ura3.JPG

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
URA: 2002-2020

De eerste monografie van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck blikt terug op hun architectuurpraktijk van bij de opstart in 2002 tot en met 2020. URA bouwde al snel een sterke reputatie op met een portfolio, gestoffeerd met gediversifieerde projecten waaronder een jeugdherberg en woonzorgcentrum in Kortrijk, een revalidatiecentrum in Ninove en de sportzaal van het Koninklijk Atheneum in Ukkel. Tal van architectuurprijzen en meerdere nominaties voor de Mies van der Rohe Award versterkten hun reputatie. De monografie biedt een inkijk in de manier van werken, de interpretatie van een programma en de totstandkoming van projecten die balanceren op de grens tussen het rationele en emotionele, het pragmatische en intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Interviews, essays en twintig projecten met foto’s, plannen en tekeningen duiden die aanpak. ‘URA – Architectural Projects 2002-2020’ verschijnt naar aanleiding van de wegens corona uitgestelde URA-tentoonstelling ‘Solid Senses’ die nu is gepland van 10 november 2021 tot 16 januari 2022 in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

brugge.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
TraumA in Brugge

Met de Triënnale en het 20-jarig jubileum als Unesco Werelderfgoedstad is 2021 een bijzonder feestjaar voor Brugge. De belangrijkste ingrediënten van het evenementenprogramma zijn hedendaagse kunst en architectuur, met als centraal thema voor de derde editie van de Triënnale het beladen onderwerp TraumA. Van 8 mei tot 26 september 2021 voeren een ontdekkingstocht en kunst- en architectuurtraject langs tijdelijke installaties, plaatsen die uitnodigen tot een maatschappelijk discours en verborgen en vergeten plekken die ook een minder gekend en soms minder fraai stukje Brugge tonen. De ontbolstering van Brugge toont licht, pracht en praal maar ook duisternis, armoede en complexiteit. Hoe sterk die gespletenheid was, is en blijft, blijkt tevens uit de begeleidende jubileumuitgave ‘Beeld van de Stad’. De publicatie bundelt 70 hedendaagse kunst- en architectuurprojecten; bijdragen van gastauteurs over de publieke ruimte, stadsvernieuwing en bouwen in een werelderfgoedstad; een uitneembare overzichtskaart als gids bij de verkenningswandeling.

jolanvanderwielwatermicronetwork2020jolanvanderwiel.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
SOS: The Age of Post-Drought

Water is het nieuwe goud. Dat beseffen we maar al te goed door onze gestaag stijgende waterfactuur en door de hittegolven van de voorbije zomers. Tijd dus voor een onderdompeling in de waterproblematiek via ‘The Age of Post-Drought’ dat plaatsvindt van 14 maart tot 25 juli 2021 in het CID in Grand-Hornu. Waterschaarste bedreigt de mondiale ontwikkeling en alles wat leeft op aarde: mens, dier, natuur. De groeiende wereldbevolking, de toenemende levensstandaard en de klimaatverandering zetten de waterbehoefte onder druk. Watervervuiling, wateroverlast, de oprukkende verwoestijning en stijgende zeespiegel vormen bijkomende bedreigingen. Vanuit die meervoudige waterproblematiek zoekt ‘The Age of Post-Drought’ naar kleine en grootschalige ontwerpen en artistieke, (bio)technologische en hybride methoden die kunnen bijdragen tot het beheersen van de waterproblemen.


Dörken rectangle mei 2021
vlaminckvanwetterphotocafeinebe30.jpg

PORTFOLIO  
Dimension 59 – februari 2021
Herbestemming toenmalige notariswoning

Architect: VLAMINCK VAN WETTER architecten – Locatie: Nazareth – Opdrachtgever: Particulier – Jaar van oplevering: 2019

protectjb2018030003.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 59 – februari 2021
MyProtect faciliteert verzekeringsadministratie architect

De afschaffing van de verzekeringsplicht voorzien in de wet Laruelle van 2006 en de invoering van de verzekeringsverplichting ‘tienjarige woningbouw’ en deze voor alle dienstverleners in de bouwsector heeft ook de administratie voor de architect aanzienlijk gewijzigd. Met MyProtect reikt verzekeraar Protect de architect een tool aan die het beheer van zijn of haar verzekeringsadministratie vereenvoudigt.

05werkmaquette2.jpg

PROJECT  
Dimension 59 – februari 2021
Wedstrijd gewonnen, maar geen zicht op realisatie van uitkijktorens

In Vlaanderen schoten uitkijktorens de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Toch bestaan er ook nog heel wat niet gerealiseerde winnende ontwerpen, omdat de opdracht nadien geannuleerd werden door de opdrachtgever, vaak om onduidelijke redenen. Dit is bijzonder jammer, niet alleen omwille van de architecturale kwaliteit van de projecten, maar ook omdat de realisatie de geringe verloning van de architecten ietwat zou compenseren. We belichten drie torens die hadden moeten verrijzen in Doomkerke, Oostende en Roeselare.

mrs001resizedeclerckdaelsarchitectenfotograaftimvandevelde_1.jpg

PORTFOLIO  
Dimension 59 – februari 2021
Uitbreiding vrijstaande woning

Architect: Declerck-Daels, Architecten (architectuur + interieur). -Locatie: Roeselare – Opdrachtgever: Particulier – Jaar van oplevering: 2018

elektriciteitscabine.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 59 – februari 2021
Ongewenste straling van distributiecabines? Zo los je het op.

IMEC en NAV werken samen aan een onderzoek naar de blootstelling aan magnetische velden van distributiecabines in en aanpalend aan gebouwen. Hoe kunnen we de impact daarvan op omwonenden verminderen?

binstarchitects1639kigaedpgmedia01_1.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 59 – februari 2021
Sculpturale mediatoren zet ontwikkeling stationsbuurt op de rails

Wie vandaag met de trein de Koekenstad binnenrijdt, wordt tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal opgewacht door een nieuwe architecturale landmark. Met zijn sculpturale karakter, aangezet door een drieledige volumetrie, gebogen gevels en een verticale ritmiek van glas en wit architectonisch beton, geeft het nieuwe hoofdkantoor van internationaal mediabedrijf DPG Media een krachtdadige impuls aan de achterzijde van het hoofdstation.

vandemoorteledambordmotief.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Showroom als functionele, permanente conceptstore

Sinds begin 2020 is Steenbakkerij Vande Moortel gehuisvest in een nieuw multifunctioneel gebouw langs de oevers van de Schelde in Oudenaarde. Tussen oude loodsen verrijst het showroomgebouw als een functionele conceptstore. “Het idee was een pakhuis te bouwen langs het water. De pure, rechthoekige vorm en de stalen skeletstructuur versterken het gevoel van de havenarchitectuur”, aldus architect Thierry De Vos.

20brutscheld1380.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Schelde legt ranke woontoren hoge prestatie-eisen op

Scheldezicht is één van de eyecatchers van het Antwerpse stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’. Residentiële hoogbouw wordt er aangevuld met kantoren, commerciële en gemeenschapsruimtes. Het architecturale karakter van de ranke woontoren wordt visueel bepaald door het gebruik van wit architectonisch beton en duurzame systemen van Reynaers Aluminium.

nelissenelectricityverbandenfoto03.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Electri-city past naadloos in het straatbeeld

In de schaduw van de gerenoveerde, 12 verdiepingen tellende, Electrabeltoren in Antwerpen zorgt nieuwbouwproject Electri-city voor een hedendaagse, architecturale toets. Voor het gevelmetselwerk opteerden projectontwikkelaar Life en POLO Architects voor de Trevi (voorheen Cap Gris Nez) van Nelissen Steenfabrieken, verwerkt in reliëf.