wtcbplaatsingvanhoutenrameninspouwmuurconstructiesschrijnwerk.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Plaatsing van houten ramen in spouwmuurconstructies

Het buitenschrijnwerk wordt steeds vaker vóór de uitvoering van de gevelbekleding geplaatst. Ondanks de vele voordelen van deze techniek, zijn er ook enkele aandachtspunten voor de schrijnwerker. De luchtdichtheid van het plaatsingskader moet gegarandeerd zijn, de bovenkant en de zijkanten van het kader moeten beschermd worden door een waterscherm en de minimale contactlengte tussen het plaatsingskader en het raamkader moet om thermische redenen nageleefd worden.

wtcbnooitmeervochtbroblemendampscherm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nooit meer vochtproblemen door condensatie in wanden

Wat is het verschil tussen een dampdichte en een luchtdichte laag? Waarom moet er wel een dampscherm geplaatst worden bij een houtskeletwand, maar niet bij een spouwmuur? En waarom zijn de eisen voor het dampscherm strenger bij een plat dak dan bij een hellend dak? Je ontdekt het in dit artikel.

cosentinothedukedektonensemble.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nieuwe look & feel voor beschermd kantoorgebouw in Warandewijk

In de Hertogstraat, één van de hoofdassen van de Brusselse Warandewijk, ligt het kantoorgebouw The Duke. Het maakt deel uit van een stedelijk ensemble in classicistische stijl – naar een ontwerp uit 1776 van architect Barnabé Guimard – beschermd als bouwkundig erfgoed. Bovenop de voorgevel van The Duke zorgt een sober, fijn gedetailleerd volume – bekleed met Dekton® Fossil van Cosentino – voor het nodige contrast.


Architect@Work maart/mei 2023
deceuninckdezaatb2aibelgica.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Wind in de zeilen en weids uitzicht voor de Belgica

Het laatste project op de frontlijn van De Zaat in Temse is Residentie Belgica, een woontoren met 11 bouwlagen en 2 teruggetrokken ‘kroonverdiepingen’. Eén van de eerste toonaangevende projecten, uitgevoerd met Decalu schrijnwerk van Deceuninck voor projectontwikkelaar Cordeel.

wienerbergerpoloapenglazenwand.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Louise en Marie nieuwe Antwerpse stadspoorters

Op de hoek van de Antwerpse Desguinlei en de Karel Oomsstraat is het markante woonproject Louise Marie – vernoemd naar het voormalige kinderziekenhuis – in gebruik genomen. Met dit duurzaam, toekomstgericht project formuleren POLO, CORES Development & aannemer Vanhout een antwoord op stedelijke uitdagingen. De twee slanke woontorens – opgetrokken in Terca Elignia Silva Greige gevelstenen van Wienerberger – worden verbonden door een imposante glazen wand.

clickbrickpureprojectcolruytzoerselclickbrickpureprojetcolruytzoerselphoto2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

De introductie van ClickBrick tilde de keramische gevelstenen van Wienerberger naar een hoger circulair niveau. Met Clickbrick Pure, een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube, wordt daar nog een esthetische dimensie aan toegevoegd. De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.


Dorken rectangle maart 2023
wtcbartonline20221nr3afb1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Stabiliteit tijdens de bouwfase

De uitvoering van tijdelijke bouwputten en sleuven wordt bij woningbouwprojecten vaak ten onrechte als een minder belangrijke taak beschouwd. Het gaat hier echter om zeer courante werkzaamheden die aanleiding kunnen geven tot instortingen en ernstige schade en/of onge- vallen met zware financiële gevolgen.

dsc3640.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Hoogste woongebouw van Lokeren

“De toepassing van Rockvent Dual is een ecologisch verantwoorde keuze die past bij het duurzame beleid dat we met ons bureau willen uitdragen.” Dit fraaie statement komt van Bart Vanden Driessche van BLAF Architecten. Behalve de recycleerbaarheid van rotswolisolatie roemt de ontwerper de optimale brandveiligheid van deze isolatieplaten van ROCKWOOL® voor geventileerde gevels.

ldoordesmitlaanoostendecontrast.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Imposant poortgeheel voor halfopen bebouwing

In de Oostendse Emiel de Smitlaan, op een perceel gelegen vlak bij de zee en de duinen, wou de bouwheer een duurzame, halfopen bebouwing realiseren. Het ontwerp van architect Diederick Huysse van Bureau Huysse uit Oostende voorziet in een, in de voor- en linkerzijgevelvlakken geïntegreerd, poortgeheel van L-Door, bekleed met Renson Linarte Block 16.

reynaersforsterdimlamgodsunicoprofielsysteem.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Speciaal ontworpen vitrine voor topkunstwerk “Het Lam Gods”

“Het Lam Gods” is één van de topkunstwerken van ons land. Het prachtige kunstwerk, rond 1432 geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck, beeldt de aanbidding van “Het Lam Gods” uit. Na twee jaar restauratiewerken kunnen bezoekers het kunstwerk eindelijk weer bewonderen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. In samenwerking met Meyvaert, partner in museum displays, ontwierp Forster een speciale vitrine om het kunstwerk te beschermen.

vdsandenloodsenstraatgentwoningen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Architecturale plint kleurt Gents stadsinbreidingsproject

Als winnaar van een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door WoningGent cvba-so, kon Martens Van Caimere Architecten bv haar ontwerp voor het hoekperceel Loodsenstraat-Muidepoort realiseren. De duurzaam en circulair bouwen visie van dit Gentse architectenbureau resulteerde in 11 E30 BEN-sociale woningen, verbonden door een architecturale plint met uitspringende steenlagen. De Perla WF7 gevelsteen van Vandersanden past perfect in dit plaatje.

wtcbartonline20221nr7afb1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Beoordeling van de stabiliteit van de bestaande ruwbouw

Alvorens aan een renovatie te beginnen, moet de huidige staat van het bouwwerk onderzocht worden. Vaak zijn de vervorming van de bouwelementen en de aanwezigheid van scheuren goede indicatoren voor de beoordeling van de stabiliteit van kleine en middelgrote gebouwen. De eventuele stabiliteitswerken zouden altijd uitgevoerd moeten worden onder leiding van een architect en/of studiebureau.