helpdeskfotostudiedienst_2.jpg

HELPDESK  
Dimension 66 – november 2022
Wanneer kunnen buren erfdienstbaarheid inroepen?

Bij de afbraak van een woning (sloop en heropbouw) merken we dat de regenwaterafvoeren van de buren in de dakgoot van onze opdrachtgever werden afgevoerd. Wie moet de werken laten uitvoeren en de kosten op zich nemen voor de afvoerpijpen en aansluiting naar de riolering? De buren of onze opdrachtgever?

helpdeskfotostudiedienst_1.jpg

HELPDESK  
Dimension 66 – november 2022
De krant vergeet een copyrightmelding voor mijn gebouw. Wat nu?

We kregen de vraag om een render te bezorgen voor een artikel in de krant. Op het beeld hadden wij een copyright gezet, maar in het artikel werden we niet vermeld. Kan dit zomaar? Wat zijn onze rechten en hoe pakken we zoiets in de toekomst beter aan?

helpdeskfotostudiedienst.jpg

HELPDESK  
Dimension 66 – november 2022
Mag de aannemer overmacht inroepen door materiaalschaarste?

Bij de realisatie van een van onze private projecten heeft de aannemer aan de opdrachtgever per aangetekend schrijven een termijnverlenging aangekondigd op basis van ‘overmachtssituatie’ (schaarste grondstoffen met nadelige gevolgen voor aannemer en onderaannemer). Heeft hij hier recht toe?

stedenbouwkanookzo.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Stedenbouw kan ook zo

Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, vergrijzing en gezinsverdunning, toenemende ruimtelijke wanorde, … We staan voor immense uitdagingen. Onze toekomst hangt af van hoe we die ecologische en sociale uitdagingen het komende decennium zullen aanpakken.

agwa.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
AgwA

A+ en Bozar openen dit najaar de monografische tentoonstelling Dispositions, gewijd aan het werk van het Brusselse architectenbureau AgwA. AgwA is het bureau van Benoît Vandenbulcke, Harold Fallon en Benoît Burquel en werd opgericht tussen 2003 en 2006 in Brussel. De architecten ontwerpen eenvoudige, precieze en functionele architectuur die toelaat dat het gebouw toegeëigend kan worden door de gebruikers ervan en dat aanpasbaar is in de tijd.

compositepresence.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Composite Presence

In 2021 prijkte Composite Presence op de architectuurbiënnale van Venetië. De presentatie van Bovenbouw Architectuur, waarin vijftig projecten samengebracht wordt tot een wirwar van historische, klassieke en moderne gebouwen – een fictieve, doch herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving – gooide er toen hoge ogen. Ook wie de oversteek naar Venetië niet kon maken, krijgt vandaag de kans om de levensgrote maquette te bewonderen en aldus te reflecteren over de wrijving tussen stad en architectuur. Van 2 oktober tot en met 12 februari 2023 staat de presentatie namelijk in Z33 in Hasselt.

speelsmodernisme.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Speels Modernisme

In de jaren 1950 werd architect Raoul J. Brunswyck een enthousiaste voorstander van het speels modernisme. Hij associeerde zich met Odon Wathelet en uitte zich door middel van een gedurfde en kleurrijke esthetiek. In Ganshoren kan je vandaag van nabij kennismaken met de dynamische lijnen, gewaagde uitsprongen en asymmetrische vormen van deze architectuur. Op het programma staan onder meer een pop-up paviljoen in de voormalige kantoren van de architecten, rondleidingen met een gepassioneerde gids en een wandelparcours langsheen zo’n veertig door Brunswyck en Wathelet ontworpen gebouwen in het noordwesten van de hoofdstad. Snel zijn is wel de boodschap. Het initiatief loopt maar tot eind september!

doshi.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Architecture for the people

De gerenommeerde architect en stedenbouwkundige Balkrishna Doshi is de eerste Indiase architect die gehonoreerd werd als laureaat van de Pritzker Prize en een van de weinige pioniers van de moderne architectuur in zijn thuisland. Gedurende zijn 60-jarige carrière realiseerde Doshi tal van uitlopende projecten waarbij hij de principes van de moderne architectuur wist te adapteren naar lokale culturen, tradities, materialen en de natuur. Vandaag kan u verschillende van die significante projecten, gerealiseerd tussen 1958 en 2014, ontdekken in Genk. Nog tot 6 november loopt in C-mine namelijk de tentoonstelling Balkrishna Doshi: Architecture for the People, een expo van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Foundation, in samenwerking met de Vastushilpa Foundation. De tentoonstelling toont zowel originele werken uit Doshi’s archief en studio, als fotografisch en filmmateriaal en enkele grootschalige installaties. Een allesomvattende tijdlijn geeft een overzicht van de carrière van de architect, die getuigt van zijn nauwe band met andere invloedrijke architecten zoals Le Corbusier en Christopher Alexander.

kaan.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
15 keer KAAN Architecten

Enkele edities geleden stond de uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen door KAAN Architecten nog centraal in deze publicatie; vandaag is het een van de vijftien projecten die middels foto’s, visualisaties, tekeningen en plattegronden in de eerste substantiële monografie over het Rotterdamse architectenbureau geïllustreerd en gedocumenteerd worden. KAAN Architecten staat voor een analytische ontwerpbenadering die vasthoudt aan tradities van duurzaamheid, welzijn, pragmatisme en kwaliteit en verwierf inmiddels grote bekendheid met complexe publieke opdrachten die de traditionele noties van typologie en methode overstijgen. In het boek 15 Buildings: Portraits worden de vijftien belangrijkste realisaties gedocumenteerd. Door hun complexe genealogie in kaart te brengen, laat het boek zien dat de ontwerpen van het bureau weliswaar verschillende karakters met verschillende fysionomieën zijn, maar desalniettemin onderdeel van dezelfde familie. Geen afzonderlijke autonome entiteiten, dus, maar eerder delen van een gedeelde visie.

dimglasstecpreview2022exposanten.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Discover again the world of glass

Van 20 tot 23 september 2022 opent Messe Düsseldorf opnieuw de deuren voor glasstec, de voornaamste vakbeurs voor glasproductie, verwerkings-technologieën en nieuwe glasproducten. De Benelux-preview ging door in de Gentse vestiging van glasproducent Eastman/Solutia Europe, één van de exposanten op glasstec. Gevolgd door een bezoek aan de Ghelamco Arena waar Eastman glastoepassingen deel uitmaken van het interieur.

dim65lightbuilding2022previewernstigenongeveinsd.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Trends voor de herfst-editie van Light + Building 2022

Ambitieuze klimaatdoelstellingen, duurzame grondstoffen en doorgedreven digitalisering. Hoe verhouden deze drie thema’s zich tot de trends op de herfst-editie van Light + Building – die van 2 tot 6 oktober 2022 plaats vindt in Messe Frankfurt? Van sensueel en fantasierijk over ernstig en ongeveinsd tot oordeelkundig en eminent.

atf5.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Aquarama Trade Fair verzamelt kennis rond waterbewust bouwen

Op 20 oktober 2022 vindt in de Brabanthal naar goede gewoonte Aquarama Trade Fair plaats. Onder watertechnologiebedrijven, drinkwatermaatschappijen en onderzoekers is de vakbeurs inmiddels al zeventien jaar een vaste, jaarlijkse afspraak, maar ook architecten en bouwprofessionals hebben er alle baat bij om dit jaar naar Leuven af te zakken. Zowel op de beursvloer als tijdens het inhoudelijke seminarieprogramma wordt immers sterk gefocust op waterbewust bouwen.