architectuurinnederland.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Architectuur bij de noorderburen

Als u wil zien welke spraakmakende projecten uw collega’s in Nederland hebben gerealiseerd, dan zit u goed met ‘Architectuur in Nederland – Jaarboek 2019/2020’. De publicatie schetst aan de hand van opmerkelijke realisaties een staalkaart van de architectuurproductie van het afgelopen jaar en van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de architectuur. Verder bundelt het jaarboek alle belangrijke architectuurprijzen, wedstrijden, publicaties en tentoonstellingen. Interessante essays gaan dieper in op aspecten zoals toegankelijkheid, verbondenheid en inclusiviteit binnen de architectuur. Kernvragen zijn: hoe creëer je ruimtes die ontmoetingen mogelijk maken op basis van gelijkwaardigheid? Hoe kun je via architectuur vorm geven aan de verbindende kracht van plekken en gebouwen? Stof tot nadenken en reflectie in de architectuurpraktijk.

henryvandeveldenobi3.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Henry van de Velde Awards

Benieuwd wie er dit jaar een Henry van de Velde Award wist te versieren? Tot en met 28 maart 2021 kunt u alle winnende ontwerpen gaan bekijken in BOZAR. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en heeft voor het eerst ook een online uitbreiding. De jury selecteerde 17 winnaars in 7 categorieën, samen goed voor een divers aanbod gaande van slimme lampen, een mobiliteitsapp en een ecologisch assortiment leemtoepassingen tot tapijten en grafische ontwerpen. De Henry van de Velde Awards bekronen ontwerpen, producten en diensten die de meerwaarde van design laten zien, en loven het werk van ontwerpers en bedrijven die design op een slimme manier integreren in hun onderneming.

converted.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
Reinventing Architecture

Dat niet alleen plastisch chirurgen maar ook architecten wonderen kunnen verrichten, dat wisten we al. Wie dat niet gelooft, moet er ‘Converted Reinventing Architecture’ maar eens op naslaan. Oude, vervallen en vaak functieloze publieke gebouwen, kantoren, hotels, woningen en musea ondergingen door renovatie, restauratie, reconversie of uitbreiding een metamorfose en werden zo klaargestoomd voor een nieuwe bestemming en een nieuwe toekomst. Een greep uit de 45 internationale voorbeeldprojecten: Fondazione Prada (Italië) van OMA; Capsule hotel (China) van Atelier tao+C; Elbphilharmonie (Duitsland) van Herzog & de Meuron; Zeitz Mocaa museum (Zuid-Afrika) van Heatherwick Studio; en uit eigen land onder andere het Africa museum van Stéphane Beel Architects, Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architecten en het Havenhuis van Zaha Hadid Architects.


Wienerberger (maart 2021)
ura3.JPG

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
URA: 2002-2020

De eerste monografie van URA Yves Malysse Kiki Verbeeck blikt terug op hun architectuurpraktijk van bij de opstart in 2002 tot en met 2020. URA bouwde al snel een sterke reputatie op met een portfolio, gestoffeerd met gediversifieerde projecten waaronder een jeugdherberg en woonzorgcentrum in Kortrijk, een revalidatiecentrum in Ninove en de sportzaal van het Koninklijk Atheneum in Ukkel. Tal van architectuurprijzen en meerdere nominaties voor de Mies van der Rohe Award versterkten hun reputatie. De monografie biedt een inkijk in de manier van werken, de interpretatie van een programma en de totstandkoming van projecten die balanceren op de grens tussen het rationele en emotionele, het pragmatische en intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Interviews, essays en twintig projecten met foto’s, plannen en tekeningen duiden die aanpak. ‘URA – Architectural Projects 2002-2020’ verschijnt naar aanleiding van de wegens corona uitgestelde URA-tentoonstelling ‘Solid Senses’ die nu is gepland van 10 november 2021 tot 16 januari 2022 in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

brugge.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
TraumA in Brugge

Met de Triënnale en het 20-jarig jubileum als Unesco Werelderfgoedstad is 2021 een bijzonder feestjaar voor Brugge. De belangrijkste ingrediënten van het evenementenprogramma zijn hedendaagse kunst en architectuur, met als centraal thema voor de derde editie van de Triënnale het beladen onderwerp TraumA. Van 8 mei tot 26 september 2021 voeren een ontdekkingstocht en kunst- en architectuurtraject langs tijdelijke installaties, plaatsen die uitnodigen tot een maatschappelijk discours en verborgen en vergeten plekken die ook een minder gekend en soms minder fraai stukje Brugge tonen. De ontbolstering van Brugge toont licht, pracht en praal maar ook duisternis, armoede en complexiteit. Hoe sterk die gespletenheid was, is en blijft, blijkt tevens uit de begeleidende jubileumuitgave ‘Beeld van de Stad’. De publicatie bundelt 70 hedendaagse kunst- en architectuurprojecten; bijdragen van gastauteurs over de publieke ruimte, stadsvernieuwing en bouwen in een werelderfgoedstad; een uitneembare overzichtskaart als gids bij de verkenningswandeling.

jolanvanderwielwatermicronetwork2020jolanvanderwiel.jpg

UPDATE  
Dimension 59 – februari 2021
SOS: The Age of Post-Drought

Water is het nieuwe goud. Dat beseffen we maar al te goed door onze gestaag stijgende waterfactuur en door de hittegolven van de voorbije zomers. Tijd dus voor een onderdompeling in de waterproblematiek via ‘The Age of Post-Drought’ dat plaatsvindt van 14 maart tot 25 juli 2021 in het CID in Grand-Hornu. Waterschaarste bedreigt de mondiale ontwikkeling en alles wat leeft op aarde: mens, dier, natuur. De groeiende wereldbevolking, de toenemende levensstandaard en de klimaatverandering zetten de waterbehoefte onder druk. Watervervuiling, wateroverlast, de oprukkende verwoestijning en stijgende zeespiegel vormen bijkomende bedreigingen. Vanuit die meervoudige waterproblematiek zoekt ‘The Age of Post-Drought’ naar kleine en grootschalige ontwerpen en artistieke, (bio)technologische en hybride methoden die kunnen bijdragen tot het beheersen van de waterproblemen.

zwerfruimte.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Zwerfruimte

Morsen met ruimte is een hoofdzonde. Als u wil weten waarom, lees dan ‘Zwerfruimte’. In die publicatie kijken de auteurs met een kritische blik en via bespiegelingen, gelardeerd met puntige doordenkers, naar het ruimtegebruik, het ruimtebeslag

stedelijkmuseumfromthonettodutchdesignpressimagecomposition.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Van Thonet tot Dutch design

Als u een flinke portie iconische meubelontwerpen wil bekijken, spoor dan naar Amsterdam. Het Stedelijk Museum daar bestaat 125 jaar en viert dat onder meer met de tentoonstelling ‘From Thonet to Dutch Design’.

campaignimagediptychbyurayvesmalyssekikiverbeeckbasedonoriginalimagesbyfilipdujardin1.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Solid Senses

Internationaal is de belangstelling voor Belgische architectuurbureaus de jongste jaren flink de hoogte ingeschoten.

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Interieurtrends spotten

Goed nieuws voor wie snakt naar interieurbeurzen in real life. Van 18 tot 24 januari 2021 kunt u in Keulen de nieuwe meubeltrends spotten op IMM Cologne.

cidplantfever58stefandiezsobavideo2015.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Plant Fever

De natuur als model, mentor, gids, inspiratiebron, schatkamer. Dat is in een notendop waar de expo ‘Plant Fever’ in het CID in Grand-Hornu om draait.

boek.jpg

UPDATE  
Dimension 58 – november 2020
Inspirerende architectuur in Zwitserland en Oostenrijk

Zwitserland en Oostenrijk behoren tot de favoriete plekken van het architectenkorps en dat heeft niet alleen te maken met skivakanties, bergwandelingen en Schnaps.