311121304.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Hoogvlieger in houtskeletbouw

In de Brusselse Marollenwijk wordt momenteel het sociaal woonproject Menslievendheid opgetrokken. Bij oplevering begin 2022 zal het gebouw vijftien kwalitatieve en gevarieerde woonunits herbergen voor de openbare vastgoedmaatschappij de Brusselse Woning en dat allemaal in een hoofdzakelijk houten, geprefabriceerde draagstructuur. Met acht bouwlagen en een totale hoogte van 25 m mag het woonblok zich dan ook de (voorlopig) hoogste houtskeletbouw van het Brussels Gewest noemen.

aw2017associations.jpg

ARCHITECT@WORK  
Dimension 61 – september 2021
Architect@Work in het teken van gezonde materialen

Op het moment van schrijven gaat Kortrijk Xpo nog even door het leven als een gestroomlijnd VAXPO, maar tegen eind oktober hebben naalden en vaccins definitief plaats geruimd voor beursstanden en podia. Iets later dan oorspronkelijk vooropgesteld, maar daarom niet met minder enthousiasme, organiseert Architect@Work er op 21 en 22 oktober haar jubileumeditie.

arlularocheardenneautrementdecoratieve.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Deurkadersysteem gaat naadloos op in elke interieurwand

In het kleine dorpje Hives vlakbij La Roche-en-Ardenne startte vorig jaar het gastenverblijf ‘Ardenne Autrement’, een ontwerp van architectenbureau HP-Architecture. Van kamer naar kamer maak je er een reis doorheen de seizoenen. Het Argenta Invisidoor deurkadersysteem laat er de binnendeuren, telkens afgewerkt met een andere houtsoort, naadloos opgaan in de wanden.

descoborgxonyx20003.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Design en maatwerk kan ook in zorgcollectiviteiten

In Sint-Katelijne-Waver bouwt zorginstelling Borgerstein aan een nieuwe toekomst. Er worden vier nieuwe gebouwen voor gehandicapten- en ouderenzorg opgetrokken. Bij de inrichting van de patiëntenkamers was o.m. de sanitaire inrichting een aandachtspunt. Het Mechelse installatiebedrijf Van Hoey – vooral gespecialiseerd in sanitaire installaties in de zorgsector en openbare gebouwen – installeerde er de hygiënische XonYX wastafeltabletten van Desco.

volabasilaalterbadkamercopyrightgiuliafrigerio.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Warme herfstkleuren in het bos

In de Aalterse bossen fungeerde een archetypische chalet tot voor kort als vakantiewoning. Gecharmeerd door de inplanting en het vakantiegevoel beslisten de nieuwe eigenaars het bestaande chaletvolume te bewaren en te laten uitdeinen in een ritmiek van daken. Met als accent een warme goudkleur die o.m. terugkomt in de voorgevel, de raamprofielen en het Vola-kraanwerk.