landartlive.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Land Art dicht bij huis

In 1970 legde Amerikaans kunstenaar Robert Smithson in Utah de Spiral Jetty aan, een opmerkelijk en inmiddels iconisch staaltje Land Art waarvoor hij gigantische rotsblokken herschikte tot een spiraalvorm in het Great Salt Lake. Hoewel de kunststroming, waarbij zware ingrepen in de omgeving uitdrukking geven aan veelal conceptuele bevragingen, in de eerste plaats met de weidse landschappen van de Verenigde Staten geassocieerd worden, bevindt zich ook veel dichter bij huis een bijzondere collectie landschapskunstwerken. Het boek ‘Land Art Live: De Flevoland collectie’ biedt een overzicht van de werken die Marinus Boezem, Robert Morris, Richard Serra en talrijke andere landschapskunstenaars in Nederland realiseerden, maar roept ook vragen op over het behoud van de werken en hun hedendaagse betekenis. Stonden deze Land Art stukken ooit in de lege polder, dan zijn ze inmiddels namelijk opgenomen in een dynamische landschappelijke transformatie.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Composite Presence

Net als andere grootschalige events ontsnapte ook de architectuurbiënnale van Venetië in 2020 niet aan een noodgedwongen opschorting. Mits de zo gegeerde afbouw van reis- en andere restricties, kan je tussen 22 mei en 21 november, met een klein jaartje vertraging dus, toch nog de Belgische inzending Composite Presence gaan bekijken. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Superstudio Migrazioni

In 1966 hielden Adolfo Natalini en Cristiano Toraldo de Francia het radicale architectencollectief Superstudio boven de doopvont. Meer dan een decennium lang onderzochten de groepsleden manieren om een wereld te bewonen die door kapitalistische krachten en technische evoluties veranderd was. Initieel middels een fundamenteel realistische architectuur, later in louter symbolische dimensies. In de tentoonstelling ‘Superstudio Migrazioni’ maakt het CIVA nog tot 16 mei een thematische en chronologische reis door dit radicale oeuvre, dat zich op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie bevindt. Het begrip “migraties”, ontleend aan het vocabularium van Superstudio, dient daarbij als conceptuele en poëtische sleutel. Naast het oeuvre van de groep zelf presenteert de tentoonstelling het werk van onder meer Archizoom, Rem Koolhaas, Aldo Rossi, Bernard Tschumi, en vele anderen.


Dörken rectangle mei 2021
batailleibenscollectievaipaullambert.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Unfolding the archives: Bataille & ibens

Inmiddels staat de derde episode in de reeks Unfolding the Archives in de steigers. Ditmaal richt het Vlaams Architectuurinstituut zich expliciet naar binnen toe, met focus op het werk en de werkwijze van interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020). Kenmerkend voor hun ontwerppraktijk is de zoektocht naar wat omschreven kan worden als ‘het onzichtbare aanwezige’. Voor Bataille & ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Ondanks dit streven naar het onzichtbare – balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme – ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. Unfolding the Archives #3 neemt daarom het detail als uitgangspunt en opent zo een nieuw perspectief op het oeuvre van Bataille & ibens. De tentoonstelling vindt plaats van 20 mei tot en met 26 september in deSingel in Antwerpen.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Renovatiedag

Op zondag 6 juni organiseren NAV en Ik Ga Bouwen naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse Renovatiedag. Deelnemende architecten kunnen van het toonmoment gebruikmaken om recente renovatieprojecten in de kijker te zetten en zich aan toekomstige verbouwers voor te stellen. Naast de inmiddels gekende openhuizendag voorziet de organisatie dit jaar ook een virtueel platform. Daarop worden projecten niet zomaar één dag, maar wel twee weken lang uitgelicht.

homestoriesdanielstreatvisualfieldsvitradesignmuseum.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
100 jaar wonen

Meer dan ooit werden we afgelopen jaar geconfronteerd met onze woning. Een plek die onze dagelijkse routine vormgeeft, maar tegelijk uitdrukking is van diverse sociale, politieke en technische kwaliteiten. Nog tot 22 augustus toont het Design Museum Gent onder de noemer ‘Home Stories’ hoe dergelijke veranderingen de woonideeën van de voorbije 100 jaar getekend hebben. Centraal staan 20 interieurs van architecten, kunstenaars en interieurvormgevers, die met behulp van meubels, afbeeldingen, films, schetsen, maquettes en moodboards even tot leven worden gewekt. Sommige zijn iconisch, andere onbekend, maar allemaal illustreren ze grote doorbraken in onze manier van wonen.

juliaanlampens1.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Juliaan Lampens 1950-1991

Naar aanleiding van de tweede editie van Unfolding the Archives, de tentoonstelling die de voorbije maanden inzicht bood in het werk en de werkwijze van Juliaan Lampens, publiceerde het Vlaams Architectuurinstituut vorig jaar de heruitgave van het boek ‘Juliaan Lampens 1950-1991’. Deze tentoonstellingscatalogus uit 1991, oorspronkelijk mee vormgegeven door de architect en rijkelijk gevuld met schetsen, foto’s, teksten en persoonlijke notities, werd aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen. Naast de gewone heruitgave is er ook een speciale editie beschikbaar, in een oplage van 500 exemplaren. Zij omvatten bijkomend nog vier kleurenreproducties.

hexenhaus.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
A House for a Man and a Cat

Van een atypisch architectuuropdracht gesproken. ‘Alison & Peter Smithson: Hexenhaus’ vertelt het verhaal van de samenwerking tussen het Britse architectenpaar en de Duitse meubelfabrikant Axel Bruchhäuser. Beginnende bij de initiële brief uit mei 1984, geadresseerd aan de huiskat van de Smithsons Snuff en ondertekend door Bruchhäusers kat Sir Karl, belicht het boek de vele uitbreidingen en interne en externe verbouwingen die de architecten in de loop der jaren aan de woning van Bruchhäuser doorvoerden. Het zogeheten Hexenhaus werd zo niet alleen een toonbeeld van de vroege en radicale stijl van de Smithsons, maar belichaamt tevens het correctieve en anti-esthetische karakter van hun beste ontwerpen.

architectuurinnederland.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Architectuur bij de noorderburen

Als u wil zien welke spraakmakende projecten uw collega’s in Nederland hebben gerealiseerd, dan zit u goed met ‘Architectuur in Nederland – Jaarboek 2019/2020’. De publicatie schetst aan de hand van opmerkelijke realisaties een staalkaart van de architectuurproductie van het afgelopen jaar en van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de architectuur. Verder bundelt het jaarboek alle belangrijke architectuurprijzen, wedstrijden, publicaties en tentoonstellingen. Interessante essays gaan dieper in op aspecten zoals toegankelijkheid, verbondenheid en inclusiviteit binnen de architectuur. Kernvragen zijn: hoe creëer je ruimtes die ontmoetingen mogelijk maken op basis van gelijkwaardigheid? Hoe kun je via architectuur vorm geven aan de verbindende kracht van plekken en gebouwen? Stof tot nadenken en reflectie in de architectuurpraktijk.

henryvandeveldenobi3.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Henry van de Velde Awards

Benieuwd wie er dit jaar een Henry van de Velde Award wist te versieren? Tot en met 28 maart 2021 kunt u alle winnende ontwerpen gaan bekijken in BOZAR. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en heeft voor het eerst ook een online uitbreiding. De jury selecteerde 17 winnaars in 7 categorieën, samen goed voor een divers aanbod gaande van slimme lampen, een mobiliteitsapp en een ecologisch assortiment leemtoepassingen tot tapijten en grafische ontwerpen. De Henry van de Velde Awards bekronen ontwerpen, producten en diensten die de meerwaarde van design laten zien, en loven het werk van ontwerpers en bedrijven die design op een slimme manier integreren in hun onderneming.

converted.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Reinventing Architecture

Dat niet alleen plastisch chirurgen maar ook architecten wonderen kunnen verrichten, dat wisten we al. Wie dat niet gelooft, moet er ‘Converted Reinventing Architecture’ maar eens op naslaan. Oude, vervallen en vaak functieloze publieke gebouwen, kantoren, hotels, woningen en musea ondergingen door renovatie, restauratie, reconversie of uitbreiding een metamorfose en werden zo klaargestoomd voor een nieuwe bestemming en een nieuwe toekomst. Een greep uit de 45 internationale voorbeeldprojecten: Fondazione Prada (Italië) van OMA; Capsule hotel (China) van Atelier tao+C; Elbphilharmonie (Duitsland) van Herzog & de Meuron; Zeitz Mocaa museum (Zuid-Afrika) van Heatherwick Studio; en uit eigen land onder andere het Africa museum van Stéphane Beel Architects, Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architecten en het Havenhuis van Zaha Hadid Architects.

ura3.JPG

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
URA: 2002-2020

De eerste monografie van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck blikt terug op hun architectuurpraktijk van bij de opstart in 2002 tot en met 2020. URA bouwde al snel een sterke reputatie op met een portfolio, gestoffeerd met gediversifieerde projecten waaronder een jeugdherberg en woonzorgcentrum in Kortrijk, een revalidatiecentrum in Ninove en de sportzaal van het Koninklijk Atheneum in Ukkel. Tal van architectuurprijzen en meerdere nominaties voor de Mies van der Rohe Award versterkten hun reputatie. De monografie biedt een inkijk in de manier van werken, de interpretatie van een programma en de totstandkoming van projecten die balanceren op de grens tussen het rationele en emotionele, het pragmatische en intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Interviews, essays en twintig projecten met foto’s, plannen en tekeningen duiden die aanpak. ‘URA – Architectural Projects 2002-2020’ verschijnt naar aanleiding van de wegens corona uitgestelde URA-tentoonstelling ‘Solid Senses’ die nu is gepland van 10 november 2021 tot 16 januari 2022 in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.