awo0486web.jpg

EVENTS  
Dimension 64 – mei 2022
Eerste ARCHITECT@WORK Brussel focust op Future-Proof

Elke ARCHITECT@WORK wordt georganiseerd onder een vast thema en dat wordt niet anders voor de allereerste editie van het event in Brussel, dat door de pandemie twee jaar later plaatsvindt dan oorspronkelijk gepland. Op 1 en 2 juni 2022 staat in Tour & Taxis voor de bezoekende (interieur)architecten ‘Future-Proof’ centraal.

20200228batibouwbypepsphotography1.jpg

EVENTS  
Dimension 64 – mei 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”

alano1402sp2kkcover2copy.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 64 – mei 2022
Alano, flexibel concept van elegant design

Met een porseleinen tablet van 1,40 meter heeft de nieuwe badkamercollectie van Desco meteen een primeur beet. Alano is dan ook het resultaat van een samenwerking met de Italiaanse keramiekmeester Catalano. “Interieurfans krijgen alle ruimte om hun badkamer praktisch in te richten. Met degelijke en budgetvriendelijke materialen met een antibacteriële werking, daar is steeds meer vraag naar”, vertelt productmanager Kris Dens bij Desco.


Aquarama trade fair rectangle
gyprocloopdgedemonteerd.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 64 – mei 2022
Gyproc LOOPD: een circulaire productlijn

De transitie naar een duurzame wereld is dé uitdaging van onze generatie en … van onze bouwsector. De manier van wonen en werken verandert snel. Denk aan o.m. de stijgende prijzen van woonruimtes, de impact van de bouwshift vanaf 2040 en de strengere wetgeving rond duurzame energie en materialen. Met haar circulaire LOOPD productlijn wil Gyproc een onderdeel van de oplossing worden.

kinnarpscompugroupbureaustoelen.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 64 – mei 2022
Insight Survey gids voor inrichting gerenoveerd douanegebouw

Als ontwikkelaar van eerstelijnszorg-automatisering realiseert en beheert CompuGroup Medical GM ICT-toepassingen voor zorgverleners, ziekenhuizen, zorginstellingen en patiënten. De site in Oostende werd te klein. In de zoektocht naar een nieuwe locatie viel CompuGroup voor de neoclassistische uitstraling van het douanegebouw van de haven. Kinnarps werd ingeschakeld voor een Insight Survey en Architectenbureau LMS Vermeersch voor de verdere inrichting van het kantoor.

ventilairuniflexplus69huisje.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
Uniflexplus+ 69 - De nieuwe standaard

Ventilair Group focust sinds 2005 op het aanbod van totaaloplossingen voor ventilatie. Specifiek in de woningbouw is, behalve de ventilatie unit, het luchtverdeelsysteem belangrijk. Daarom introduceerde Ventilair Group in 2008 Uniflexplus+, het eerste UNIverseel FLEXibel luchtverdeelsysteem op de Belgische markt. “Bevraging en werfbezoeken brachten enkele aandachtspunten en uitdagingen aan het licht. De introductie van Uniflexplus+ 69 is een nieuw verhaal met dezelfde originele kwaliteit”, zegt Steven Braekeveldt, Product Manager bij Ventilair Group Belgium.


Life Cycles rectangle 2022
tweedbrussel09091021.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
Vlotte afwatering op dakterras van nieuwe kantoorgebouw Tweed

In het hart van de Brusselse Zavelwijk springt Tweed meteen in het oog. Dit passieve, modulaire, lichtrijke en ecologische kantoorgebouw is ontworpen door ALTIPLAN° architects, telt twaalf verdiepingen. Op het ruime terras van 260 vierkante meter heb je een uniek en adembenemend zicht op de stad. Voor Tweed leverde ACO Profiline, een efficiënt lineair drainagesysteem dat discreet geïntegreerd is en dat ruimschoots voldoet aan de huidige normen.

deschachtbimpraktischverhaal.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 64 – mei 2022
“Een volledig rioleringsplan in BIM”

Op de markt zijn er bijna uitsluitend merkgebonden BIM (Building Information Modelling)-bibliotheken beschikbaar. Ze blijven evenwel binnen het eigen productgamma. “Deschacht is gestart met bimmen niet omdat we dat per se wilden. Wel omdat we een volledige riolering in BIM wilden kunnen uitwerken. Het Deschacht Revit BIM pakket linkt als enige het sanitaire gedeelte en de wegenis / de riolering”, aldus Filip Roels, BIM Engineer bij Deschacht.

portalucabeel8.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 64 – mei 2022
Kerk en school herdacht

De felgele stalen portieken langs de drukke Ninoofsesteenweg in Anderlecht verraadden het al: de site van de Scheutkerk heeft sinds enkele jaren een nieuwe functie. Samen met het nieuwbouwvolume dat zich langs en rond het historische gebouw krult, biedt de kerk vandaag onderdak aan zo’n 750 leerlingen van 10 tot 18 jaar. Een bijzonder schoolproject, getekend door OSK-AR architecten, dat Porta 1070 werd gedoopt.

geldlenenaanjevennootschap.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 64 – mei 2022
Specialist: tools en beroepspraktijk

Heeft je vennootschap extra financiering nodig, dan zijn er uiteenlopende opties: aankloppen bij een bank, investeerders zoeken, een kapitaalsverhoging... Maar je kunt als vennoot ook zelf privégeld lenen aan je zaak. Dat je dan slechts 30% roerende voorheffing betaalt op de interesten die je vennootschap je terugbetaalt, is een duidelijk voordeel. Al moet je wel rekening houden met enkele fiscale valkuilen.

brand.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Toekomstige wijzigingen aan de basisnorm brandveiligheid

Vanaf 1 juli is een geactualiseerde basisnorm voor de brandveiligheid van nieuw op te richten gebouwen van kracht. De grootste wijzigingen doen zich voor in het kader van parkeergarages, trappenhuizen en gevels. Daarnaast zijn er ook heel wat kleinere wijzigingen en vooral verduidelijkingen in de nieuwe basisnorm.

wienerbergerduurznieuweproductielijnkortemark.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Wienerberger zet in op duurzame en circulaire transitie

De bouwsector staat voor grote uitdagingen op het vlak van milieuverantwoordelijkheid. Als producent van keramische bouwmaterialen neemt Wienerberger heel wat initiatieven om hier werk van te maken. Exponent in deze transitie is de nieuwe CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrippen op de site in Kortemark. Een gesprek met Katrien Nottebaert, CMO en bestuurder van Wienerberger België.