greendealcirculairbouwen.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 67 – maart 2023
Colruyt Group werkt aan haar circulair patrimonium

“Colruyt Group is één groot bouwhuis”, zegt Mathias Steels, verantwoordelijke voor het in-house tekenbureau. “Jaarlijks hebben we een vijftigtal grotere bouwprojecten van een miljoen euro en meer op de capaciteitsplanning.” De bouwsector is echter volop in beweging. Het moet efficiënter, duurzamer. “Wij onderzoeken nieuwe materialen en procédés en experimenteren daarbij ook met biologische reststromen, urban mining en het hergebruik van materialen om de kringloop te sluiten”, zegt Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen. “Tegen 2050 gaan we naar een circulair patrimonium.”

bdwschluter5616526796169439695n.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Strakke afwerking op keienbed met Schlüter-Systems producten

Bij de aanleg van een zwembad wilde de klant een bijzonder strak uitzicht, zonder goten of afvoer. Firma BDW Projects vond hiervoor een oplossing dankzij een systeem van Schlüter-Systems waarbij de tegels op een keienbed of split worden gelegd. De voegen worden open gelaten tot 3mm, zodat het water kan infiltreren doorheen het keien- of splitbed op de Schlüter-systems TROBA drainagemat. Zo kunnen de tegels perfect vlak gelegd worden. Het resultaat is een strakke afwerking, zonder enige storende elementen. Om gelijke voegen te garanderen, is er ook het bijpassende voegkruisje beschikbaar van 3 mm breedte. Hierbij kunnen er twee hulpstukken op elkaar worden gezet tot een hoogte van 30 mm.

demoarchitectenfixscreenartofliving01.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Screens beheersen zonlicht dat donkere architectuur openbreekt

Op Domein Hoogveld te Zedelgem kocht Tom Commeyne in 2017 één van de voormalige gebouwen. Hij gaf deze klassieke Vlaamse langgevelhoeve een ingrijpende renovatie. Met Demo+ Architecten onder de arm werd volop gekozen voor het openwerken van de donkere architectuur. De grote raampartijen zorgen voor optimale daglichtinval in ‘Woning C’ terwijl de Renson Fixscreen zonwering de warmtebeheersing voor zijn rekening nam.


Dorken rectangle maart 2023
2022idealgennaio29254bis.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Eindeloze mogelijkheden voor het alledaagse

De nieuwe collectie bestaat uit drie verschillende aanbiedingen: i.life B, S en A, elk met hun eigen designkarakter en kenmerken, maar allemaal gemaakt met dezelfde filosofie in gedachten – het bieden van toegankelijke en uitstekende oplossingen voor het dagelijks leven. De drie series worden aangevuld met verschillende bad- en doucheproducten.

urfinoazablackdelabie.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 66 – november 2022
Stijlvol zwart sanitair

Zwart is een onmiskenbare trendkleur, en het is dan ook niet te verwonderen dat deze kleur steeds meer opduikt in sanitaire ruimtes. Dit geldt zowel voor de privé-badkamer als voor (semi-)openbaar sanitair. Tenslotte blijven bezoekerstoiletten zo’n beetje het visitekaartje van de organisatie of het bedrijf. Een verzorgde en stijlvolle inrichting is dan een must. Delabie,specialist in openbaar sanitair, speelt hierop in met een hele reeks componenten in elegant en trendy zwart. Tegelijk moeten ze in kwaliteit niet onderdoen voor de overige producten van Delabie: onderhoudsvriendelijkheid, betrouwbaarheid en robuustheid zijn gegarandeerd.

geberitmeiseaquacleanexperiencecentermeradim.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 65 – september 2022
“Inspireren, adviseren en knowhow delen creëert meer toegevoegde waarde”

51 jaar geleden zette Geberit haar eerste stappen op de Belgische markt. Inmiddels kon de Zwitserse fabrikant uitgroeien tot marktleider in de wereld van sanitaire producten. Geberit kijkt echter naar de toekomst en steeds meer naar de eindgebruiker. De recente verhuizing naar een nieuw gebouw in het Brixius Business Park in Meise past perfect in dit plaatje. “Geberit is altijd op zoek naar toegevoegde waarde”, aldus José Wyns, algemeen directeur.


Architect@Work maart/mei 2023
ducohessersgenklamellenzwartegevels.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 65 – september 2022
Futureproof hoofdkantoor met een knipoog naar het mijnverleden

Om zijn groei en toekomst veilig te stellen, besloot logistiek dienstverlener H.Essers uit Genk een nieuw hoofdkantoor op te trekken. Het moest een duurzame architecturale parel worden die perfect in de plaatselijke context zou passen en herinneringen aan het industriële mijnverleden oproepen. De gevel van het gebouw werd volledig aangekleed met zwarte rechthoekige DucoSun Cubic 150 lamellen.

acoshowerdraindouchegootmaatwerkbijvandervalkhotelamsterdamzuidasfotos3.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 65 – september 2022
Baden in luxe bij Van der Valk Hotel Zuidas Amsterdam

Ten oosten van de Amsterdamse Zuidas staat sinds 2020 het 55 meter hoge Van der Valk Hotel Zuidas. Het 14 verdiepingen tellende gebouw is ontworpen door Wiel Arets Architects en heeft een driehoekige vorm met opvallende inhammen. Deze structuur heeft ook invloed op de plaatsing van de sanitaire leidingen. Daarom werden er ACO ShowerDrain douchegoten op maat geïnstalleerd.

ventilairuniflexplus69huisje.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
Uniflexplus+ 69 - De nieuwe standaard

Ventilair Group focust sinds 2005 op het aanbod van totaaloplossingen voor ventilatie. Specifiek in de woningbouw is, behalve de ventilatie unit, het luchtverdeelsysteem belangrijk. Daarom introduceerde Ventilair Group in 2008 Uniflexplus+, het eerste UNIverseel FLEXibel luchtverdeelsysteem op de Belgische markt. “Bevraging en werfbezoeken brachten enkele aandachtspunten en uitdagingen aan het licht. De introductie van Uniflexplus+ 69 is een nieuw verhaal met dezelfde originele kwaliteit”, zegt Steven Braekeveldt, Product Manager bij Ventilair Group Belgium.

tweedbrussel09091021.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
Vlotte afwatering op dakterras van nieuwe kantoorgebouw Tweed

In het hart van de Brusselse Zavelwijk springt Tweed meteen in het oog. Dit passieve, modulaire, lichtrijke en ecologische kantoorgebouw is ontworpen door ALTIPLAN° architects, telt twaalf verdiepingen. Op het ruime terras van 260 vierkante meter heb je een uniek en adembenemend zicht op de stad. Voor Tweed leverde ACO Profiline, een efficiënt lineair drainagesysteem dat discreet geïntegreerd is en dat ruimschoots voldoet aan de huidige normen.

deschachtbimpraktischverhaal.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
“Een volledig rioleringsplan in BIM”

Op de markt zijn er bijna uitsluitend merkgebonden BIM (Building Information Modelling)-bibliotheken beschikbaar. Ze blijven evenwel binnen het eigen productgamma. “Deschacht is gestart met bimmen niet omdat we dat per se wilden. Wel omdat we een volledige riolering in BIM wilden kunnen uitwerken. Het Deschacht Revit BIM pakket linkt als enige het sanitaire gedeelte en de wegenis / de riolering”, aldus Filip Roels, BIM Engineer bij Deschacht.

homepage5.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 63 – februari 2022
Ingewerkte ventilatiemonden: do’s en don’ts

Het komt soms voor dat de ventielen voor mechanische toevoer of mechanische afvoer ingewerkt worden in het meubilair van de keuken, de badkamer of de toiletten omdat de bouwheer of de ontwerper om esthetische reden een verborgen opstelling wil realiseren. We overlopen enkele do’s en don’ts.