vloeistofdichtheidbetonnenkeldersfoto1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Het belang van goede afspraken voor de vloeistofdichtheid van betonnen kelders

In bestekken voor ondergrondse betonconstructies worden vaak strenge klassen voor de waterdichtheid van het beton gevraagd. Doorgaans zijn bijkomende maatregelen nodig. En die hebben uiteraard een economische, ecologische of organisatorische impact. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken over de gewenste vloeistofdichtheid en hoe die te bereiken.

forsterfuegolightprofielenopenbaregebouwen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Veiligheid mét een moderne en luchtige look

Dankzij hun brandwerende tussenlaag en strak design combineren de forster fuego light profielen veiligheid met schoonheid. Het profiel maakt beglaasde vaste wanden en binnendeuren brandwerend, met behoud van een moderne en luchtige look. De stevige, maar slanke forster fuego light profielen zijn ook beschikbaar in inox, perfect voor beglaasde deuren en vaste wanden met een onderhoudsarm oppervlak.

gyprockmskavalsewandenenplafonds.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Pleisterwerk KMSKA knap staaltje vakmanschap

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft een grondige restauratie én uitbreiding binnen de museummuren achter de rug. Bouwheer de Vlaamse overheid liet KAAN Architecten – winnaar van de internationale prijsvraag – haar Masterplan vorm geven. Geen gebrek aan uitdagingen voor Gyproc partner Muller Complete Afbouw België die de oude en de nieuwe muren en plafonds van het gebouw toekomstbestendig maakte.


Ursus juni-sept 2023
deceunincknauticzeebruggehoekzichthelder.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
The Nautic: architecturale parel aan de Zeebrugse jachthaven

Op de hoek van de Zeebrugse Tijdokstraat en de Vismijnstraat ontwikkelde Prisma Project de 1e fase van een hedendaags appartementencomplex, Residentie The Nautic genaamd. Het grijswitte geheel, met deels in crepi afgewerkte gevels, en strakke optopping met Rockpanel bekleed, biedt een prachtig zicht op de jachthaven. Voor het hoofddeel buitenschrijnwerk opteerden bouwheer en architect voor de nieuwe Elegant pvc-raamprofielen van Deceuninck.

sapahydrobuildingtentalcombineert.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
TENTAL-gevel combineert design en circulaire economie

Met TENTAL lanceert SAPA een nieuw aluminium gevelsysteem dat creatieve mogelijkheden biedt, en grote beglazingseenheden met de laagste milieu-impact combineert. Nieuwe octrooien optimaliseren de materialen en vereenvoudigen de fabricage en de installatie. Zo wordt de installatie van de beglazingsrubbers droog uitgevoerd, met een minimum aan afval. Met dit Cradle to Cradle gecertificeerd systeem kunnen architecten zich de wereld die iedereen wil, niet alleen voorstellen maar ook bouwen.

cosentinocityapenarchitecten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 69 – september 2023
Cosentino opent een experience center in Antwerpen

Antwerpen, stad bekend om zijn rijke geschiedenis, design en architectuur, verwelkomt een nieuwe toevoeging aan zijn architecturale landschap: Cosentino City. Gelegen in Antwerpen Zuid, is de showroom een traktatie voor ontwerpliefhebbers, (interieur)architecten en andere bouwprofessionals. Met een breed scala aan materialen en innovatieve toepassingen, is deze een bron van inspiratie en creativiteit voor wie op zoek is naar de perfecte oppervlakte-oplossingen in Dekton, Silestone en Sensa.

wienlonderzeelgekozenproducten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Wienerberger bouwt aan een duurzame en circulaire toekomst

Recent heeft Wienerberger zijn vernieuwde showroom langs de A12 in Londerzeel in gebruik genomen. Naast een up-to-date interieurconcept kreeg de showroom een sterke belevingsfactor, opgebouwd rond digitale inspiratietools. Met productinnovaties zoals Leadax Roov witte platdakbedekking en het ClickBrick Pure droogstapelsysteem bouwt Wienerberger verder aan een duurzame, circulaire toekomst.

rain432770.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Vooruitblik op de nieuwe GSV Hemelwater

Op vrijdag 10 februari werd de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater – kortweg GSVH – definitief goedgekeurd. Vanaf 2 oktober 2023 zullen particuliere projecten aan deze aangescherpte GSVH moeten voldoen; voor projecten op openbaar domein gaat de GSVH 2023 op 7 januari 2025 in voege. Tijdens een online seminar blikten VLARIO, Embuild Vlaanderen, NAV en Buildwise vooruit op de belangrijkste wijzigingen, al moeten er duidelijk ook nog wat zaken scherpgesteld worden.

stonoirchainarchtiberipavilloncontourscapricieux.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Witte sierpleister accentueert organische vorm en puurheid van zorgpaviljoen

Om de rust en de sereniteit van de sessies energetische therapie van de bouwheer niet te verstoren opteerde de architect voor een nieuw kleinschalig gebouw in de tuin achter de bestaande woning. Een vlindervormig paviljoen rond een centrale patio creëert een sfeer van intimiteit. Voor de gevelbekleding van dit gebouw bleek het gevelsysteem StoTherm Classic met zelfreinigende sierpleister StoLotusan MP de meest geschikte oplossing.

reynaersonebaelskaaihoogbouw.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
One Baelskaai: architecturale blikvanger in Oostende

Met ontwikkelingsproject Oosteroever blaast bouwgroep Versluys Groep de gelijknamige oude industriële havenzone in Oostende nieuw leven in. Een absolute blikvanger op deze site is het residentiële hoogbouw project One Baelskaai, ontworpen door Binst Architects. Reynaers Aluminium vond de geschikte oplossingen voor de ramen, deuren, schuifdeuren en gevels.

schockmillermoallersconnexwvloerplaat.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Thermische onderbrekingen voor wanden in schoolgebouw op palen

Op vraag van het gemeentebestuur werd in het Luxemburgse Echternach het nieuwe schoolcomplex ‘Millermoaler Schull” gebouwd. Het project, mede ontworpen door de architectenbureaus WW+ uit Esch-sur-Alzette (Luxemburg) en het Nederlandse Architecture atelier PRO, is gelegen langs de Sûre. Dankzij de toepassing van Schöck Sconnex type W thermische onderbrekingen konden bouwknopen ter hoogte van de betonnen wanden op een doeltreffende manier worden voorkomen.

equitonedimvincifacgosseliesgebogen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 68 – mei 2023
Textuur gevelpanelen accentueert speelse vormen van hoofdkantoor

Sinds kort vinden de dochterondernemingen van VINCI Energies Belgium in Wallonië onderdak in een nieuw hoofdkantoor in Charleroi. Een sober, wit ontwerp met speels karakter. Voor de gevelbekleding werd voor EQUITONE [natura] N 164 gevelpanelen gekozen. “Dit materiaal laat toe om de vormen van het gebouw wat complexer te maken en duidelijke rondingen vorm te geven”, zegt architect Christophe Uten van assar architects.