schucokcgeraardsbergenfwssysteem.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Imposant groen stadsbaken voor Geraardsbergen

In het nieuwe kenniscentrum van Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen krijgen de bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten binnenkort hun eigen plek. Architect en bouwheer kwamen in hun streven naar een duurzaam en esthetisch ontwerp al snel uit bij Schüco.

vdmoortelleiekouterbrickm1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Leiekouter brengt de sfeer van verblijfsplek aan de oever terug

Het complexe binnenstedelijke project Leiekouter in Gent daagt uit op boeiende wijze. De voormalige statige herenhuizen waren gericht op de hoger gelegen Nederkouter. De Leie-zijde – in de loop der jaren verwaarloosd – werd ingezet als pakhuis of gesloten gevel. 360 Architecten zocht opnieuw connectie met het water met het oog op meer woonkwaliteit. De gekozen gevelsteen uit de Nature7-reeks van Vande Moortel geeft het geheel een massieve, zacht genuanceerde uitstraling.

hormannbinnendeurenkontrastkante4protect.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Hörmann lanceert hoogwaardige binnendeuren op de Belgische markt

Sinds kort maken ook hoogwaardige binnendeuren deel uit van het Hörmann-productassortiment op de Belgische markt. Typerend zijn het Duradecor stootvaste oppervlak, de robuuste rand met 4Protectrandbescherming en de naadloos witte overgang van de hoekige deurranden naar het deurblad. Er is keuze tussen een klassieke of een moderne look, in RAL-kleur naar keuze of Duradecor oppervlak, en glaselementen of roestvrijstalen toepassingen.


Life Cycles rectangle 2022
bozarcukkelaflopend1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Aluminium overkappingen op maat voor de gemeente Ukkel

Sinds 2020 werken de gemeente Ukkel en aluminium overkappingsspecialist BOzARC nauw samen. Tot het Ukkelse schoolgebouwen patrimonium behoren vooral historische gebouwen. In het kader van de vernieuwing aan de oudere structuren en het creëren van overdekte speelruimte in nieuwere scholen, maakte het gemeentebestuur werk van deels overkapte speelplaatsen. In nauw overleg met de architecte van de gemeente, werkte BOzARC telkens een aan de omgeving aangepaste oplossing uit.

navtvmurmuur10.jpg

@HOME  
Dimension 64 – mei 2022
“Architectuur benader je van binnen- én van buitenuit”

Met de herinrichting van de Standaertsite weet het tijdelijk collectief murmuur architecten, AE-architecten en Carton123 architecten al sinds de oplevering in 2019 een constante stroom aan nominaties en erkenningen in de wacht te slepen. Dat het deugd doet, daar is Tinne Verwerft van murmuur architecten meteen eerlijk over, al verwacht ze daardoor nog niet noodzakelijk een hausse in aanvragen of aanbiedingen. Een blijk van de bescheidenheid die het bureau in zowel houding als architectuur blijft kenmerken.

aballoonhome.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
A Balloon Home

Radicaal en productief, doch grotendeels onbekend. Zo omschrijft CIVA de Belgische architect A.J. Lode Janssens, aan wie het nog tot 27 maart een tentoonstelling wijdt. Dat de man sinds 20 jaar in vrijwillig ballingschap leeft, heeft ongetwijfeld veel met die classificatie te maken, net als zijn dubbelzinnige relatie met architectuur. Want hoewel Janssens bijzonder geïnteresseerd was in de mogelijkheden van de experimentele architectuur, verzette hij zich sterk tegen de pretenties ervan. Centraal in de tentoonstelling staat het ‘ballonhuis’ (Humbeek, 1969-1986) van de architect, dat voor de gelegenheid op schaal 1/4 door CRIT.architects gereproduceerd werd. Zodoende kan het publiek zich volledig rekenschap geven van de omvang van deze prestatie. Originele archiefdocumenten geven daarnaast inzicht in Janssens’ proefondervindelijke praktijk van ruimtelijk onderzoek.


Aquarama trade fair rectangle
sollewitt.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
Sol LeWitt

Nog tot 1 mei belicht het Joods Museum van België in de tentoonstelling Sol LeWitt. Wall Drawings, Works on Paper, Structures (1968-2002) de diversiteit en eenheid in de producties van de conceptuele kunstenaar. Naast werken zoals Wall Drawing #138, voor het eerst gemaakt in de Brusselse galerie MTL, worden ook zijn samenwerking met Charles Vandenhove in het kader van het Universitair Ziekenhuis in Luik en zijn ontwerp voor de nieuwe synagoge van de gereformeerde Congregatie Beth Shalom Rodfe Zedek – “een probleem van geometrische vormen in een ruimte die aangepast is aan ritueel gebruik”, zoals LeWitt het zelf omschreef – middels tekeningen, foto’s, getuigenissen en archiefdocumenten prominent in beeld gebracht.

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
Henry van de Velde Awards

Al 28 jaar benadrukken de Henry van de Velde Awards, georganiseerd door Flanders DC, de belangrijke maatschappelijke rol van de designer en zijn of haar opdrachtgevers. Daartoe bekroont het Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten alsook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. De prijzen voor 2022 zijn inmiddels uitgedeeld, en naar goede gewoonte worden de winnaars ook dit jaar tijdens een gratis tentoonstelling in Bozar in de kijker gezet. In de foyers van het museum ontdek je nog tot 10 april welke projecten en ontwerpen het meest konden overtuigen.

theurbanfact.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
The Urban Fact

The Urban Fact onderzoekt Aldo Rossi’s ontwikkeling van een theorie over de stad, van de publicatie van Architecture of the City (1966) tot de tentoonstelling Analogous City (1976). Redacteurs Kersten Geers en Jelena Pancevac selecteerden hiervoor 23 projecten, gebonden door de realiteit van hun omgeving, maar ook geladen met culturele en burgerlijke ambitie, die de complexiteit van een architectuurproject als ‘geheel’ illustreren en tonen hoe architectuur aan de veranderende stedelijke context kan bijdragen. Samen geven de projecten blijk van een oeuvre dat zich pijnlijk bewust is van zijn beperkingen, maar tegelijk halsstarrig in zijn ambities.

openoproep.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
Open Oproep vanuit onverwacht perspectief

Sinds de lancering van de Open Oproep in 2000 werden in het kader van de procedure al meer dan 700 opdrachten gepubliceerd en al bijna 250 architecturale en infrastructurele projecten gerealiseerd. Dat de bijzondere architectuurwedstrijd ook in het buitenland niet onopgemerkt blijft, getuigt het boek Celebrating Public Architecture: Buildings from the Open Call in Flanders 2000-21. Deze internationale publicatie, uitgegeven door de Duitse uitgeverij Jovis in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester en het VAi, gaat uitgebreid in op de procedure en illustreert aan de hand van 70 betrokken projecten uit heel Vlaanderen de architecturale kwaliteit die eruit voortkomt. Onder meer gebouwen van 51N4E, Bovenbouw Architectuur, noAarchitecten, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Robbrecht en Daem en vele anderen zijn in het boekwerk opgenomen.

toolbox.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
Toolbox dorpse architectuur

Een golf van appartementsgebouwen rolt over het land en ook kleine dorpskernen, van de Kempen tot de kust, veranderen razendsnel, met als gevolg dat de verblijfskwaliteit in en rond de gebouwen in het dorp verdwijnt of dreigt te verdwijnen. Dit boek benadrukt dat individuele architectuurprojecten in deze context nog steeds een verschil kunnen maken. Elke ingreep biedt immers kansen om de dorpskern te versterken of te verbeteren. Zoals de titel doet vermoeden, reikt Toolbox dorpse architectuur hiervoor een reeks ontwerpinstrumenten aan in de vorm van dorpse ‘figuren’ en ‘tactieken’ voor wonen in meervoud. Het boek schetst ook de randvoorwaarden voor een goed proces en profileert zich zo als een uitnodiging om het gesprek over goede dorpse architectuur aan te gaan en de ontwerpconcepten op het terrein uit te testen.

nimby.jpg

UPDATE  
Dimension 63 – februari 2022
NIMBY?

“Not in my backyard!” Het is inmiddels een gekende en tekenende reactie geworden op zowat alle ingrepen die in het kader van verduurzaming voorgesteld worden. Tijdens de tentoonstelling It’s Our F***ing Backyard. Designing Material Futures, van 23 april t.e.m. 4 september te bezoeken in het Stedelijk in Amsterdam, verzetten ontwerpers en zelfs producenten zoals Vitra en Ikea zich tegen die ingesteldheid. Zij zetten hun creativiteit immers in om mee te zoeken naar oplossingen voor de klimaatcrisis, bijvoorbeeld door nieuwe materialen te ontwikkelen, nieuwe functies toe te schrijven aan afval of natuurlijke materialen of alternatieve manieren te ontwikkelen voor energieopwekking. In de tentoonstelling worden zowel experimenten getoond als producten die al op grotere schaal worden toegepast.