hortanl.jpg

UPDATE  
Dimension 72 – mei 2024
Horta, advocaat van Poelaert

Het Justitiepaleis van Brussel werd in 1883 ingehuldigd. Sindsdien heeft het al talloze aanpassingen ondergaan die de samenhang en leesbaarheid hebben gewijzigd, waardoor het gebouw vandaag niet alleen synoniem staat voor de eeuwige bouwwerf, maar tevens voor een labyrintische architectuur die een rechtssysteem uit een ander tijdperk belichaamt. Startende van een onuitgegeven tekst van 70 pagina’s, waarin Victor Horta het opneemt voor Joseph Poelaert en de integriteit van het Paleis probeert te verdedigen, reflecteert de publicatie Horta, advocaat van Poelaert: De les van het Justitiepaleis in de aanloop naar de aanstaande renovatie over zowel de architectuur als de toekomst van de justitiële functie binnen het Paleis. Naast de tekst van Horta omvat de publicatie daartoe onder meer een gedetailleerde analyse van de architectuur van het oorspronkelijke gebouw en de vele transformaties die het onderging, een fotoreportage van de huidige staat van het gebouw, en een blik op de internationale invloed.

asfoundnl.jpg

UPDATE  
Dimension 72 – mei 2024
Gevonden architectuur

De VAi-tentoonstelling Gevonden architectuur: Experimenten in conservatie is inmiddels afgelopen, maar voor allen die de expo gemist hebben of nog verder willen reflecteren over hoe nu precies in te grijpen in bestaande ruimtes en gebouwen, is er nog steeds de bijbehorende catalogus, verkrijgbaar in het Nederlands en het Engels. Net als de tentoonstelling in de Singel behandelt de publicatie zeven experimentele benaderingen van conservatie en verkent ze aan de hand van essays, gerealiseerde projecten en internationale referenties. Zeven transformatieprojecten van architecten uit Vlaanderen en Brussel worden door de lens van een specifiek experiment verteld en illustreren de unieke positie die architectuur in Vlaanderen en Brussel in de omgang met de bestaande gebouwde omgeving inneemt. Hoewel ze variëren naargelang de ontwerpmethodologie, getuigen de interventies in ieder geval steeds van lef.

guillissenhoa.jpg

UPDATE  
Dimension 72 – mei 2024
Simone Guillissen-Hoa

De in China geboren Belgische architecte Simone Guillissen-Hoa (1916 - 1996) was een van de eerste vrouwen die in België een eigen architectuurbureau oprichtte. Ze was betrokken bij diverse vrouwenrechtenorganisaties en vertoefde in bijzondere artistieke kringen, waartoe bijvoorbeeld ook Léon Spilliaert, Henry en Nele van de Velde en Alfred Roth behoorden. Zowel in haar carrière als in haar persoonlijke leven daagde deze voorvechtster van de modernistische architectuur de barrières en conventies van gender, ras en religie dan ook continu uit. In een eerste solotentoonstelling, die loopt van 24 april t.e.m. 22 september, belicht CIVA de architecturale projecten van Guillissen-Hoa alsook haar bespiegelingen over architectuur, de debatteren strijd die ze voerde, alsook haar professionele en private leven. Een nieuwe film die kunstenaressen Eva Giolo en Aglaia Konrad over de architecte maakten staat centraal in de tentoonstelling en toont hoe haar realisaties modernistische vormen en concepten hanteren, maar ook aanpassen en vertalen.


Aquarama trade fair rectangle 2024
dimlenb2024verslagblenden.jpg

EVENTS  
Dimension 72 – mei 2024
Duurzaam en innovatief lighting design in Frankfurt

Op Light + Building 2024 toonden 2.169 exposanten de laatste ontwikkelingen inzake gebouwentechnologie en trends op het vlak van innovatief lighting design. Opmerkelijk in dit laatste segment waren o.m. verlichtingsarmaturen in combinatie met akoestische oplossingen, vervaardigd uit gerecycleerde materialen, de comeback van dik geribbeld glas in verlichtingsarmaturen, en de toegenomen aandacht voor outdoor verlichting.

dimgyrexbmoogwenkoptiek1.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 72 – mei 2024
Gyrex-prefab maakt complexe ontwerpdetails eenvoudig

Als binnenhuisarchitect weet Kristof Monsieurs als geen ander hoe moeilijk het is om projecten met boogvormen te ontwerpen. “Gipsplaten worden machinaal gemaakt en laten niet toe om perfecte boogvormen te maken. Onze prefabelementen uit Gyrex Glasvezelversterkt gips (GRG), op een gebogen mal gegoten, vormen een naadloos geheel met gipskarton”, zegt Monsieurs, nu zaakvoerder van Gyrex. “Het maakt complexe ontwerpdetails zeer eenvoudig. De terugkeer van afgeronde hoeken is een architecturale trend waar onze eigen composiet perfect op inspeelt.”

ercodimopeningbrusselfocusoplicht2.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 72 – mei 2024
“Licht is de vierde dimensie van de architectuur”

In het koninklijk pakhuis van Tour & Taxis in Brussel opende ERCO Lighting een nieuw belevingscenter. In de hoge, strakke ruimte met industriële look komt de architecturale verlichting van ERCO Lighting perfect tot zijn recht. Met de keuze voor deze creatieve locatie voor architecten & designers zet ERCO zichzelf sterker in de markt als architecturale verlichtingsspecialist. Met focus op het licht en in mindere mate op de armaturen.

triplacoprintacousticssharpkantoor.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 72 – mei 2024
Optimaal akoestisch comfort voor medewerkers makelaarskantoor

Door de continue groei verhuisde het Oudenaardse makelaarskantoor Sharp Insurance Brokers naar de gerenoveerde kantoren van een voormalige textielfabriek, die werden ingericht als een moderne en aangename werkplek. Akoestische panelen met Microperforaties en Gegroefde panelen met toplaag fineer op zwarte kern van Print Acoustics corrigeren de nagalm en werden op een esthetische en akoestisch verantwoorde manier in het historische pand geïntegreerd.

kinnarpsbiofielontwerpengrow.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 72 – mei 2024
Biofiele ontwerpelementen spelen mee in het architecturale proces

Er is een duidelijke trend om via architectuur en design het interieur te verbinden met de natuur. Dat noemen we ‘biofiel ontwerp’. Groen op de werkplek is geen final touch meer, maar wordt al in het ontwerpstadium bekeken. “Kleur, daglicht en uitzichten zijn mooie voorbeelden van biofiele ontwerpelementen die meespelen in het architecturale proces”, klinkt het bij Kinnarps.

architectworkbrussel2024preview.jpg

EVENTS  
Dimension 72 – mei 2024
ARCHITECT@WORK: ‘Super Skin’ op maat van de hoofdstad

De tweede editie van ARCHITECT@WORK Brussel sluipt op kousenvoeten naderbij. Op woensdag 29 en donderdag 30 mei loopt in de sheds 1 en 2 van Tour & Taxis – naast seminars, exposities… – het event onder het thema ‘Super Skin’. Michiel Riedijk van het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk Architecten en Tim FU van Studio Tim FU zijn 2 van de keynote sprekers.

rensonlaurahottat04.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 72 – mei 2024
Aangenaam binnenklimaat voor herbestemming van industriepand

De woning van architecte Laura Hottat in Etterbeek mag uitzonderlijk genoemd worden. Het is immers een voormalige loods waar onder meer bier werd opgeslagen, maar die helemaal omgevormd werd tot een moderne minimalistische eengezinswoning. Een aangename woonomgeving veronderstelt ook een gezond binnenklimaat. Daarvoor zorgt een Healthbox ventilatieunit van Renson, die een goede luchtkwaliteit garandeert, in combinatie met Invisivent toevoerroosters op de ramen. Bovendien houdt een Renson Fixscreen zonwering de zomerwarmte tegen.

reynaersaluminiummasterline8hiddenvent.jpg

PRODUCTSPOT  
Dimension 72 – mei 2024
MasterLine 8 Hidden Vent voor een uniforme gevel

Met MasterLine 8 Hidden Vent draagt Reynaers Aluminium bij aan de moderne, uniforme uitstraling van de Kunstencampus in Herentals. Het aluminum raam- en deursysteem MasterLine 8 is verkrijgbaar in een verborgen vleugel designvariant voor een strak en vlak design. Bij een verborgen vleugel is de raamvleugel volledig onzichtbaar wanneer het raam gesloten is. De vleugel zit namelijk verborgen achter het vaste raamprofiel. Hierdoor ontstaat een symmetrische uitstraling in combinatie met vaste ramen, met een strakke look als resultaat.

01mdcfvwwherentals02023hrblur.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 72 – mei 2024
Bijzondere verwevenheid van functies

Met zijn lengte van bijna 100 m doorbrak het massieve RTT-gebouw op de Herentalse Molenvest al sinds de jaren 70 de schaal van rijwoningen en kleinschalige appartementsgebouwen. Vandaag wordt de binnenstedelijke omgeving er letterlijk en figuurlijk in weerspiegeld. De omvang van de betonnen kolos is weliswaar niet veranderd, maar de nieuwe invulling en dito gevelbekleding zoeken nu expliciete verbinding met de stad. Wie ’s avonds langs de façade uit aluminium en polycarbonaat wandelt, leest in de architraaf het woord REGELMAATREGEL: een interventie van kunstenaar Gert Robijns die veruitwendigt wat er zich binnen afspeelt.

alexpaardjuul1.jpg

ARCHITOUR  
Dimension 72 – mei 2024
ATELIER VENS VANBELLE

Het kleinschalig oeuvre van ATELIER VENS VANBELLE neemt een bijzondere plek in het Vlaamse architectuurlandschap in.

hellendgroendak_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 72 – mei 2024
Hoe doordacht water bufferen op een plat én hellend dak?

Daken spelen een belangrijke rol bij klimaatadaptatie. Met de juiste aanpassingen, en dankzij innovatieve systemen, kunnen ze flink wat hemelwater bufferen. Hoe vergroot je het potentieel van platte én hellende daken? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

hoofdfoto_2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 72 – mei 2024
Hoe bestrijd je het efficiëntst oververhitting in een woning?

Om oververhitting in gebouwen te voorkomen, is het belangrijk om zonnewinsten te beperken. Daarnaast is een goede ventilatie essentieel om overtollige warmte af te voeren. Automatisering verhoogt de efficiëntie en garandeert het comfort van de bewoners. Hoe ga je hierbij te werk? En op welke struikelblokken moet je letten?

xxverklebungplus00a7433.jpg

PODCAST  
Dimension 72 – mei 2024
Het onderdak als kern van elk goed functionerend dak

Ooit was het een bijzaak, maar inmiddels gaat er toch aardig wat aandacht naar de waardevolle ruimte onder het hellend dak. Zolders worden leefruimtes en tussen de spanten komt een dikke laag thermische isolatie. Om die duurzaam en optimaal te laten functioneren, is een onderdak onontbeerlijk. Paul de Smet, technisch commercieel afgevaardigde bij Dörken Benelux, legde in de Dimension podcast uit waarom deze specifieke laag in de opbouw van het hellend dak zo essentieel is en hoe ze vakkundig geplaatst wordt.

hydrowiconainnovationsbogenaugsburg.jpg

RUWBOUW  
Dimension 72 – mei 2024
Duurzame gevelarchitectuur met 100% gerecycled aluminium

WICONA, onderdeel van Hydro Building Systems, versnelt haar engagement inzake duurzame ontwikkeling. Als eerste aluminium bouwsystemenbedrijf produceert het raam-, deur- en vliesgevelprofielen uit 100% gerecycled end-of-life aluminium. Dankzij Hydro CIRCAL 100R – gemaakt uit dit aluminium – produceert WICONA profielen met een CO2 voetafdruk van bijna 0. Dit sluit perfect aan op de behoeften van bestekschrijvers. Welke opdrachtgever durft het eerste Belgische project in deze koolstofarme legering aan?

bozarcdimfietsenstallingstaal.jpg

RUWBOUW  
Dimension 72 – mei 2024
Overdekte fietsenstallingen: een duurzame en kwalitatieve investering (DIM)

Met haar uitgebreid assortiment fietsenstallingen zet BOzARC verder in op de B2B-markt. Naast de intern ontwikkelde en geproduceerde aluminium fietsenstallingen op maat, met een gebogen dakstructuur bestaande uit massief polycarbonaat, verdeelt de overkappingsspecialist uit Aartselaar nu ook fietsenstallingen uit gegalvaniseerd staal, voorzien van een plat dak.

navnua10.jpg

@HOME  
Dimension 72 – mei 2024
“Architecten denken nog te vaak in instructies”

‘Kiezen is verliezen’ luidt de gemeenplaats, en ook NU Architectuuratelier lijkt die mening aangedaan. Het portfolio van het Gentse bureau kronkelt althans lustig langsheen schalen, programma’s en disciplines. Voor oprichters Armand Eeckels en Halewijn Lievens is architectuur dan ook een multigefacetteerde discipline die toelaat om hun vele diverse interesses te voeden, verdiepen en verbinden. “Architectuur an sich is niet het centrale doel”, klinkt het. “Veeleer is het een manier om een hele verscheidenheid aan vraagstukken te verkennen.”

dim72navhelpdesk3.jpg

HELPDESK  
Dimension 72 – mei 2024
Erfdienstbaarheid: wat bij schade aan regenwaterafvoer buur?

Q: De dakgoot van mijn rechterbuur watert af in mijn dakgoot. En mijn dakgoot watert af in die van mijn linkerbuur. Via die laatste gaat het water naar de riolering. Maar de dakgoot van mijn linkerbuur is in slechte staat en veroorzaakt vochtschade bij mij. Wat zegt de wetgeving rond erfdienstbaarheid?

dim72navhelpdesk2.jpg

HELPDESK  
Dimension 72 – mei 2024
Openbare procedure: wanneer mag je een offerte ongeldig verklaren?

Q: Als architect beoordeel ik de biedingen van aannemers bij een openbare procedure (aanbesteding). Sommige zaken zijn onduidelijk of ontbreken. Wanneer mag ik een inschrijving als ongeldig bestempelen?