dim61wienerbergerclickbrickdroogstapelen_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Circulair bouwen zet de trend

Dankzij hun lange levensduur en mogelijkheden tot hergebruik en recyclage lenen kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen zich goed voor circulaire bouwprojecten. Een voorbeeld daarvan is ClickBrick, het systeem om gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm. Nieuwbouwproject Ten Dries in Zwevegem levert een mooie praktijkcase.

ldoorgrezdoiceaupoorten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Strakke gevelarchitectuur aan de Golf du Bercuit

In een bosrijke omgeving in de gemeente Grez Doiceau (Waals-Brabant) werd een ruime villawoning naar een ontwerp van Luc Spits Architecture gerealiseerd. Eyecatcher zijn de drie zij aan zij geïntegreerde Puma Line STL sectionale poorten van L-door die het monolithische karakter van de gevels beklemtonen.

20210311121304.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Hoogvlieger in houtskeletbouw

In de Brusselse Marollenwijk wordt momenteel het sociaal woonproject Menslievendheid opgetrokken. Bij oplevering begin 2022 zal het gebouw vijftien kwalitatieve en gevarieerde woonunits herbergen voor de openbare vastgoedmaatschappij de Brusselse Woning en dat allemaal in een hoofdzakelijk houten, geprefabriceerde draagstructuur. Met acht bouwlagen en een totale hoogte van 25 m mag het woonblok zich dan ook de (voorlopig) hoogste houtskeletbouw van het Brussels Gewest noemen.


Dorken rectangle september 2021
cedralzevenhuizenhoofdvorm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Leien doorlopend van dak op gevel zorgen voor zuivere contouren

Langs de Anjerlaan in het Nederlandse Zevenhuizen staat een archetypische villa midden een patchwork van kassen, landerijen en woningen. Dit woonhuis – naar een ontwerp van studio AAAN, een Rotterdams architectenbureau – heeft de contouren van een zuivere sculptuur. Dakvlak en gevel zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal: Cedral Alterna leien.

cosentinozeeduindektonslim.jpg

RUWBOUW  
Dimension 60 – mei 2021
Ultradunne gevelbekleding geeft Zeeduin licht zwevend effect

Het renovatieproject Zeeduin situeert zich op de hoek van de Franslaan met de Lefebvrestraat te Nieuwpoort. Na enkele decennia vertoonden de gevels – bekleed met relatief dunne prefab silexbeton elementen – betonschade omwille van carbonatie. Bouwheer en architect opteerden voor een totaalrenovatie voor de gevels, met 4 mm dikke Dekton Slim platen van Cosentino, verlijmd op een geventileerde aluminium draagconstructie.

vandemoorteledambordmotief.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Showroom als functionele, permanente conceptstore

Sinds begin 2020 is Steenbakkerij Vande Moortel gehuisvest in een nieuw multifunctioneel gebouw langs de oevers van de Schelde in Oudenaarde. Tussen oude loodsen verrijst het showroomgebouw als een functionele conceptstore. “Het idee was een pakhuis te bouwen langs het water. De pure, rechthoekige vorm en de stalen skeletstructuur versterken het gevoel van de havenarchitectuur”, aldus architect Thierry De Vos.


Trilux rectangle september 2021
20brutscheld1380.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Schelde legt ranke woontoren hoge prestatie-eisen op

Scheldezicht is één van de eyecatchers van het Antwerpse stadsontwikkelingsproject ‘Nieuw Zuid’. Residentiële hoogbouw wordt er aangevuld met kantoren, commerciële en gemeenschapsruimtes. Het architecturale karakter van de ranke woontoren wordt visueel bepaald door het gebruik van wit architectonisch beton en duurzame systemen van Reynaers Aluminium.

nelissenelectricityverbandenfoto03.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Electri-city past naadloos in het straatbeeld

In de schaduw van de gerenoveerde, 12 verdiepingen tellende, Electrabeltoren in Antwerpen zorgt nieuwbouwproject Electri-city voor een hedendaagse, architecturale toets. Voor het gevelmetselwerk opteerden projectontwikkelaar Life en POLO Architects voor de Trevi (voorheen Cap Gris Nez) van Nelissen Steenfabrieken, verwerkt in reliëf.

wtcbartonline20204nr1afb2_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
De opmars van composieten in de bouwsector

Composieten of vezelversterkte kunststoffen hebben tal van mogelijkheden te bieden voor de bouwsector. Dankzij hun vele troeven vormen ze immers een interessant alternatief voor klassieke bouwmaterialen zoals beton en staal. Zo kunnen ze onder meer toegepast worden in gevelbekledingen en bruggen.

wienerbwilselewoonbeleving.jpg

RUWBOUW  
Dimension 59 – februari 2021
Harmonieus woonensemble rond een collectieve tuin

In het dorp van Wilsele Putkapel werd naast het nieuwe zwembad een woonensemble gerealiseerd naar een ontwerp van het Antwerpse architectenbureau RE-ST. De Terca Linnaeus Betula van Wienerberger werd er klassiek vermetseld, met een licht terugliggend voegwerk, in verrassende metselwerkverbanden.

hoofdofoto.jpg

RUWBOUW  
Dimension 58 – november 2020
Brandveiligheid van gevels: de nieuwe regelgeving toegelicht

Aangezien de huidige regelgeving onvoldoende rekening houdt met het risico op brandvoortplanting via het gevelsysteem, werden de eisen uit het Koninklijk Besluit ‘Basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen

schucodpgmediaavanantwerpen.JPG

RUWBOUW  
Dimension 58 – november 2020
Een iconische mediatempel aan het Kievitplein

Aan het Antwerpse Kievitplein ontpopt het nieuwe hoofdkwartier van DPG Media, een ontwerp van BINST ARCHITECTS, zich als een iconische, interactieve mediatempel en een architecturale katalysator voor de heropleving van de stationsbuurt. Naast