heimtextil1.jpg

EVENTS  
Dimension 66 – november 2022
Back on track: Heimtextil 2023 vaart sterke internationale koers

Na de succesvolle eenmalige zomereditie die van 21 t.e.m. 24 juni dit jaar op het beursterrein van Frankfurt heeft plaatsgevonden, houdt Heimtextil volgend jaar opnieuw haar vertrouwde datum begin januari aan om de wereldwijde textielsector te verwelkomen. Tal van nationale maar vooral internationale keyplayers staan van 10 t.e.m. 13 januari 2023 te popelen om de vele nieuwsgierige bezoekers uitgebreid kennis te laten maken met hun producten en innovaties. De beurs wordt steeds internationaler wat zich vertaalt in niet minder dan 2.200 geregistreerde exposanten komende uit maar liefst 50 verschillende landen.

dsc0480.jpg

EVENTS  
Dimension 66 – november 2022
Waterbewust bouwen onder de loep

Over de relatie tussen de waterproblematiek en onze (dicht)bebouwde omgeving bestaat inmiddels geen twijfel meer. Tegelijk schuilt er in onze gebouwen echter ook een groot potentieel om de weerbaarheid tegen droogte en overstromingen te verhogen. Tijdens de infosessie van Vlario op Aquarama Trade Fair kwamen alvast een aantal mogelijkheden, opportuniteiten en – hoe kan het ook anders – drempels aan bod.

kere.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Francis Kéré

Eerder dit jaar werd de Pritzkerprijs uitgereikt aan Francis Kéré. De uit Burkina Fase afkomstige architect en sociale activist met een architectuurbureau in Berlijn werd geëerd omwille van zijn bijzondere architecturale en sociale engagement en een praktijk waarin schoonheid, duurzaamheid, bescheidenheid en inventiviteit overheersen. Deze a+u monografie uit 2022, die begint met Gando Primary School en eindigt met lopende bouwprojecten, meubelstukken en tentoonstellingen, presenteert 34 werken van de architect. Naast teksten van Kéré en gastredacteur Andres Lepik, plaatsen 3 essays van jongere architecten van Afrikaanse origine het werk van Kéré in de bredere context van architectuur en verstedelijking op het Afrikaanse continent, waarbij hij zich beroept op kwesties als vertaalbaarheid, authenticiteit, rechtvaardigheid, gemeenschap en empowerment.

mjvhthomashick.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Marie-José Van Hee architecten

Hoe dragen we zorg voor architectuur? Hoe kijken we naar de persoonlijke inspanningen die nodig zijn om gebouwen te ontwerpen? Hoe maken ontwerpers, bewoners, materiaalproducenten en vakmensen samen architectuur? In het kader van het jaarthema ‘zorg’ nodigden het Vlaams Architectuurinstituut en De Singel het Gentse ontwerpbureau Marie-José Van Hee architecten uit om met deze vragen aan de slag te gaan. Aan de hand van een reeks interventies in de expozaal en rondom de kunstencampus toont Marie-José Van Hee van 30 november 2022 tot en met 21 mei 2023 haar visie op zorg. In haar eigen vormentaal en in relatie met de aanwezige kunst, verduidelijkt Van Hee de ruimtelijke kwaliteiten van Léon Stynens kunstencampus.

jbanlcover.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Allianties met de realiteit

Architectuur wordt vandaag geconfronteerd met maatschappelijke omwentelingen die alsmaar moeilijker te negeren zijn. Het woonvraagstuk, kantelende visies op onderwijs, het collectieve verleden, openbare ruimte en nieuwe zorgbehoeften zijn thema’s die met de dag urgenter worden. De aarzelende respons hierop plaatst het (internationale) succes van architectuur uit Vlaanderen en Brussel in perspectief. Het Architectuurboek Vlaanderen N°15. Allianties met de realiteit verzamelt een rijke selectie recente spraakmakende projecten die een verrassend antwoord bieden op deze uitdagingen. Tien essays en twee fotoreeksen bieden een kritische reflectie en houden het architectuurveld een spiegel voor. Allianties met de realiteit doet een appel aan het maatschappelijk engagement en sociaal ondernemerschap van al wie bijdraagt aan de (on)gebouwde omgeving.

umbau.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Umbau

Kunstenaar Aglaia Konrad (Salzburg, 1960) heeft een aanstekelijke fascinatie voor architectuur. Sinds de jaren 90 fotografeert ze stedelijke processen in uiteenlopende metropolen. Als een archeoloog onderzoekt ze de betekenislagen van de stad – van de materiaalkeuzes tot achterliggende ideologieën. Op uitnodiging van het FOMU ontwikkelde Konrad de tentoonstelling Umbau voor de bovenste verdieping van het museum. Centraal daarin staat haar nieuwe reeks over de Gentse Boekentoren. De titel Umbau (Duits voor ‘verbouwing, ‘verandering’) verwijst niet alleen naar de recente renovatie van dit iconische gebouw, maar evengoed naar Konrads maakproces: van constructie naar deconstructie en vice versa. Nog tot 15 januari 2023 laat Umbau je zo met nieuwe ogen naar architectuur(geschiedenis) kijken. Kunstenaar Richard Venlet ontwierp de centrale tentoonstellingsstructuur (Half-timbered, 2022) waarop de reeks getoond wordt.

kosmorama.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Kosmorama

Wereldwijd legt Ives Maes de architecturale overblijfselen van de wereldtentoonstellingen en hun locaties op foto vast. De Hasseltse kunstenaar stelt immers dat de wereldtentoonstellingen samen met de uitvinding van de fotografie ontstonden en dat organisatoren net dankzij het waarheidsgetrouwe medium bewijs van hun tijdelijke paviljoenen konden leveren. Vandaag levert het evenwel bevreemdende beelden op, ‘nabeelden’, overblijfselen van vervagende dromen, van bouwwerken die gemaakt waren om te verdwijnen, maar als een vergeten ruïne bleven staan. Zo toont Maes een ironisch contrast tussen de utopische toekomstverwachtingen van weleer en de stedelijke realiteit van vandaag. Een heel jaar lang, nog tot 3 september 2023, zijn de foto’s van Maes in de tentoonstelling Kosmorama in het recent heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) te bezichtigen.

mattaclarksplitting.jpg

UPDATE  
Dimension 66 – november 2022
Museum in Motion

Kunstenaar Gordon Matta-Clark (1943-1978) omschreef zijn acties als ‘anarchitectuur’, een woordspeling op anarchie en architectuur. Daarmee bekritiseerde hij het institutionaliseren van cultuur, maar toonde hij ook zijn engagement in de eigen omgeving met een voorkeur voor het realiseren van fysieke acties. Zijn site-specifieke interventies combineerden de vormentaal van het minimalisme met de grootschaligheid van land art. Door gebouwen letterlijk in twee te snijden, werd bijvoorbeeld niet alleen het interieur, maar ook de structuur ervan zichtbaar gemaakt, om zo op een nieuwe manier gelezen te worden. Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) exposeert vandaag verschillende werken van Gordon Matta-Clark, inclusief Office Baroque, een project uit 1977 dat in zekere zin mee de basis legde voor de M HKA-collectie. De tentoonstelling Museum in Motion – Gordon Matta-Clark is tot en met 8 januari 2023 te bezoeken.

erfpachtrecht.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 66 – november 2022
Wat jij als architect moet weten over de veranderingen in het erfpachtrecht

Wat zijn de nieuwigheden en wijzigingen aan het erfpachtrecht waar je als architect van op de hoogte moet zijn? En voor welke projecten gebruik je een erfpachtrecht? Dat zijn de vragen die we in dit artikel.

kreonrestofinefleurbasisverlichting.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 66 – november 2022
Subtiele en sobere fine lighting voor resto Fine Fleur

Het Antwerpse fine dining resto Fine Fleur is gelegen naast het exclusieve boutique hotel Botanic Sanctuary in de Lange Gasthuisstraat. Het restaurant van sterrenchefs Thomas Diepersloot en Jacob-Jan Boerma op deze 15e- eeuwse oude prachtige kloostersite heeft een strakke en moderne uitstraling, zij het subtiel verlicht, met een decoratieve kreon touch.

kronospandimthecubegebouw.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 66 – november 2022
Prefab maatwerk voor Utrechtse landmark The Cube

Met een getrapt daklandschap en 2 hoogte-accenten van 50 meter vormt het studentenwooncomplex The Cube een landmark in het centrum van de Utrechtse wijk Overvecht. Het ontwerp van het architectenbureau Team V uit Amsterdam zorgde voor wijkvernieuwing onder het credo ‘Healthy Urban Living’. Kronospan kon snel en flexibel de benodigde 15.000 m² gemelamineerde spaanplaten met HPL koppeling uit de Kronodesign collectie leveren.

p5woningvh2.jpg

ARCHITOUR  
Dimension 66 – november 2022
Architour: op stap met Jan Vanweert van dhoore_vanweert architecten

In deze reeks bezoeken we samen met architecten een aantal van hun projecten om inzicht te krijgen in hun architectuurpraktijk. Voor deze editie gaan we op stap met Jan Vanweert van dhoore_vanweert architecten.