vdsandenidesendekoksijdegevel2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
De juiste bakstenen in aangepaste vorm voor authenticiteit Idesende

In Koksijde werd de buitenschil van appartementsgebouw Idesende terug in de oorspronkelijke staat gebracht met de gevelsteen Lithium van Vandersanden. Naar een ontwerp van architect Joost Verstraete – en met deskundig advies van studiebureau ABG, gespecialiseerd in gevelrenovaties – slaagde aannemer Braet er in het gebouw zowel technisch als architecturaal terug in topvorm te brengen. Nu schitteren de Lithium stenen van Vandersanden op de buitenschil van de residentie.

schockluxappgebouwen.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
Thermisch geïsoleerde terrassen voor ‘Lux’-woonunits op 1 dag geplaatst

Recent werd de binnenstedelijke industriële site van Groep Maes in Gent omgevormd tot een gemengde woon- en werkomgeving, het zgn. ‘Lux’ project. In de visie van projectontwikkelaar Alides – die deel uitmaakt van Groep Maes – organiseren de appartementen zich rond publiek woongroen en collectieve binnengebieden. De terrassen van de woonunits, thermisch geïsoleerd met oplossingen van Schöck, combineren goede isolerende eigenschappen met hoge opneembare krachten.

rockwoolkerkroeselarenagalmtijd.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
Multifunctionele bestemming voor op maat geïsoleerd kerkgebouw

Na de ontwijding kreeg de Roeselaarse Sint-Jozefskerk begin 2020 een multifunctionele bestemming. Architectenbureau 3Architecten nam er haar intrek. Aan de buitenzijde bleef het fraaie kerkgebouw zoveel mogelijk intact. Aan de binnenzijde zorgen flexibele aanpassingen voor het behoud van de oorspronkelijke sfeer. De toegepaste circulaire ROCKWOOL producten zorgen er voor thermische isolatie, akoestische isolatie en isolatie van contactgeluid.

kingspandemunsterzinklook2.jpg

RUWBOUW  
Dimension 62 – december 2021
Moderne gevel met zinklook geeft industriële grandeur

De nieuwe garage van autobedrijf Demunster op De Pluim in Zwevegem geeft plaats aan een ruime werkplaats, met vooraan het gebouw, aangrenzend aan de N-weg, een nieuwe showroom. Door een industriële materialiteit te koppelen aan hoge raampartijen creëerde goedefroo+goedefroo architecten een passende industriële grandeur. De kopgevel van de showroom, afgewerkt in Dri-Design van Kingspan, vormt het perfecte sluitstuk van het ontwerp.

dim61wienerbergerclickbrickdroogstapelen_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Circulair bouwen zet de trend

Dankzij hun lange levensduur en mogelijkheden tot hergebruik en recyclage lenen kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen zich goed voor circulaire bouwprojecten. Een voorbeeld daarvan is ClickBrick, het systeem om gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm. Nieuwbouwproject Ten Dries in Zwevegem levert een mooie praktijkcase.

ldoorgrezdoiceaupoorten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Strakke gevelarchitectuur aan de Golf du Bercuit

In een bosrijke omgeving in de gemeente Grez Doiceau (Waals-Brabant) werd een ruime villawoning naar een ontwerp van Luc Spits Architecture gerealiseerd. Eyecatcher zijn de drie zij aan zij geïntegreerde Puma Line STL sectionale poorten van L-door die het monolithische karakter van de gevels beklemtonen.

20210311121304.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Hoogvlieger in houtskeletbouw

In de Brusselse Marollenwijk wordt momenteel het sociaal woonproject Menslievendheid opgetrokken. Bij oplevering begin 2022 zal het gebouw vijftien kwalitatieve en gevarieerde woonunits herbergen voor de openbare vastgoedmaatschappij de Brusselse Woning en dat allemaal in een hoofdzakelijk houten, geprefabriceerde draagstructuur. Met acht bouwlagen en een totale hoogte van 25 m mag het woonblok zich dan ook de (voorlopig) hoogste houtskeletbouw van het Brussels Gewest noemen.

cedralzevenhuizenhoofdvorm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Leien doorlopend van dak op gevel zorgen voor zuivere contouren

Langs de Anjerlaan in het Nederlandse Zevenhuizen staat een archetypische villa midden een patchwork van kassen, landerijen en woningen. Dit woonhuis – naar een ontwerp van studio AAAN, een Rotterdams architectenbureau – heeft de contouren van een zuivere sculptuur. Dakvlak en gevel zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal: Cedral Alterna leien.

cosentinozeeduindektonslim.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Ultradunne gevelbekleding geeft Zeeduin licht zwevend effect

Het renovatieproject Zeeduin situeert zich op de hoek van de Franslaan met de Lefebvrestraat te Nieuwpoort. Na enkele decennia vertoonden de gevels – bekleed met relatief dunne prefab silexbeton elementen – betonschade omwille van carbonatie. Bouwheer en architect opteerden voor een totaalrenovatie voor de gevels, met 4 mm dikke Dekton Slim platen van Cosentino, verlijmd op een geventileerde aluminium draagconstructie.

vandemoorteledambordmotief.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Showroom als functionele, permanente conceptstore

Sinds begin 2020 is Steenbakkerij Vande Moortel gehuisvest in een nieuw multifunctioneel gebouw langs de oevers van de Schelde in Oudenaarde. Tussen oude loodsen verrijst het showroomgebouw als een functionele conceptstore. “Het idee was een pakhuis te bouwen langs het water. De pure, rechthoekige vorm en de stalen skeletstructuur versterken het gevoel van de havenarchitectuur”, aldus architect Thierry De Vos.

20brutscheld1380.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Schelde legt ranke woontoren hoge prestatie-eisen op

Scheldezicht is één van de eyecatchers van het Antwerpse stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’. Residentiële hoogbouw wordt er aangevuld met kantoren, commerciële en gemeenschapsruimtes. Het architecturale karakter van de ranke woontoren wordt visueel bepaald door het gebruik van wit architectonisch beton en duurzame systemen van Reynaers Aluminium.

nelissenelectricityverbandenfoto03.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Electri-city past naadloos in het straatbeeld

In de schaduw van de gerenoveerde, 12 verdiepingen tellende, Electrabeltoren in Antwerpen zorgt nieuwbouwproject Electri-city voor een hedendaagse, architecturale toets. Voor het gevelmetselwerk opteerden projectontwikkelaar Life en POLO Architects voor de Trevi (voorheen Cap Gris Nez) van Nelissen Steenfabrieken, verwerkt in reliëf.