schneiderelectric.jpg

EVENTS  
Dimension 61 – september 2021
Bouwsector mee op de sneltrein van de digitalisering

Tijdens een virtueel rondetafelgesprek zochten enkele belangrijke spelers uit de bouwsector antwoorden op de vraag “Wat is de impact van de digitalisering op de bouw- en woonsector?” De digitalisering heeft een enorme invloed op de werkprocessen, de consumenten en de human resources bij bedrijven. De COVID-19-crisis heeft deze transformatie nog versneld.

urasolidsenses.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Solid Senses

Op 10 november opent dan eindelijk de eerste monografische tentoonstelling van het Brusselse architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. ‘Solid Senses’, dat deel uitmaakt van een reeks tentoonstellingen opgestart door A+ Architecture en BOZAR in 2019, was oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2020, maar werd omwille van bekende redenen uitgesteld. In een opeenvolging van zeer verschillende zalen geeft de tentoonstelling inkijk in het werk van URA, dat de grens houdt tussen het rationele en het emotionele, het pragmatische en het intuïtieve, het functionele en het buikgevoel. Sculpturale maquettes, kortfilms, en foto’s brengen gerealiseerde en lopende projecten in beeld. Van 10 november 2021 t.e.m. 16 januari 2022.

vanseveren.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
10 jaar Muller Van Severen

Het Design Museum Gent maakt zich stilaan klaar voor zijn langverwachte uitbreiding, maar zwaait eerst nog af met een uitgebreide en bijzondere blik op de collectie. Het ontwerpduo Muller Van Severen, dat in 2021 zelf 10 kaarsjes uitblaast, creëert van 9 oktober 2021 t.e.m. 6 maart 2022 een prikkelende dialoog tussen eigen werk en de collectiestukken van het Design Museum.


Dorken rectangle september 2021
portraitofalandscape.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Portrait of a Landscape

Nog tot 9 januari 2022 leg je in de wandelgangen van De Singel een wel heel bijzondere wandeling af. Brussels kunstenaar Pierre-Philippe Hofmann presenteert er namelijk een 36 meter lange video-installatie, opgebouwd uit 72 schermen, over de tien wandelingen die hij maakte van de buitengrenzen van Zwitserland naar het geografisch middelpunt, Älggi Alp in het kanton Obwalden. In totaal legde de kunstenaar 2.700 kilometer af, en na elke kilometer filmde hij wat er zich in zijn directe omgeving bevond en afspeelde. De installatie geeft een beeld van zowel de veelzijdigheid als de essentie van het landschap, en toont naast de bekende adembenemende berglandschappen ook de alledaagsheid van spelende kinderen en afvalophaling.

leonwuidar.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Léon Wuidar: à perte de vue

Het oeuvre van de Luikse kunstenaar Léon Wuidar, dat gekenmerkt is door ijver en een vleugje humor en tot stand komt in zijn huis dat in de jaren 70 ontworpen werd door Charles Vandenhove – voor wie hij overigens verschillende kunstintegratie maakte – is zowel coherent als verrassend. Licht, ruimte, volume en perspectief vormen de leidraad in zijn scherpe en kleurrijke geometrische abstracties, en architectuur is nooit veraf. “Een huis is niet meer dan een verzameling geometrische vormen”, liet de kunstenaar ooit optekenen. In navolging van Museum Haus Konstruktiv in Zurich wijdt het Musée des Arts Contemporains Grand-Hornu een omvangrijke retrospectieve aan Wuidar, te bezoeken van 26 september 2021 t.e.m. 30 januari 2022.

architectuurinnederland_1.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Spieken bij de noorderburen

Al 30 jaar biedt het jaarboek Architectuur in Nederland een overzicht van de hedendaagse Nederlandse architectuur, als ware het een internationale showcase voor de nationale praktijk. Ook afgelopen jaar selecteerden Kirsten Hannema, Teun van den Ende en Arna Mackic weer 22 projecten, waarvan eentje, enigszins onverwacht, op Belgisch grondgebied. Niet geheel onverwacht na een lange periode van lockdown, richt het overkoepelende thema Home Stretch zich op de directe woonomgeving en gemeenschapszin.


Trilux rectangle september 2021
comingofage.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Een korte geschiedenis van de architectuurwedstrijd

Van 27 november 2021 t.e.m. 17 april 2022 duik je in De Singel in Antwerpen in de geschiedenis van architectuurwedstrijden in Vlaanderen en Brussel. Rug aan rug tonen de tentoonstellingen ‘Coming of Age’ en ‘Open Oproep’ er de meest spraakmakende architectuurwedstrijden van de afgelopen 40 jaar enerzijds, en de veelkleurige oogst van 20 jaar architectuur in publieke opdracht anderzijds. Beide hebben immers een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel, met kansen voor zowel jonge als gevestigde en lokale als internationale ontwerpers. Aan de hand van originele documenten, objecten, archiefmateriaal en getuigenissen vertelt het Vlaams Architectuurinstituut het verhaal en de evolutie van de ontwerpwedstrijden.

faliggendtelmalannooentomcallemin.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Festival van de architectuur

Als er ruimte is voor een festivalzomer, dan zeker ook voor een festivalnajaar. Van 14 t.e.m. 17 oktober organiseert het Vlaams Architectuurinstituut dan ook opnieuw het Festival van de architectuur (F/a). De derde editie strijkt neer in Oostende en zet daar vier dagen lang architectuur in de kijker, met ‘In Transit’ als centraal thema. Over de hele stad worden activiteiten, workshops, tentoonstellingen en lezingen georganiseerd, gericht aan zowel architecten en ontwerpers als beleidsmakers en het brede publiek. Op de laatste dag van het festival, de Dag van de architectuur, breekt het programma uit en openen over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en ontwerpbureaus.

sigurdlewerentz.jpg

UPDATE  
Dimension 61 – september 2021
Sigurd Lewerentz: Architect of Death and Life

De Zweedse architect Sigurd Lewerentz is een van de protagonisten van de moderne Europese architectuur. Deze nieuwe monografie werd opgesteld op basis van uitvoerig onderzoek in het Zweeds nationaal centrum voor architectuur en design ArkDes, waar het archief en de persoonlijke bibliotheek van Lewerentz bewaard worden, en geldt als het meest volledige overzicht van Lewerentz werk ooit gepubliceerd. Het presenteert talrijke schetsen, meubel- en interieurontwerpen, maquettes en foto’s van gerealiseerde projecten, waarvan velen voor de eerste keer gepubliceerd worden. In verschillende essays wordt dieper ingegaan op het leven en werk van Lewerentz, alsook de invloed en betekenis die hij tot op de dag van vandaag draagt.

140587210414acasus25b.jpg

PORTFOLIO  
Dimension 61 – september 2021
ACASUS: Geen woongebouw, maar een ‘toonpunt duurzaam bouwen’

ACASUS is méér dan een gebouw. Het is een inspiratie- en kenniscentrum inzake duurzaam bouwen en renoveren, voor particulieren, ondernemingen en openbare organisaties, vanuit een gezamenlijk initiatief van de Provincie en de POM West-Vlaanderen.

hoofdfotocklaasverdru.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 61 – september 2021
BIM: standaardisatie nodig om beloftes waar te maken

Ontbrekende puzzelstukken beletten ons tot op heden om BIM als sector écht te omarmen en de beloftes op grote schaal waar te maken. Zo is er een sterke nood aan een verbindend element tussen fabrikanten en bouwprofessionals. Een belangrijk deel van de oplossing is het TODW (“The Open Digital World”) standaardisatie-initiatief.

belgie2.jpg

EVENTS  
Dimension 61 – september 2021
Biennale Architettura 2021 – How Will We Live Together?

De Architectuurbiënnale van Venetië opende in mei eindelijk de deuren. Het Belgisch Paviljoen vormt één van de absolute hoogtepunten. Het is één van de weinige architecturale antwoorden op de centrale vraag “How Will We Live Together” van curator Hashim Sarkis die er te zien zijn.