schucolivingtomfws50.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Living Tomorrow: techniek en design voor de gebouwen van morgen

Voor de realisatie van innovatiecampus Living Tomorrow werd, van de volledige gebouwschil tot de kleinste details, een beroep gedaan op Schüco. Een nieuwe mijlpaal in de continue inzet van het bedrijf voor innovatie, duurzaamheid en co-creatie. Elf nieuwe Schüco-systemen werden geïntegreerd conform de specifieke eisen per geveldeel. De integratie van internet of Facades (ioF) geeft elk element zijn eigen digitale identiteit.

cosentinowabchaponfinknokkevuurtorenplein.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Strakke lijnen en duurzame materialen voor gevels Chapon Fin

Op de hoek van de Kustlaan en de Diksmuidestraat in Knokke Het Zoute werd de buitenschil van het appartementsgebouw Chapon Fin volledig gerenoveerd. Bouwheer en WAB Architecten opteerden voor een niet-destructieve aanpak en voor Dekton gevelbekleding (4 mm) van Cosentino. De Zenith-uitvoering contrasteert mooi met de zwarte sokkel van het gebouw.

groendak.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Waarop letten bij de isolatie van een groendak?

Planten, drainage en bescherming zorgen voor extra belasting van platte daken. De lagen van het dak, en in het bijzonder de isolatie, moeten hiertegen bestand zijn. Waar moet je op letten? En welke aanbevelingen volg je best? 

reynaersherentalsstadscampusuniformelook.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Hybride samenhuizen op stadscampus

Aan de Herentalse Molenvest heeft het voormalige gebouw van Proximus plaats gemaakt voor een ambitieus stadsvernieuwingsproject van het lokale bestuur en de Politiezone Neteland. Het ontwerp is van de hand van het architectenbureau FVWW. De nieuwe invulling – met het nieuwe politie-commissariaat, een open kunstencampus, het Stadsarchief en diverse lokalen – geeft de site een hybride karakter. Het raam- en deursysteem MasterLine 8 met designvariant Hidden Vent van Reynaers Aluminium werd toegepast.

wienerbergerrupelmondescheldekaaiwitgenuanceerdb.jpg

RUWBOUW  
Dimension 71 – februari 2024
Gestapelde villa’s langs de Scheldekaai

Op de hoek van de Scheldekaai en de Nederstraat in Rupelmonde werd een stijlvolle meergezinswoning met villagevoel gerealiseerd naar een ontwerp van Beo Architecten uit Sint-Niklaas. Bouwheer en architect opteerden voor de Terca Elignia Arctica witte gevelsteen van Wienerberger.

shutterstock45302320.jpg

RUWBOUW  
Dimension 70 – november 2023
Hoe beperk je zijdelingse geluidstransmissie bij gordijngevels?

Door A. Dijckmans, dr. ir., senior projectleider, laboratorium ‘Akoestiek’ en L. De Geetere, dr. ir., afdelingshoofd, afdeling ‘Akoestiek, gevels en schrijnwerk’, Buildwise


Architect@Work april/mei 2024
vdmoortelbellegemlineazwevend2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 70 – november 2023
Zwevend, crèmekleurig baksteenvolume met weidse vergezichten

De bewoners van een villa in Bellegem, gelegen op een sterk hellend terrein, genieten aan de voor- en de achterzijde van weidse vergezichten. Architect Ruben Verbeke integreerde de helling als een voordeel in zijn concept. Op de betonnen sokkel waarmee het niveauverschil wordt opgevangen, is de woonverdieping als een baksteenvolume gerealiseerd. De zachte crèmekleurige tint van de Linea 9001 van Vande Moortel en de detaillering met claustra metselwerk zorgen voor een eigentijdse look.

deceuninckdiksmuidelabo.jpg

RUWBOUW  
Dimension 70 – november 2023
Deceuninck scheert hoge toppen met interne recyclagecapaciteit

Als één van de top 3 internationale fabrikanten van PVC, aluminium en composiet raam- en deuroplossingen, hecht Deceuninck veel aandacht aan betrouwbaarheid, innovatie en duurzaamheid. Recent keurde het SBTi de klimaatdoelstellingen van het bedrijf goed. Deceuninck – dat over een recyclingplant beschikt in Diksmuide – verhoogt ook zijn interne recyclagecapaciteit van 8.000 ton naar 40.000 ton per jaar tegen 2024.

vloeistofdichtheidbetonnenkeldersfoto1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Het belang van goede afspraken voor de vloeistofdichtheid van betonnen kelders

In bestekken voor ondergrondse betonconstructies worden vaak strenge klassen voor de waterdichtheid van het beton gevraagd. Doorgaans zijn bijkomende maatregelen nodig. En die hebben uiteraard een economische, ecologische of organisatorische impact. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over de gewenste vloeistofdichtheid en hoe die te bereiken.

forsterfuegolightprofielenopenbaregebouwen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Veiligheid mét een moderne en luchtige look

Dankzij hun brandwerende tussenlaag en strak design combineren de forster fuego light profielen veiligheid met schoonheid. Het profiel maakt beglaasde vaste wanden en binnendeuren brandwerend, met behoud van een moderne en luchtige look. De stevige, maar slanke forster fuego light profielen zijn ook beschikbaar in inox, perfect voor beglaasde deuren en vaste wanden met een onderhoudsarm oppervlak.

gyprockmskavalsewandenenplafonds.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Pleisterwerk KMSKA knap staaltje vakmanschap

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft een grondige restauratie én uitbreiding binnen de museummuren achter de rug. Bouwheer de Vlaamse overheid liet KAAN Architecten – winnaar van de internationale prijsvraag – haar Masterplan vorm geven. Geen gebrek aan uitdagingen voor Gyproc partner Muller Complete Afbouw België die de oude en de nieuwe muren en plafonds van het gebouw toekomstbestendig maakte.

deceunincknauticzeebruggehoekzichthelder.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
The Nautic: architecturale parel aan de Zeebrugse jachthaven

Op de hoek van de Zeebrugse Tijdokstraat en de Vismijnstraat ontwikkelde Prisma Project de 1e fase van een hedendaags appartementencomplex, Residentie The Nautic genaamd. Het grijswitte geheel, met deels in crepi afgewerkte gevels, en strakke optopping met Rockpanel bekleed, biedt een prachtig zicht op de jachthaven. Voor het hoofddeel buitenschrijnwerk opteerden bouwheer en architect voor de nieuwe Elegant pvc-raamprofielen van Deceuninck.

sapahydrobuildingtentalcombineert.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
TENTAL-gevel combineert design en circulaire economie

Met TENTAL lanceert SAPA een nieuw aluminium gevelsysteem dat creatieve mogelijkheden biedt, en grote beglazingseenheden met de laagste milieu-impact combineert. Nieuwe octrooien optimaliseren de materialen en vereenvoudigen de fabricage en de installatie. Zo wordt de installatie van de beglazingsrubbers droog uitgevoerd, met een minimum aan afval. Met dit Cradle to Cradle gecertificeerd systeem kunnen architecten zich de wereld die iedereen wil, niet alleen voorstellen maar ook bouwen.

cosentinocityapenarchitecten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Cosentino opent een experience center in Antwerpen

Antwerpen, stad bekend om zijn rijke geschiedenis, design en architectuur, verwelkomt een nieuwe toevoeging aan zijn architecturale landschap: Cosentino City. Gelegen in Antwerpen Zuid, is de showroom een traktatie voor ontwerpliefhebbers, (interieur)architecten en andere bouwprofessionals. Met een breed scala aan materialen en innovatieve toepassingen, is deze een bron van inspiratie en creativiteit voor wie op zoek is naar de perfecte oppervlakte-oplossingen in Dekton, Silestone en Sensa.

wienlonderzeelgekozenproducten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Wienerberger bouwt aan een duurzame en circulaire toekomst

Recent heeft Wienerberger zijn vernieuwde showroom langs de A12 in Londerzeel in gebruik genomen. Naast een up-to-date interieurconcept kreeg de showroom een sterke belevingsfactor, opgebouwd rond digitale inspiratietools. Met productinnovaties zoals Leadax Roov witte platdakbedekking en het ClickBrick Pure droogstapelsysteem bouwt Wienerberger verder aan een duurzame, circulaire toekomst.

rain432770.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Vooruitblik op de nieuwe GSV Hemelwater

Op vrijdag 10 februari werd de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater – kortweg GSVH – definitief goedgekeurd. Vanaf 2 oktober 2023 zullen particuliere projecten aan deze aangescherpte GSVH moeten voldoen; voor projecten op openbaar domein gaat de GSVH 2023 op 7 januari 2025 in voege. Tijdens een online seminar blikten VLARIO, Embuild Vlaanderen, NAV en Buildwise vooruit op de belangrijkste wijzigingen, al moeten er duidelijk ook nog wat zaken scherpgesteld worden.

stonoirchainarchtiberipavilloncontourscapricieux.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Witte sierpleister accentueert organische vorm en puurheid van zorgpaviljoen

Om de rust en de sereniteit van de sessies energetische therapie van de bouwheer niet te verstoren opteerde de architect voor een nieuw kleinschalig gebouw in de tuin achter de bestaande woning. Een vlindervormig paviljoen rond een centrale patio creëert een sfeer van intimiteit. Voor de gevelbekleding van dit gebouw bleek het gevelsysteem StoTherm Classic met zelfreinigende sierpleister StoLotusan MP de meest geschikte oplossing.

reynaersonebaelskaaihoogbouw.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
One Baelskaai: architecturale blikvanger in Oostende

Met ontwikkelingsproject Oosteroever blaast bouwgroep Versluys Groep de gelijknamige oude industriële havenzone in Oostende nieuw leven in. Een absolute blikvanger op deze site is het residentiële hoogbouw project One Baelskaai, ontworpen door Binst Architects. Reynaers Aluminium vond de geschikte oplossingen voor de ramen, deuren, schuifdeuren en gevels.

schockmillermoallersconnexwvloerplaat.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Thermische onderbrekingen voor wanden in schoolgebouw op palen

Op vraag van het gemeentebestuur werd in het Luxemburgse Echternach het nieuwe schoolcomplex ‘Millermoaler Schull” gebouwd. Het project, mede ontworpen door de architectenbureaus WW+ uit Esch-sur-Alzette (Luxemburg) en het Nederlandse Architecture atelier PRO, is gelegen langs de Sûre. Dankzij de toepassing van Schöck Sconnex type W thermische onderbrekingen konden bouwknopen ter hoogte van de betonnen wanden op een doeltreffende manier worden voorkomen.

equitonedimvincifacgosseliesgebogen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Textuur gevelpanelen accentueert speelse vormen van hoofdkantoor

Sinds kort vinden de dochterondernemingen van VINCI Energies Belgium in Wallonië onderdak in een nieuw hoofdkantoor in Charleroi. Een sober, wit ontwerp met speels karakter. Voor de gevelbekleding werd voor EQUITONE [natura] N 164 gevelpanelen gekozen. “Dit materiaal laat toe om de vormen van het gebouw wat complexer te maken en duidelijke rondingen vorm te geven”, zegt architect Christophe Uten van assar architects.

bozarcbeersedesingelfietsenstalling.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Lichte, luchtige aluminium overkappingen voor Basisschool De Singel

Vorig jaar realiseerde BOzARC een meervoudig aluminium overkappingsproject in Basisschool De Singel in Beerse. Twee vrijstaande constructies – een overdekte speelruimte en een open fietsenstalling – werden er geïnstalleerd. “Speelplaatsen evolueren steeds meer naar educatieve, groene ruimtes. Met het oog op een gezonde buitenbeleving werd een deel van de speelplaats overdekt, andere delen werden onthard en vervangen door paden en groenaanleg”, zegt Philippe Verlinden van BOzARC.