dim72navhelpdesk1.jpg

HELPDESK  
Dimension 72 – mei 2024
Opvolging architectenopdracht verhinderen vanwege auteursrechten?

Q: Ik volg het werk op van een andere architect. Kan mijn voorganger die opvolging vanwege auteursrechten? Wat als hij of zij enkel het dossier wil overdragen als het gebouw wordt uitgevoerd zoals voorzien in het originele ontwerp?

jefgeys.jpg

UPDATE  
Dimension 71 – februari 2024
Jef Geys

Van 2 februari tot 19 mei brengt WIELS een uitgebreide overzichtstentoonstelling over het werk van Jef Geys. De eigenzinnige Belgische kunstenaar, overleden in 2018, staat vooral bekend om zijn ondermijnende en kritische houding tegenover de kunstwereld en geldt door de integratie van diverse disciplines – waaronder architectuur, sociologie en antropologie – in de beeldende kunst als een voorloper van de interdisciplinaire praktijk. De tentoonstelling omvat dan ook uiteenlopende creatieve projecten, van avant-gardistische tekeningen en schilderijen tot conceptuele fotografie, intertekstuele teksten en conceptuele fotografie. Alles wordt aan elkaar gevlochten middels de persoonlijke werklijst van Geys: een lijst van 844 nummers waarin de kunstenaar vanaf de vroege jaren zestig de titels noteerde van alles wat hij als zijn artistieke praktijk beschouwde. De ultieme getuige van de veelzijdigheid en brede interesse van de kunstenaar en het levenslang leerproces dat zijn werk vertegenwoordigt.

tribru24.jpg

UPDATE  
Dimension 71 – februari 2024
Spaces of Possibility

Vanaf 13 april krijgen twaalf kunstenaars opnieuw vrij spel in de historische binnenstad van Brugge. De inmiddels vierde editie van de Triënnale Brugge neemt onder de noemer Spaces of Possibility vooral de publieke ruimte onder de loep en gaat zo op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Welke plekken zijn op vandaag nog on- of onderbenut? Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid? En hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Tijdens de Triënnale nemen twaalf internationale kunstenaars en architecten de morfologie van Brugge onder de loep, brengen ze lacunes in kaart en geven ze een nieuwe invulling aan on(der)benutte of weinig opgemerkte locaties in de stad. Althans voor even: op 1 september wordt de Triënnale weer afgesloten.


Aquarama trade fair rectangle 2024
adhocbarok.jpg

UPDATE  
Dimension 71 – februari 2024
Ad Hoc Barok

Ooit was Marcel Raymaekers (°1933) een begrip in België. Bijna 50 jaar lang kocht en restaureerde Raymaekers tonnen antieke bouwonderdelen en hergebruikte ze in honderden gebouwen naar eigen ontwerp. Deze elementen, zonder uitzondering indrukwekkend in hun vakmanschap en materialiteit, waren – en zijn nog steeds – een getuigenis van materiële culturen uit het verleden en het duizelingwekkende aantal gebouwen dat in België sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is gesloopt. Vanaf de jaren 1960 realiseerde hij een omvangrijk oeuvre met materialen als zwerfkeien uit de Maasvallei of kolommen en portieken van afgebroken kerken. Die doorgedreven toepassing van hergebruik laat hem aansluiten bij eeuwenoude bouwtradities, maar maakt van hem ook een buitenbeen in zijn tijd en een pionier van het circulair bouwen. Het rijkelijk geïllustreerde boek Ad Hoc Barok is het resultaat van twee jaar onderzoek en bundelt onder meer 35 projecten, een uitgebreide biografie en inzichten in diverse aspecten van de praktijk van Raymaekers.

noainnoavations2023kreon.jpg

PRODUCTSPOT  
Dimension 71 – februari 2024
InNOAvations én de kruisbestuiving tussen outdoor living partners

Design en innovatie voor het buitenleven is de rode draad van NOA, het outdoor living concept in Kruisem dat sterke merken samenbrengt en inspireert met totaaloplossingen. “Met inNOAvations focussen we voor het eerst op nieuwigheden van partners,” duidt NOA manager Catherine Degreef het nieuwste initiatief. “Als 1 van de deelnemende partners grijpt Renson deze gelegenheid aan om te focussen op 3 nieuwigheden die het resultaat zijn van een geslaagde samenwerking met NOA medepartners kreon, Carpentier en 2TEC2,” vult Roel Berlaen (Renson) aan.

batibouw10.jpg

EVENTS  
Dimension 71 – februari 2024
Afspraak op Brussels Expo

Met de thema’s betaalbaar wonen en duurzaam verbouwen zet Batibouw tijdens haar 65ste verjaardag actuele bouw- en verbouwtopics op de agenda. Meer dan 350 exposanten geven een unieke inkijk in de bouw- en verbouwsector en  professioneel advies bij een bouw- of renovatieproject. 

lb2024previewdesignplaza.jpg

EVENTS  
Dimension 71 – februari 2024
Elektrificatie is de motor van Light+Building 2024

Van 3 tot 8 maart 2024 vindt in Frankfurt am Main opnieuw Light+Building plaats. De tweejaarlijkse, internationale vakbeurs covert het volledige spectrum van slimme lichttechnologie tot toekomstgerichte home & building technology. Het motto voor deze editie – die meer dan 2.000 exposanten telt – is ‘Be Electrified’. Elektrificatie is de hoeksteen voor een grotere duurzaamheid. De topthema’s zijn, naast ‘Sustainability’, ‘Connectivity’ en ‘Work + Living’. Rond Design Plaza zijn er tal van nieuwe initiatieven.

20231128100638.jpg

INTERVIEW  
Dimension 71 – februari 2024
Urban mining in Oostende: architect Olivier De Buck werkt aan een digital twin van de stad

Termen zoals ‘Internet of Things’, ‘digital twins’ en ‘urban mining’ klinken nog vaag en futuristisch. We kunnen er echter niet onderuit: in het licht van de circulaire transitie is de bouwsector in een sneltempo aan het digitaliseren. Wat dit concreet kan betekenen voor jou als architect? We interviewden Olivier De Buck, architect en projectcoördinator van het ambitieuze project ‘Mijn Oostende’ over de mogelijke voordelen van de ontwikkeling van slimme, digitale stadsmodellen in het bestrijden van afvalproductie in de bouwsector.

corporateshoot53.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 71 – februari 2024
Innovaties in ventilatie met warmteterugwinning

Ventilatie is een noodzaak in goed geïsoleerde woningen, zoveel is duidelijk. Maar hoe leg je een zuinige en goed werkende installatie aan? Wie daarop het antwoord weet, is Ventilair Group, een specialist in ventilatiesystemen voor woningen en kleine utiliteiten. De redactie sprak met Steven Braekeveldt van Ventilair Group en Michael Dillen van installatiebedrijf Dillen over innoverende ontwikkelingen op het vlak van ventilatie met warmteterugwinning.

evenbeeldcuypersqtheodoortje20_2.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 71 – februari 2024
Kindercampus Theodoor

In de zuidwestelijke oksel van de starre compositie van grijze betonnen bouwblokken die de VUB Health Campus in Jette uitmaakt nestelde zich de voorbije jaren een atypisch volume. In plaats van zich op te bouwen richting de hemel, daalt het terracottakleurige Kindercampus Theodoor namelijk in vier bouwlagen af richting het achtergelegen Laarbeekbos. Een diverse doelgroep van gebruikers, met kinderen in alle levensfases als belangrijkste, genieten zo een bijzondere interactie met het beschermde natuurgebied.

holocaustmonument.jpg

ARCHITOUR  
Dimension 71 – februari 2024
Berlin Mahnmal

Kogelinslagen in gevels, bovengrondse bunkers en hier en daar nog een stukje Berlijnse muur. In Berlijn vind je overal sporen terug van de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse opsplitsing van de stad. De Duitse overheid gaat op een omzichtige manier met het verleden om door sporen doelbewust zichtbaar te laten of te maken, als een gedenkplaats die aan iets herinnert waarvan we hopen dat het niet meer zal gebeuren. De Duitsers hebben er een woord voor: ‘Mahnmal’, in tegenstelling tot ‘Denkmal’, een monument dat bedoeld is om iets glorieus te herdenken.

schucolivingtomfws50.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Living Tomorrow: techniek en design voor de gebouwen van morgen

Voor de realisatie van innovatiecampus Living Tomorrow werd, van de volledige gebouwschil tot de kleinste details, een beroep gedaan op Schüco. Een nieuwe mijlpaal in de continue inzet van het bedrijf voor innovatie, duurzaamheid en co-creatie. Elf nieuwe Schüco-systemen werden geïntegreerd conform de specifieke eisen per geveldeel. De integratie van internet of Facades (ioF) geeft elk element zijn eigen digitale identiteit.

cosentinowabchaponfinknokkevuurtorenplein.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Strakke lijnen en duurzame materialen voor gevels Chapon Fin

Op de hoek van de Kustlaan en de Diksmuidestraat in Knokke Het Zoute werd de buitenschil van het appartementsgebouw Chapon Fin volledig gerenoveerd. Bouwheer en WAB Architecten opteerden voor een niet-destructieve aanpak en voor Dekton gevelbekleding (4 mm) van Cosentino. De Zenith-uitvoering contrasteert mooi met de zwarte sokkel van het gebouw.

groendak.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Waarop letten bij de isolatie van een groendak?

Planten, drainage en bescherming zorgen voor extra belasting van platte daken. De lagen van het dak, en in het bijzonder de isolatie, moeten hiertegen bestand zijn. Waar moet je op letten? En welke aanbevelingen volg je best? 

reynaersherentalsstadscampusuniformelook.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Hybride samenhuizen op stadscampus

Aan de Herentalse Molenvest heeft het voormalige gebouw van Proximus plaats gemaakt voor een ambitieus stadsvernieuwingsproject van het lokale bestuur en de Politiezone Neteland. Het ontwerp is van de hand van het architectenbureau FVWW. De nieuwe invulling – met het nieuwe politie-commissariaat, een open kunstencampus, het Stadsarchief en diverse lokalen – geeft de site een hybride karakter. Het raam- en deursysteem MasterLine 8 met designvariant Hidden Vent van Reynaers Aluminium werd toegepast.

wienerbergerrupelmondescheldekaaiwitgenuanceerdb.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Gestapelde villa’s langs de Scheldekaai

Op de hoek van de Scheldekaai en de Nederstraat in Rupelmonde werd een stijlvolle meergezinswoning met villagevoel gerealiseerd naar een ontwerp van Beo Architecten uit Sint-Niklaas. Bouwheer en architect opteerden voor de Terca Elignia Arctica witte gevelsteen van Wienerberger.

13209001dann.jpg

@HOME  
Dimension 71 – februari 2024
“Als groot bureau hebben we meer slagkracht”

Eind december vierde UMAN Architect zijn tweede verjaardag. Een leeftijd waarop een architectenbureau typisch nog geen noemenswaardige verwezenlijkingen op zijn conto kan schrijven. Ook medevennoten Pierre Poncelet en Fabrizio Tengattini – tevens voorzitter van de UWA – geven toe dat ze bij voorkeur vooruitkijken. En toch loont het om in het geval van UMAN even terug te blikken. Achter het Luikse architectenbureau schuilt immers niet alleen veertig jaar aan ervaring, maar ook een gerichte strategie – en de bijbehorende zoektocht.

notablok_35.jpg

HELPDESK  
Dimension 71 – februari 2024
⁠Moet je een licht gebrek opvolgen bij een overheidsopdracht?

We gaan er voor de goede orde van uit dat de opdracht van de architect zelf ook een overheidsopdracht is en dat die is opgeleverd.

notablok_34.jpg

HELPDESK  
Dimension 71 – februari 2024
Tijdelijke maatschap: wat als een vennoot failliet gaat?

“De maatschap ontstaat op … en eindigt na volledige verwezenlijking van haar doel en de vereffening van alle rekeningen. De maatschap wordt niet ontbonden door bankroet, faillissement of vereffening van een maat. De opdracht wordt in dat geval verder uitgevoerd en verwezenlijkt door de andere maten. Schulden aangegaan door één der partijen kunnen niet overgedragen worden aan de andere partij.”

notablok_33.jpg

HELPDESK  
Dimension 71 – februari 2024
Destructief asbestonderzoek noodzakelijk?

Voor de renovatie van een school vraagt de aannemer een schorsing aan omdat er geen destructief asbestonderzoek is gebeurd. De school heeft enkel een asbestinventaris van een niet-destructief onderzoek – dit volstaat dus niet?

dimvanmarckedesignthinkersreserve.jpg

EVENTS  
Dimension 70 – november 2023
‘Design Thinking’ rond de badkamer van morgen

Na de verwelkoming door CEO Caroline Van Marcke opende het event met een krachtige keynote-lezing van Matteo Fiorini, professor aan het European Institute of Design in Milaan en medeoprichter van Studio LYS. Bekend om zijn bijdragen als art director, product- en interieurdesign voor internationaal gerenommeerde merken, sprak hij over het belang van de natuur en de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en hoe deze elementen zijn ontwerpproces en de vormgeving van kraanwerk hebben beïnvloed. Daarna hadden de Productmanagers van Axor het over de “badkamer van de toekomst”. Ze toonden o.m. creatieve en innovatieve oplossingen op het gebied van waterbesparing.