bdwschluter5616526796169439695n.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Strakke afwerking op keienbed met Schlüter-Systems producten

Bij de aanleg van een zwembad wilde de klant een bijzonder strak uitzicht, zonder goten of afvoer. Firma BDW Projects vond hiervoor een oplossing dankzij een systeem van Schlüter-Systems waarbij de tegels op een keienbed of split worden gelegd. De voegen worden open gelaten tot 3mm, zodat het water kan infiltreren doorheen het keien- of splitbed op de Schlüter-systems TROBA drainagemat. Zo kunnen de tegels perfect vlak gelegd worden. Het resultaat is een strakke afwerking, zonder enige storende elementen. Om gelijke voegen te garanderen, is er ook het bijpassende voegkruisje beschikbaar van 3 mm breedte. Hierbij kunnen er twee hulpstukken op elkaar worden gezet tot een hoogte van 30 mm.

demoarchitectenfixscreenartofliving01.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Screens beheersen zonlicht dat donkere architectuur openbreekt

Op Domein Hoogveld te Zedelgem kocht Tom Commeyne in 2017 één van de voormalige gebouwen. Hij gaf deze klassieke Vlaamse langgevelhoeve een ingrijpende renovatie. Met Demo+ Architecten onder de arm werd volop gekozen voor het openwerken van de donkere architectuur. De grote raampartijen zorgen voor optimale daglichtinval in ‘Woning C’ terwijl de Renson Fixscreen zonwering de warmtebeheersing voor zijn rekening nam.

2022idealgennaio29254bis.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Eindeloze mogelijkheden voor het alledaagse

De nieuwe collectie bestaat uit drie verschillende aanbiedingen: i.life B, S en A, elk met hun eigen designkarakter en kenmerken, maar allemaal gemaakt met dezelfde filosofie in gedachten – het bieden van toegankelijke en uitstekende oplossingen voor het dagelijks leven. De drie series worden aangevuld met verschillende bad- en doucheproducten.

urfinoazablackdelabie.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Stijlvol zwart sanitair

Zwart is een onmiskenbare trendkleur, en het is dan ook niet te verwonderen dat deze kleur steeds meer opduikt in sanitaire ruimtes. Dit geldt zowel voor de privé-badkamer als voor (semi-)openbaar sanitair. Tenslotte blijven bezoekerstoiletten zo’n beetje het visitekaartje van de organisatie of het bedrijf. Een verzorgde en stijlvolle inrichting is dan een must. Delabie,specialist in openbaar sanitair, speelt hierop in met een hele reeks componenten in elegant en trendy zwart. Tegelijk moeten ze in kwaliteit niet onderdoen voor de overige producten van Delabie: onderhoudsvriendelijkheid, betrouwbaarheid en robuustheid zijn gegarandeerd.

128mba.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 66 – november 2022
Musée des Beaux-Arts Charleroi krijgt eindelijk eigen identiteit

De plannen voor het Palais de Congrès mogen dan geklasseerd zijn, met de renovatie van zowel het Palais des Expositions als het Palais des Beaux-Arts, de uitbreiding van de Société Wallonne du Crédit Social, de nieuwe stadsontwikkeling Left Side en, wie weet, zelfs de komst van Legoland, staat er in Charleroi nog steeds heel wat op stapel. Temidden die fel besproken bouw- en architectuurplannen opent met het nieuwe Musée des Beaux-Arts dit najaar echter ook een veel bescheidener project. Al neemt het in de stadsontwikkeling van Charleroi daarom niet noodzakelijk een minderwaardige positie in.

clickbrickpureprojectcolruytzoerselclickbrickpureprojetcolruytzoerselphoto2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

De introductie van ClickBrick tilde de keramische gevelstenen van Wienerberger naar een hoger circulair niveau. Met Clickbrick Pure, een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube, wordt daar nog een esthetische dimensie aan toegevoegd. De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.

wtcbartonline20221nr3afb1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Stabiliteit tijdens de bouwfase

De uitvoering van tijdelijke bouwputten en sleuven wordt bij woningbouwprojecten vaak ten onrechte als een minder belangrijke taak beschouwd. Het gaat hier echter om zeer courante werkzaamheden die aanleiding kunnen geven tot instortingen en ernstige schade en/of onge- vallen met zware financiële gevolgen.

dsc3640.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Hoogste woongebouw van Lokeren

“De toepassing van Rockvent Dual is een ecologisch verantwoorde keuze die past bij het duurzame beleid dat we met ons bureau willen uitdragen.” Dit fraaie statement komt van Bart Vanden Driessche van BLAF Architecten. Behalve de recycleerbaarheid van rotswolisolatie roemt de ontwerper de optimale brandveiligheid van deze isolatieplaten van ROCKWOOL® voor geventileerde gevels.

ldoordesmitlaanoostendecontrast.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Imposant poortgeheel voor halfopen bebouwing

In de Oostendse Emiel de Smitlaan, op een perceel gelegen vlak bij de zee en de duinen, wou de bouwheer een duurzame, halfopen bebouwing realiseren. Het ontwerp van architect Diederick Huysse van Bureau Huysse uit Oostende voorziet in een, in de voor- en linkerzijgevelvlakken geïntegreerd, poortgeheel van L-Door, bekleed met Renson Linarte Block 16.

reynaersforsterdimlamgodsunicoprofielsysteem.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Speciaal ontworpen vitrine voor topkunstwerk “Het Lam Gods”

“Het Lam Gods” is één van de topkunstwerken van ons land. Het prachtige kunstwerk, rond 1432 geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck, beeldt de aanbidding van “Het Lam Gods” uit. Na twee jaar restauratiewerken kunnen bezoekers het kunstwerk eindelijk weer bewonderen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. In samenwerking met Meyvaert, partner in museum displays, ontwierp Forster een speciale vitrine om het kunstwerk te beschermen.

vdsandenloodsenstraatgentwoningen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Architecturale plint kleurt Gents stadsinbreidingsproject

Als winnaar van een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door WoningGent cvba-so, kon Martens Van Caimere Architecten bv haar ontwerp voor het hoekperceel Loodsenstraat-Muidepoort realiseren. De duurzaam en circulair bouwen visie van dit Gentse architectenbureau resulteerde in 11 E30 BEN-sociale woningen, verbonden door een architecturale plint met uitspringende steenlagen. De Perla WF7 gevelsteen van Vandersanden past perfect in dit plaatje.

12873028dann.jpg

@HOME  
Dimension 66 – november 2022
“Er ligt voldoende potentieel in het bestaande woningpark”

Vroeg of laat moet elk architectuurbureau zijn visie scherpstellen en richting potentiële klanten en medewerkers veruitwendigen. Zeker voor jonge bureaus, die (nog) niet voorafgegaan worden door een reputatie of streng gecureerd portfolio, kan dat laatste een uitdaging zijn. Dat ondervindt ook Evy Waegeneire. Staat de naam van haar bureau – NONA Architectuur – op de website omschreven als een acroniem voor No-Nonsenseaanpak binnen Architectuur, dan verklapt ze tijdens ons gesprek nog een andere, potentieel gewichtigere betekenis: als verbastering van het Italiaanse ‘nonna’ en dus een directe verwijzing naar het oude.