vandemoorteledambordmotief.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Showroom als functionele, permanente conceptstore

Sinds begin 2020 is Steenbakkerij Vande Moortel gehuisvest in een nieuw multifunctioneel gebouw langs de oevers van de Schelde in Oudenaarde. Tussen oude loodsen verrijst het showroomgebouw als een functionele conceptstore. “Het idee was een pakhuis te bouwen langs het water. De pure, rechthoekige vorm en de stalen skeletstructuur versterken het gevoel van de havenarchitectuur”, aldus architect Thierry De Vos.

20brutscheld1380.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Schelde legt ranke woontoren hoge prestatie-eisen op

Scheldezicht is één van de eyecatchers van het Antwerpse stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’. Residentiële hoogbouw wordt er aangevuld met kantoren, commerciële en gemeenschapsruimtes. Het architecturale karakter van de ranke woontoren wordt visueel bepaald door het gebruik van wit architectonisch beton en duurzame systemen van Reynaers Aluminium.

nelissenelectricityverbandenfoto03.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Electri-city past naadloos in het straatbeeld

In de schaduw van de gerenoveerde, 12 verdiepingen tellende, Electrabeltoren in Antwerpen zorgt nieuwbouwproject Electri-city voor een hedendaagse, architecturale toets. Voor het gevelmetselwerk opteerden projectontwikkelaar Life en POLO Architects voor de Trevi (voorheen Cap Gris Nez) van Nelissen Steenfabrieken, verwerkt in reliëf.


Wienerberger (maart 2021)
wtcbartonline20204nr1afb2_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
De opmars van composieten in de bouwsector

Composieten of vezelversterkte kunststoffen hebben tal van mogelijkheden te bieden voor de bouwsector. Dankzij hun vele troeven vormen ze immers een interessant alternatief voor klassieke bouwmaterialen zoals beton en staal. Zo kunnen ze onder meer toegepast worden in gevelbekledingen en bruggen.

dimension110101.jpg

PRODUCTSPOT  
Dimension 59 – februari 2021
Een hoog isolerende garagepoort maakt het BEN-plaatje compleet

Termen als lage-energiewoningen of bijna-energieneutraal (BEN) klinken vertrouwd in de oren. Driedubbel glas, goed isoleren, luchtdichtbouwen… staan daarbij centraal, maar wat met een garagepoort? Laten we die achterwege? Gaan we voor een carport? Of kunnen we het gemak van een inpandige garagepoort verenigen met goede isolatiewaarden en een optimale luchtdichtheid?

wienerbwilselewoonbeleving.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Harmonieus woonensemble rond een collectieve tuin

In het dorp van Wilsele Putkapel werd naast het nieuwe zwembad een woonensemble gerealiseerd naar een ontwerp van het Antwerpse architectenbureau RE-ST. De Terca Linnaeus Betula van Wienerberger werd er klassiek vermetseld, met een licht terugliggend voegwerk, in verrassende metselwerkverbanden.

12187dann16.jpg

@HOME  
Dimension 59 – februari 2021
“Vorm is het logische uitvloeisel van een intensief proces”

Delmulle Delmulle architecten hebben in Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem) hun eigen fief uitgebouwd. In de voormalige cichoreibranderij De Lelie brachten ze niet alleen hun architectenbureau onder, maar ook hun beider woningen. Vader Frank vormde de droogtoren achteraan om tot een over vier niveaus uitgesmeerde verticale loft met panorama op het landschap en de Schelde. Zoon Seger is gehuisvest in een van de twee flankerende en door hem geüpdatete directeursvilla’s in cottagestijl.

notablok_15.jpg

HELPDESK  
Dimension 59 – februari 2021
Helpdesk

Een Belgische architect kan, voor zover hij ingeschreven is op de tabel van de Belgische Orde van Architecten, een specifiek project in Frankrijk realiseren, zonder dat hij zich moet inschrijven op de Franse tabel van de Orde van Architecten. Daarvoor kan ik u best doorverwijzen naar volgende link: https://www.architectes.org/prestation-de-services-des-architectes-ressortissants-de-lunion-européenne.

zwerfruimte.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Zwerfruimte

Morsen met ruimte is een hoofdzonde. Als u wil weten waarom, lees dan ‘Zwerfruimte’. In die publicatie kijken de auteurs met een kritische blik en via bespiegelingen, gelardeerd met puntige doordenkers, naar het ruimtegebruik, het ruimtebeslag

stedelijkmuseumfromthonettodutchdesignpressimagecomposition.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Van Thonet tot Dutch design

Als u een flinke portie iconische meubelontwerpen wil bekijken, spoor dan naar Amsterdam. Het Stedelijk Museum daar bestaat 125 jaar en viert dat onder meer met de tentoonstelling ‘From Thonet to Dutch Design’.

campaignimagediptychbyurayvesmalyssekikiverbeeckbasedonoriginalimagesbyfilipdujardin1.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Solid Senses

Internationaal is de belangstelling voor Belgische architectuurbureaus de jongste jaren flink de hoogte ingeschoten.

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Interieurtrends spotten

Goed nieuws voor wie snakt naar interieurbeurzen in real life. Van 18 tot 24 januari 2021 kunt u in Keulen de nieuwe meubeltrends spotten op IMM Cologne.