urasolidsenses.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Solid Senses

Op 10 november opent dan eindelijk de eerste monografische tentoonstelling van het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. ‘Solid Senses’, dat deel uitmaakt van een reeks tentoonstellingen opgestart door A+ Architecture en BOZAR in 2019, was oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2020, maar werd omwille van bekende redenen uitgesteld. In een opeenvolging van zeer verschillende zalen geeft de tentoonstelling inkijk in het werk van URA, dat de grens houdt tussen het rationele en het emotionele, het pragmatische en het intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Sculpturale maquettes, kortfilms, en foto’s brengen gerealiseerde en lopende projecten in beeld. Van 10 november 2021 t.e.m. 16 januari 2022.

vanseveren.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
10 jaar Muller Van Severen

Het Design Museum Gent maakt zich stilaan klaar voor zijn langverwachte uitbreiding, maar zwaait eerst nog af met een uitgebreide en bijzondere blik op de collectie. Het ontwerpduo Muller Van Severen, dat in 2021 zelf 10 kaarsjes uitblaast, creëert van 9 oktober 2021 t.e.m. 6 maart 2022 een prikkelende dialoog tussen eigen werk en de collectiestukken van het Design Museum.

portraitofalandscape.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Portrait of a Landscape

Nog tot 9 januari 2022 leg je in de wandelgangen van De Singel een wel heel bijzondere wandeling af. Brussels kunstenaar Pierre-Philippe Hofmann presenteert er namelijk een 36 meter lange video-installatie, opgebouwd uit 72 schermen, over de tien wandelingen die hij maakte van de buitengrenzen van Zwitserland naar het geografisch middelpunt, Älggi Alp in het kanton Obwalden. In totaal legde de kunstenaar 2.700 kilometer af, en na elke kilometer filmde hij wat er zich in zijn directe omgeving bevond en afspeelde. De installatie geeft een beeld van zowel de veelzijdigheid als de essentie van het landschap, en toont naast de bekende adembenemende berglandschappen ook de alledaagsheid van spelende kinderen en afvalophaling.

leonwuidar.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Léon Wuidar: à perte de vue

Het oeuvre van de Luikse kunstenaar Léon Wuidar, dat gekenmerkt is door ijver en een vleugje humor en tot stand komt in zijn huis dat in de jaren 70 ontworpen werd door Charles Vandenhove – voor wie hij overigens verschillende kunstintegratie maakte – is zowel coherent als verrassend. Licht, ruimte, volume en perspectief vormen de leidraad in zijn scherpe en kleurrijke geometrische abstracties, en architectuur is nooit veraf. “Een huis is niet meer dan een verzameling geometrische vormen”, liet de kunstenaar ooit optekenen. In navolging van Museum Haus Konstruktiv in Zurich wijdt het Musée des Arts Contemporains Grand-Hornu een omvangrijke retrospectieve aan Wuidar, te bezoeken van 26 september 2021 t.e.m. 30 januari 2022.

architectuurinnederland_1.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Spieken bij de noorderburen

Al 30 jaar biedt het jaarboek Architectuur in Nederland een overzicht van de hedendaagse Nederlandse architectuur, als ware het een internationale showcase voor de nationale praktijk. Ook afgelopen jaar selecteerden Kirsten Hannema, Teun van den Ende en Arna Mackic weer 22 projecten, waarvan eentje, enigszins onverwacht, op Belgisch grondgebied. Niet geheel onverwacht na een lange periode van lockdown, richt het overkoepelende thema Home Stretch zich op de directe woonomgeving en gemeenschapszin.

comingofage.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Een korte geschiedenis van de architectuurwedstrijd

Van 27 november 2021 t.e.m. 17 april 2022 duik je in De Singel in Antwerpen in de geschiedenis van architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel. Rug aan rug tonen de tentoonstellingen ‘Coming of Age’ en ‘Open Oproep’ er de meest spraakmakende architectuurwedstrijden van de afgelopen 40 jaar enerzijds, en de veelkleurige oogst van 20 jaar architectuur in publieke opdracht anderzijds. Beide hebben immers een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel, met kansen voor zowel jonge als gevestigde en lokale als internationale ontwerpers. Aan de hand van originele documenten, objecten, archiefmateriaal en getuigenissen vertelt het Vlaams Architectuurinstituut het verhaal en de evolutie van de ontwerpwedstrijden.

faliggendtelmalannooentomcallemin.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Festival van de architectuur

Als er ruimte is voor een festivalzomer, dan zeker ook voor een festivalnajaar. Van 14 t.e.m. 17 oktober organiseert het Vlaams Architectuurinstituut dan ook opnieuw het Festival van de architectuur (F/a). De derde editie strijkt neer in Oostende en zet daar vier dagen lang architectuur in de kijker, met ‘In Transit’ als centraal thema. Over de hele stad worden activiteiten, workshops, tentoonstellingen en lezingen georganiseerd, gericht aan zowel architecten en ontwerpers als beleidsmakers en het brede publiek. Op de laatste dag van het festival, de Dag van de architectuur, breekt het programma uit en openen over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus.

sigurdlewerentz.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Sigurd Lewerentz: Architect of Death and Life

De Zweedse architect Sigurd Lewerentz is een van de protagonisten van de moderne Europese architectuur. Deze nieuwe monografie werd opgesteld op basis van uitvoerig onderzoek in het Zweeds nationaal centrum voor architectuur en design ArkDes, waar het archief en de persoonlijke bibliotheek van Lewerentz bewaard worden, en geldt als het meest volledige overzicht van Lewerentz werk ooit gepubliceerd. Het presenteert talrijke schetsen, meubel- en interieurontwerpen, maquettes en foto’s van gerealiseerde projecten, waarvan velen voor de eerste keer gepubliceerd worden. In verschillende essays wordt dieper ingegaan op het leven en werk van Lewerentz, alsook de invloed en betekenis die hij tot op de dag van vandaag draagt.

landartlive.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Land Art dicht bij huis

In 1970 legde Amerikaans kunstenaar Robert Smithson in Utah de Spiral Jetty aan, een opmerkelijk en inmiddels iconisch staaltje Land Art waarvoor hij gigantische rotsblokken herschikte tot een spiraalvorm in het Great Salt Lake. Hoewel de kunststroming, waarbij zware ingrepen in de omgeving uitdrukking geven aan veelal conceptuele bevragingen, in de eerste plaats met de weidse landschappen van de Verenigde Staten geassocieerd worden, bevindt zich ook veel dichter bij huis een bijzondere collectie landschapskunstwerken. Het boek ‘Land Art Live: De Flevoland collectie’ biedt een overzicht van de werken die Marinus Boezem, Robert Morris, Richard Serra en talrijke andere landschapskunstenaars in Nederland realiseerden, maar roept ook vragen op over het behoud van de werken en hun hedendaagse betekenis. Stonden deze Land Art stukken ooit in de lege polder, dan zijn ze inmiddels namelijk opgenomen in een dynamische landschappelijke transformatie.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Composite Presence

Net als andere grootschalige events ontsnapte ook de architectuurbiënnale van Venetië in 2020 niet aan een noodgedwongen opschorting. Mits de zo gegeerde afbouw van reis- en andere restricties, kan je tussen 22 mei en 21 november, met een klein jaartje vertraging dus, toch nog de Belgische inzending Composite Presence gaan bekijken. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Superstudio Migrazioni

In 1966 hielden Adolfo Natalini en Cristiano Toraldo de Francia het radicale architectencollectief Superstudio boven de doopvont. Meer dan een decennium lang onderzochten de groepsleden manieren om een wereld te bewonen die door kapitalistische krachten en technische evoluties veranderd was. Initieel middels een fundamenteel realistische architectuur, later in louter symbolische dimensies. In de tentoonstelling ‘Superstudio Migrazioni’ maakt het CIVA nog tot 16 mei een thematische en chronologische reis door dit radicale oeuvre, dat zich op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie bevindt. Het begrip “migraties”, ontleend aan het vocabularium van Superstudio, dient daarbij als conceptuele en poëtische sleutel. Naast het oeuvre van de groep zelf presenteert de tentoonstelling het werk van onder meer Archizoom, Rem Koolhaas, Aldo Rossi, Bernard Tschumi, en vele anderen.

batailleibenscollectievaipaullambert.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Unfolding the archives: Bataille & ibens

Inmiddels staat de derde episode in de reeks Unfolding the Archives in de steigers. Ditmaal richt het Vlaams Architectuurinstituut zich expliciet naar binnen toe, met focus op het werk en de werkwijze van interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020). Kenmerkend voor hun ontwerppraktijk is de zoektocht naar wat omschreven kan worden als ‘het onzichtbare aanwezige’. Voor Bataille & ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Ondanks dit streven naar het onzichtbare – balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme – ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. Unfolding the Archives #3 neemt daarom het detail als uitgangspunt en opent zo een nieuw perspectief op het oeuvre van Bataille & ibens. De tentoonstelling vindt plaats van 20 mei tot en met 26 september in deSingel in Antwerpen.