clickbrickpureprojectcolruytzoerselclickbrickpureprojetcolruytzoerselphoto2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
ClickBrick Pure: handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

De introductie van ClickBrick tilde de keramische gevelstenen van Wienerberger naar een hoger circulair niveau. Met Clickbrick Pure, een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube, wordt daar nog een esthetische dimensie aan toegevoegd. De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.

wtcbartonline20221nr3afb1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Stabiliteit tijdens de bouwfase

De uitvoering van tijdelijke bouwputten en sleuven wordt bij woningbouwprojecten vaak ten onrechte als een minder belangrijke taak beschouwd. Het gaat hier echter om zeer courante werkzaamheden die aanleiding kunnen geven tot instortingen en ernstige schade en/of onge- vallen met zware financiële gevolgen.

dsc3640.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Hoogste woongebouw van Lokeren

“De toepassing van Rockvent Dual is een ecologisch verantwoorde keuze die past bij het duurzame beleid dat we met ons bureau willen uitdragen.” Dit fraaie statement komt van Bart Vanden Driessche van BLAF Architecten. Behalve de recycleerbaarheid van rotswolisolatie roemt de ontwerper de optimale brandveiligheid van deze isolatieplaten van ROCKWOOL® voor geventileerde gevels.

ldoordesmitlaanoostendecontrast.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Imposant poortgeheel voor halfopen bebouwing

In de Oostendse Emiel de Smitlaan, op een perceel gelegen vlak bij de zee en de duinen, wou de bouwheer een duurzame, halfopen bebouwing realiseren. Het ontwerp van architect Diederick Huysse van Bureau Huysse uit Oostende voorziet in een, in de voor- en linkerzijgevelvlakken geïntegreerd, poortgeheel van L-Door, bekleed met Renson Linarte Block 16.

reynaersforsterdimlamgodsunicoprofielsysteem.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Speciaal ontworpen vitrine voor topkunstwerk “Het Lam Gods”

“Het Lam Gods” is één van de topkunstwerken van ons land. Het prachtige kunstwerk, rond 1432 geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck, beeldt de aanbidding van “Het Lam Gods” uit. Na twee jaar restauratiewerken kunnen bezoekers het kunstwerk eindelijk weer bewonderen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. In samenwerking met Meyvaert, partner in museum displays, ontwierp Forster een speciale vitrine om het kunstwerk te beschermen.

vdsandenloodsenstraatgentwoningen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 66 – november 2022
Architecturale plint kleurt Gents stadsinbreidingsproject

Als winnaar van een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door WoningGent cvba-so, kon Martens Van Caimere Architecten bv haar ontwerp voor het hoekperceel Loodsenstraat-Muidepoort realiseren. De duurzaam en circulair bouwen visie van dit Gentse architectenbureau resulteerde in 11 E30 BEN-sociale woningen, verbonden door een architecturale plint met uitspringende steenlagen. De Perla WF7 gevelsteen van Vandersanden past perfect in dit plaatje.

wtcbartonline20221nr7afb1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Beoordeling van de stabiliteit van de bestaande ruwbouw

Alvorens aan een renovatie te beginnen, moet de huidige staat van het bouwwerk onderzocht worden. Vaak zijn de vervorming van de bouwelementen en de aanwezigheid van scheuren goede indicatoren voor de beoordeling van de stabiliteit van kleine en middelgrote gebouwen. De eventuele stabiliteitswerken zouden altijd uitgevoerd moeten worden onder leiding van een architect en/of studiebureau.

firestonebrandveiligezonnepanelenpvsystemen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Aantoonbaar brandveilige zonnepanelen zorgen voor gemoedsrust

Zonnepanelen drukken de energiekosten en zijn duurzaam, maar kunnen ook voor een verhoogde kans op brand zorgen. Zelfs in die mate dat sommige panden enkel nog maar verzekerd kunnen worden indien de onderliggende dakconstructie aantoonbaar brandveilig is. Firestone ontwikkelde een lange termijnoplossing in de vorm van een volledig daksysteem.

architectbaumschlagereberlearchitektencopyrightsrenedurr.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Architectuur voor een duurzaam en aangenaam leven in de stad

Aansluitend op de uitreiking van de Wienerberger Brick Awards 2022 (elders in dit blad) gingen internationale architecten in debat over de uitdagingen waarvoor onze steden staan. Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger, Dietmar Eberle, oprichter van Baumschlager Eberle Architekten, Tina Gregoric, oprichter van Dekleva Gregoric Architects en Kalle Jørgensen van Mangor & Nagel Architects, over hun oplossingen voor een aangenaam stadsleven.

wtcbartonline20222nr4afb1_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Het verschuiven van de dakopstand van platte daken geïsoleerd met PU-platen

Platte daken worden vaak geïsoleerd met platen uit polyurethaan (PU). Sinds enkele jaren stellen we bij deze daken een verschuiving van de dakopstand naar de buitenzijde vast, een pathologie die vervorming of scheurvorming veroorzaakt in het ETICS of in het gevel-metselwerk. Hoewel we bepaalde oorzaken reeds konden identificeren, zoals de uitzetting van de platen door bevochtiging, zijn we momenteel nog niet in de mogelijkheid om te verklaren waarom dit verschijnsel zich enkel bij sommige PU­platen voordoet.

stocottreelieperstosignature.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Tijdloos, warm pand met ‘handgeveegde’ sierpleistergevels

Aan de Ieperse Westkaai, langs de Vaart Ieper-Ijzer, creëerde architect Johny Cottreel, tevens bouwheer, een tijdloos en warm woon- en werkgebouw. Naast zijn architectenkantoor en zijn privé-woonst zijn er drie hedendaags ingerichte huurappartementen. De in vegen aangebrachte ‘fine’ StoSignature sierpleisterafwerking van Sto bezorgt de gevels een betonlook met een subtiele sprankel ‘glans’.

dimforsterfuegolighttransparantie.jpg

RUWBOUW  
Dimension 65 – september 2022
Strakke lijnen en maatwerk voor gevels gerenoveerd hoekpand

Op de hoek van de Ooststraat en de Poststraat in hartje Roeselare werd een kleinschalig appartementsgebouw – met handelspand op het gelijkvloers – compleet gerenoveerd, naar een ontwerp van PVM Architects uit Gent. Voor de gevelbekleding ging de voorkeur van bouwheer en architect uit naar Dekton (4 mm) van Cosentino in kleurvaste Edora en Sirius uitvoering.