kinnarpsthenewofficewerkomgeving.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 60 – mei 2021
Terug naar de natuurkleuren voor The New Office

We hebben het de voorbije jaren allemaal gemerkt: we trekken steeds meer de natuur in. Deze aantrekkingskracht wordt ook biofilie genoemd, letterlijk vertaald “de liefde voor het leven”. Maar waar komt deze drang vandaan? En heeft dat ook invloed op de manier waarop we gebouwen gaan inrichten. Tijdens een Kinnarps-webinar gingen experten dieper in op dit trending topic.

ldgafb1.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 60 – mei 2021
Groene wanden ter verbetering van het akoestische binnen- en buitenklimaat

Groene bouwelementen (bv. daken, wanden en schermen) worden alsmaar vaker toegepast in een duurzame stadsontwikkeling. Ze dragen onder meer bij tot een betere luchtkwaliteit, beperken de klimaatopwarming, zorgen voor extra waterbuffering en verhogen de stedelijke biodiversiteit. Daarnaast kunnen ze ook ingezet worden om het akoestische binnen- en buitenklimaat te verbeteren.

kreonvanzonaplis.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 60 – mei 2021
Duurzaam licht en comfort tegen de laagst mogelijke energiekost

Recent nam horecagroothandel Van Zon een future-proof gebouw voor logistiek, opslag en kantoren in gebruik in Lommel. Een ontwerp van HVC Architecten uit Hasselt. Het nieuwe hoofdkantoor is 2,5 maal groter dan het vorige gebouw. De bouwheer maakte er een statement van de energiefactuur niet te laten stijgen. Mede op advies van Geert De bruyn, expert energie-efficiëntie en duurzaam bouwen, opteerde hij voor kreon klimaatplafonds en verlichting.


Dörken rectangle mei 2021
bozarcuzleuvenmyr55453.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 60 – mei 2021
Modulaire en comfortabele overkapping voor wandelpad

Dagelijks maken ambulante patiënten en medewerkers van UZ Leuven campus Gasthuisberg gebruik van een 105 meter lang wandelpad dat Parking West met het gebouw van de afdeling oncologie aan de overzijde verbindt. Met een gebogen overkapping in aluminium met een dakbedekking en zijwanden in massief polycarbonaat zorgde BOzARC voor een comfortabele en tevens modulaire oplossing.

12248053dann.jpg

@HOME  
Dimension 60 – mei 2021
“Creativiteit ontstaat in het gesprek”

Terwijl velen het jaar liever zouden vergeten, draagt 2020 bij Evolta Engineers & Architects een duidelijk positieve ondertoon. Vorig jaar vierde het multidisciplinair bureau namelijk zijn veertigste verjaardag, werd een belangrijk raamcontract voor Defensie binnengehaald en trad Nele De Smet aan als nieuwe CEO. Evolta komt daarmee in een onmiskenbare stroomversnelling terecht, al waakt De Smet er samen met project manager ir.-arch. Johan Verstraete over dat die ontwikkeling steeds doelgericht blijft.

cedralzevenhuizenhoofdvorm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Leien doorlopend van dak op gevel zorgen voor zuivere contouren

Langs de Anjerlaan in het Nederlandse Zevenhuizen staat een archetypische villa midden een patchwork van kassen, landerijen en woningen. Dit woonhuis – naar een ontwerp van studio AAAN, een Rotterdams architectenbureau – heeft de contouren van een zuivere sculptuur. Dakvlak en gevel zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal: Cedral Alterna leien.

cosentinozeeduindektonslim.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Ultradunne gevelbekleding geeft Zeeduin licht zwevend effect

Het renovatieproject Zeeduin situeert zich op de hoek van de Franslaan met de Lefebvrestraat te Nieuwpoort. Na enkele decennia vertoonden de gevels – bekleed met relatief dunne prefab silexbeton elementen – betonschade omwille van carbonatie. Bouwheer en architect opteerden voor een totaalrenovatie voor de gevels, met 4 mm dikke Dekton Slim platen van Cosentino, verlijmd op een geventileerde aluminium draagconstructie.

23kmskakaanarchitectenstijnbollaert.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 60 – mei 2021
Historisch museum krijgt hypermodern hart

Achter de gekende monumentale gevels van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, stilaan volledig in ere hersteld, gaat een nieuw geheim schuil. Oprijzend vanuit de vier patio’s wentelt een nieuw museumvolume zich doorheen het negentiende eeuwse gebouw. Spierwit en hypermodern, doch onzichtbaar vanop de straat. Een schijnbaar gezichtsloze architecturale ingreep, die zich tijdens een bezoek slechts met mondjesmaat prijsgeeft.

notablok_16.jpg

HELPDESK  
Dimension 60 – mei 2021
Helpdesk

Wat betreft de eerste vraag:

architectuurinnederland.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Architectuur bij de noorderburen

Als u wil zien welke spraakmakende projecten uw collega’s in Nederland hebben gerealiseerd, dan zit u goed met ‘Architectuur in Nederland – Jaarboek 2019/2020’. De publicatie schetst aan de hand van opmerkelijke realisaties een staalkaart van de architectuurproductie van het afgelopen jaar en van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de architectuur. Verder bundelt het jaarboek alle belangrijke architectuurprijzen, wedstrijden, publicaties en tentoonstellingen. Interessante essays gaan dieper in op aspecten zoals toegankelijkheid, verbondenheid en inclusiviteit binnen de architectuur. Kernvragen zijn: hoe creëer je ruimtes die ontmoetingen mogelijk maken op basis van gelijkwaardigheid? Hoe kun je via architectuur vorm geven aan de verbindende kracht van plekken en gebouwen? Stof tot nadenken en reflectie in de architectuurpraktijk.

henryvandeveldenobi3.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Henry van de Velde Awards

Benieuwd wie er dit jaar een Henry van de Velde Award wist te versieren? Tot en met 28 maart 2021 kunt u alle winnende ontwerpen gaan bekijken in BOZAR. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en heeft voor het eerst ook een online uitbreiding. De jury selecteerde 17 winnaars in 7 categorieën, samen goed voor een divers aanbod gaande van slimme lampen, een mobiliteitsapp en een ecologisch assortiment leemtoepassingen tot tapijten en grafische ontwerpen. De Henry van de Velde Awards bekronen ontwerpen, producten en diensten die de meerwaarde van design laten zien, en loven het werk van ontwerpers en bedrijven die design op een slimme manier integreren in hun onderneming.

converted.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Reinventing Architecture

Dat niet alleen plastisch chirurgen maar ook architecten wonderen kunnen verrichten, dat wisten we al. Wie dat niet gelooft, moet er ‘Converted Reinventing Architecture’ maar eens op naslaan. Oude, vervallen en vaak functieloze publieke gebouwen, kantoren, hotels, woningen en musea ondergingen door renovatie, restauratie, reconversie of uitbreiding een metamorfose en werden zo klaargestoomd voor een nieuwe bestemming en een nieuwe toekomst. Een greep uit de 45 internationale voorbeeldprojecten: Fondazione Prada (Italië) van OMA; Capsule hotel (China) van Atelier tao+C; Elbphilharmonie (Duitsland) van Herzog & de Meuron; Zeitz Mocaa museum (Zuid-Afrika) van Heatherwick Studio; en uit eigen land onder andere het Africa museum van Stéphane Beel Architects, Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architecten en het Havenhuis van Zaha Hadid Architects.