brand.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Toekomstige wijzigingen aan de basisnorm brandveiligheid

Vanaf 1 juli is een geactualiseerde basisnorm voor de brandveiligheid van nieuw op te richten gebouwen van kracht. De grootste wijzigingen doen zich voor in het kader van parkeergarages, trappenhuizen en gevels. Daarnaast zijn er ook heel wat kleinere wijzigingen en vooral verduidelijkingen in de nieuwe basisnorm.

wienerbergerduurznieuweproductielijnkortemark.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Wienerberger zet in op duurzame en circulaire transitie

De bouwsector staat voor grote uitdagingen op het vlak van milieuverantwoordelijkheid. Als producent van keramische bouwmaterialen neemt Wienerberger heel wat initiatieven om hier werk van te maken. Exponent in deze transitie is de nieuwe CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrippen op de site in Kortemark. Een gesprek met Katrien Nottebaert, CMO en bestuurder van Wienerberger België.

schucokcgeraardsbergenfwssysteem.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Imposant groen stadsbaken voor Geraardsbergen

In het nieuwe kenniscentrum van Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen krijgen de bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten binnenkort hun eigen plek. Architect en bouwheer kwamen in hun streven naar een duurzaam en esthetisch ontwerp al snel uit bij Schüco.


Aquarama trade fair rectangle
vdmoortelleiekouterbrickm1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Leiekouter brengt de sfeer van verblijfsplek aan de oever terug

Het complexe binnenstedelijke project Leiekouter in Gent daagt uit op boeiende wijze. De voormalige statige herenhuizen waren gericht op de hoger gelegen Nederkouter. De Leie-zijde – in de loop der jaren verwaarloosd – werd ingezet als pakhuis of gesloten gevel. 360 Architecten zocht opnieuw connectie met het water met het oog op meer woonkwaliteit. De gekozen gevelsteen uit de Nature7-reeks van Vande Moortel geeft het geheel een massieve, zacht genuanceerde uitstraling.

hormannbinnendeurenkontrastkante4protect.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Hörmann lanceert hoogwaardige binnendeuren op de Belgische markt

Sinds kort maken ook hoogwaardige binnendeuren deel uit van het Hörmann-productassortiment op de Belgische markt. Typerend zijn het Duradecor stootvaste oppervlak, de robuuste rand met 4Protectrandbescherming en de naadloos witte overgang van de hoekige deurranden naar het deurblad. Er is keuze tussen een klassieke of een moderne look, in RAL-kleur naar keuze of Duradecor oppervlak, en glaselementen of roestvrijstalen toepassingen.

bozarcukkelaflopend1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 64 – mei 2022
Aluminium overkappingen op maat voor de gemeente Ukkel

Sinds 2020 werken de gemeente Ukkel en aluminium overkappingsspecialist BOzARC nauw samen. Tot het Ukkelse schoolgebouwen patrimonium behoren vooral historische gebouwen. In het kader van de vernieuwing aan de oudere structuren en het creëren van overdekte speelruimte in nieuwere scholen, maakte het gemeentebestuur werk van deels overkapte speelplaatsen. In nauw overleg met de architecte van de gemeente, werkte BOzARC telkens een aan de omgeving aangepaste oplossing uit.


Life Cycles rectangle 2022
nelissencitadelnamursalto.jpg

RUWBOUW  
Dimension 63 – februari 2022
Eenvoudige en vranke volumetrie gidst naar Naamse Citadel

Sinds kort maakt een nieuwe kabelbaan de verbinding tussen de bekende Naamse Citadel en het stadscentrum. Aan de start kabelbaan in het lagergelegen station (stadscentrum) werd – naar een ontwerp van architectenbureau Contraste Architecture – een nieuwbouw opgetrokken waarvan het volume zich integreert in een bestaand gebouw. Voor de gevels van deze nieuwbouw opteerden stad en architecten voor de salto van Nelissen Steenfabrieken.

reynaersznacadixlichtgroen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 63 – februari 2022
Z-ramen: de handtekening van ZNA Cadix

Met ZNA Cadix – tussen Park Spoor Noord, het Kempisch dok, de Noorderlaan en de stad – siert een nieuwe blikvanger de skyline van Antwerpen. Het nieuwe ziekenhuis van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen brengt er diensten van zijn ziekenhuizen Stuivenberg en Sint-Erasmus samen. Winkels, horecazaken en een fietsers- en voetgangersboulevard doen ZNA Cadix samensmelten met de stad. De ramen zijn van Reynaers Aluminium.

cosentinozeedijkphotobyorianagomezzerpa300ppi12.jpg

RUWBOUW  
Dimension 63 – februari 2022
Ruimer zicht op zee en optopping voor Knokse residentie

Op de hoek van de Knokse Zeedijk en de Canadasquare – naast het Casino – bevindt zich Residentie Louise I. Deze klassieke betonskeletstructuur met plat dak uit de jaren 60 werd duurzaam en energiezuinig gerenoveerd en opgetopt met 7 lofts. Het ontwerp van ir-architect Koen Willem van M.P.A. Koen Willem BVBA uit Damme gaf elk appartement en elke loft – binnen de naakte gevel – ook een eigen terras. De Dekton gevelbekleding van Cosentino zorgt voor een nieuwe look & feel.

wienerbergerverstraetedevkortrijkbeglaasd.jpg

RUWBOUW  
Dimension 63 – februari 2022
Hoogwaardige gevelarchitectuur voor Kortrijk Business Park

Volledig in de geest van het Masterplan Beneluxpark dat urbanist Bernardo Secchi destijds uittekende voor Hoog Kortrijk, ontwierp POLO Architects – in opdracht van Verstraete Development – een markant multi-user kantoorgebouw met hoge architecturale kwaliteit op de kop van het Beneluxpark. De Terca Classo Brons Rustiek gevelsteen matcht perfect met de groene setting.

vdsandenidesendekoksijdegevel2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
De juiste bakstenen in aangepaste vorm voor authenticiteit Idesende

In Koksijde werd de buitenschil van appartementsgebouw Idesende terug in de oorspronkelijke staat gebracht met de gevelsteen Lithium van Vandersanden. Naar een ontwerp van architect Joost Verstraete – en met deskundig advies van studiebureau ABG, gespecialiseerd in gevelrenovaties – slaagde aannemer Braet er in het gebouw zowel technisch als architecturaal terug in topvorm te brengen. Nu schitteren de Lithium stenen van Vandersanden op de buitenschil van de residentie.

schockluxappgebouwen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
Thermisch geïsoleerde terrassen voor ‘Lux’-woonunits op 1 dag geplaatst

Recent werd de binnenstedelijke industriële site van Groep Maes in Gent omgevormd tot een gemengde woon- en werkomgeving, het zgn. ‘Lux’ project. In de visie van projectontwikkelaar Alides – die deel uitmaakt van Groep Maes – organiseren de appartementen zich rond publiek woongroen en collectieve binnengebieden. De terrassen van de woonunits, thermisch geïsoleerd met oplossingen van Schöck, combineren goede isolerende eigenschappen met hoge opneembare krachten.