daikinhenry1.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 69 – september 2023
Twee warmtepompen van Daikin voor een eengezinswoning in Henegouwen

Pierre Henry is de eigenaar van een eengezinswoning in Rèves, ten noorden van Charleroi, in de provincie Henegouwen. Het huis is een onlangs voltooide nieuwbouwwoning. Bureau 2G uit Nijvel heeft de architectuur voor zijn rekening genomen en de firma Air Evolution uit Charleroi zorgde voor de installatie. Om het comfort van verwarming, airco en sanitair warm water te verzekeren, kozen de aannemers voor een doordachte keuze in de nieuwbouw: een lucht/water-warmtepomp voor de vloerverwarming en de productie van sanitair warm water, en een lucht/lucht-warmtepomp voor de airconditioning van de woonkamer en slaapkamers. Daikin leverde de units.

PRODUCT IN DE KIJKER   
Dimension 69 – september 2023
Productvoorstel – ConceptPatio 155 & ConceptSystem 77-Fireproof

ConceptPatio 155 van Reynaers Aluminium is een systeem voor schuiframen en -deuren dat design, functionaliteit en duurzaamheid combineert. Het biedt uitstekende akoestische isolatie, soepele bediening en hoogwaardige veiligheid.

indestadsergiopirronedmva01.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 69 – september 2023
In de stad, op korrel van de stad

In de laatste bocht van de Mechelse Sint-Katelijnestraat, niet lang voor men op de Sint-Romboutskathedraal botst, wordt het panorama van historische (trap)gevels in alle mogelijke tinten metselwerk sinds enkele jaren door een tweeledige, hagelwitte pleistergevel doorbroken. Een frisse façade waarachter zich onder de noemer ‘In de stad’ zes singuliere BEN-appartementen en een collectieve buitenruimte bevinden. Het Mechelse bureau dmvA architecten, dat binnenkort even verderop in de straat zijn intrek neemt, tekende het kleinschalige inbreidingsproject.


Ursus juni-sept 2023
vloeistofdichtheidbetonnenkeldersfoto1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Het belang van goede afspraken voor de vloeistofdichtheid van betonnen kelders

In bestekken voor ondergrondse betonconstructies worden vaak strenge klassen voor de waterdichtheid van het beton gevraagd. Doorgaans zijn bijkomende maatregelen nodig. En die hebben uiteraard een economische, ecologische of organisatorische impact. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over de gewenste vloeistofdichtheid en hoe die te bereiken.

forsterfuegolightprofielenopenbaregebouwen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Veiligheid mét een moderne en luchtige look

Dankzij hun brandwerende tussenlaag en strak design combineren de forster fuego light profielen veiligheid met schoonheid. Het profiel maakt beglaasde vaste wanden en binnendeuren brandwerend, met behoud van een moderne en luchtige look. De stevige, maar slanke forster fuego light profielen zijn ook beschikbaar in inox, perfect voor beglaasde deuren en vaste wanden met een onderhoudsarm oppervlak.

gyprockmskavalsewandenenplafonds.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Pleisterwerk KMSKA knap staaltje vakmanschap

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft een grondige restauratie én uitbreiding binnen de museummuren achter de rug. Bouwheer de Vlaamse overheid liet KAAN Architecten – winnaar van de internationale prijsvraag – haar Masterplan vorm geven. Geen gebrek aan uitdagingen voor Gyproc partner Muller Complete Afbouw België die de oude en de nieuwe muren en plafonds van het gebouw toekomstbestendig maakte.

deceunincknauticzeebruggehoekzichthelder.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
The Nautic: architecturale parel aan de Zeebrugse jachthaven

Op de hoek van de Zeebrugse Tijdokstraat en de Vismijnstraat ontwikkelde Prisma Project de 1e fase van een hedendaags appartementencomplex, Residentie The Nautic genaamd. Het grijswitte geheel, met deels in crepi afgewerkte gevels, en strakke optopping met Rockpanel bekleed, biedt een prachtig zicht op de jachthaven. Voor het hoofddeel buitenschrijnwerk opteerden bouwheer en architect voor de nieuwe Elegant pvc-raamprofielen van Deceuninck.

sapahydrobuildingtentalcombineert.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
TENTAL-gevel combineert design en circulaire economie

Met TENTAL lanceert SAPA een nieuw aluminium gevelsysteem dat creatieve mogelijkheden biedt, en grote beglazingseenheden met de laagste milieu-impact combineert. Nieuwe octrooien optimaliseren de materialen en vereenvoudigen de fabricage en de installatie. Zo wordt de installatie van de beglazingsrubbers droog uitgevoerd, met een minimum aan afval. Met dit Cradle to Cradle gecertificeerd systeem kunnen architecten zich de wereld die iedereen wil, niet alleen voorstellen maar ook bouwen.

cosentinocityapenarchitecten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Cosentino opent een experience center in Antwerpen

Antwerpen, stad bekend om zijn rijke geschiedenis, design en architectuur, verwelkomt een nieuwe toevoeging aan zijn architecturale landschap: Cosentino City. Gelegen in Antwerpen Zuid, is de showroom een traktatie voor ontwerpliefhebbers, (interieur)architecten en andere bouwprofessionals. Met een breed scala aan materialen en innovatieve toepassingen, is deze een bron van inspiratie en creativiteit voor wie op zoek is naar de perfecte oppervlakte-oplossingen in Dekton, Silestone en Sensa.

13144020dann.jpg

@HOME  
Dimension 69 – september 2023
“Elk gebouw zijn eigen persoonlijkheid”

Bovenbouw Architectuur heeft een nieuwe stek. Sinds mei huist het bureau van architect Dirk Somers in een voormalige garage in de Antwerpse wijk Dam, waar het volledige team, anders dan in het oude kantoor in de Cadixstraat, in één open ruimte op het gelijkvloers verspreid zit. “Een belangrijke basis om samenwerking, betrokkenheid en kennisdeling te ondersteunen”, meent Somers, die aan het participatieve karakter van architectuurprojecten bijzondere waarde hecht.

helpdeskfotostudiedienst_5.jpg

HELPDESK  
Dimension 69 – september 2023
Moet je het dampscherm vlak tegen de isolatie plaatsen?

Als architect wil ik het dampscherm zo dicht mogelijk tegen de isolatie van het hellend dak plaatsen. Maar de aannemer wil dit scherm liever op meer afstand aanbrengen, omdat het dan minder onderbroken wordt door staanders en trekkers. Een goed idee?

helpdeskfotostudiedienst_3.jpg

HELPDESK  
Dimension 69 – september 2023
Architectenovereenkomst stopzetten?

Ik wil de architectenovereenkomst met mijn opdrachtgever beëindigen. Hoe pak ik dat aan?