pastorijstraatbilzenegi_2.jpg

EVENTS  
Dimension 60 – mei 2021
Vijf trends voor woningbouw anno 2021

Dat corona sinds maart vorig jaar ook de bouwsector tekent, behoeft geen uitleg. Terugblikken op de onvermijdelijke bouwstop en vertragingen uit de eerste lockdown heeft echter weinig zin; het is zaak om vooruit te kijken. De pandemie heeft er immers voor gezorgd dat de Belg anders is gaan wonen, en dat vergt aanpassingen van bouwers en ontwerpers. Tijdens de Mediadagen Bouwen & Wonen sprokkelde marketingbureau UPR enkele inzichten en oplossingen.

landartlive.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Land Art dicht bij huis

In 1970 legde Amerikaans kunstenaar Robert Smithson in Utah de Spiral Jetty aan, een opmerkelijk en inmiddels iconisch staaltje Land Art waarvoor hij gigantische rotsblokken herschikte tot een spiraalvorm in het Great Salt Lake. Hoewel de kunststroming, waarbij zware ingrepen in de omgeving uitdrukking geven aan veelal conceptuele bevragingen, in de eerste plaats met de weidse landschappen van de Verenigde Staten geassocieerd worden, bevindt zich ook veel dichter bij huis een bijzondere collectie landschapskunstwerken. Het boek ‘Land Art Live: De Flevoland collectie’ biedt een overzicht van de werken die Marinus Boezem, Robert Morris, Richard Serra en talrijke andere landschapskunstenaars in Nederland realiseerden, maar roept ook vragen op over het behoud van de werken en hun hedendaagse betekenis. Stonden deze Land Art stukken ooit in de lege polder, dan zijn ze inmiddels namelijk opgenomen in een dynamische landschappelijke transformatie.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Composite Presence

Net als andere grootschalige events ontsnapte ook de architectuurbiënnale van Venetië in 2020 niet aan een noodgedwongen opschorting. Mits de zo gegeerde afbouw van reis- en andere restricties, kan je tussen 22 mei en 21 november, met een klein jaartje vertraging dus, toch nog de Belgische inzending Composite Presence gaan bekijken. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Superstudio Migrazioni

In 1966 hielden Adolfo Natalini en Cristiano Toraldo de Francia het radicale architectencollectief Superstudio boven de doopvont. Meer dan een decennium lang onderzochten de groepsleden manieren om een wereld te bewonen die door kapitalistische krachten en technische evoluties veranderd was. Initieel middels een fundamenteel realistische architectuur, later in louter symbolische dimensies. In de tentoonstelling ‘Superstudio Migrazioni’ maakt het CIVA nog tot 16 mei een thematische en chronologische reis door dit radicale oeuvre, dat zich op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie bevindt. Het begrip “migraties”, ontleend aan het vocabularium van Superstudio, dient daarbij als conceptuele en poëtische sleutel. Naast het oeuvre van de groep zelf presenteert de tentoonstelling het werk van onder meer Archizoom, Rem Koolhaas, Aldo Rossi, Bernard Tschumi, en vele anderen.

batailleibenscollectievaipaullambert.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Unfolding the archives: Bataille & ibens

Inmiddels staat de derde episode in de reeks Unfolding the Archives in de steigers. Ditmaal richt het Vlaams Architectuurinstituut zich expliciet naar binnen toe, met focus op het werk en de werkwijze van interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020). Kenmerkend voor hun ontwerppraktijk is de zoektocht naar wat omschreven kan worden als ‘het onzichtbare aanwezige’. Voor Bataille & ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Ondanks dit streven naar het onzichtbare – balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme – ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. Unfolding the Archives #3 neemt daarom het detail als uitgangspunt en opent zo een nieuw perspectief op het oeuvre van Bataille & ibens. De tentoonstelling vindt plaats van 20 mei tot en met 26 september in deSingel in Antwerpen.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Renovatiedag

Op zondag 6 juni organiseren NAV en Ik Ga Bouwen naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse Renovatiedag. Deelnemende architecten kunnen van het toonmoment gebruikmaken om recente renovatieprojecten in de kijker te zetten en zich aan toekomstige verbouwers voor te stellen. Naast de inmiddels gekende openhuizendag voorziet de organisatie dit jaar ook een virtueel platform. Daarop worden projecten niet zomaar één dag, maar wel twee weken lang uitgelicht.

homestoriesdanielstreatvisualfieldsvitradesignmuseum.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
100 jaar wonen

Meer dan ooit werden we afgelopen jaar geconfronteerd met onze woning. Een plek die onze dagelijkse routine vormgeeft, maar tegelijk uitdrukking is van diverse sociale, politieke en technische kwaliteiten. Nog tot 22 augustus toont het Design Museum Gent onder de noemer ‘Home Stories’ hoe dergelijke veranderingen de woonideeën van de voorbije 100 jaar getekend hebben. Centraal staan 20 interieurs van architecten, kunstenaars en interieurvormgevers, die met behulp van meubels, afbeeldingen, films, schetsen, maquettes en moodboards even tot leven worden gewekt. Sommige zijn iconisch, andere onbekend, maar allemaal illustreren ze grote doorbraken in onze manier van wonen.

juliaanlampens1.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Juliaan Lampens 1950-1991

Naar aanleiding van de tweede editie van Unfolding the Archives, de tentoonstelling die de voorbije maanden inzicht bood in het werk en de werkwijze van Juliaan Lampens, publiceerde het Vlaams Architectuurinstituut vorig jaar de heruitgave van het boek ‘Juliaan Lampens 1950-1991’. Deze tentoonstellingscatalogus uit 1991, oorspronkelijk mee vormgegeven door de architect en rijkelijk gevuld met schetsen, foto’s, teksten en persoonlijke notities, werd aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen. Naast de gewone heruitgave is er ook een speciale editie beschikbaar, in een oplage van 500 exemplaren. Zij omvatten bijkomend nog vier kleurenreproducties.

hexenhaus.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
A House for a Man and a Cat

Van een atypisch architectuuropdracht gesproken. ‘Alison & Peter Smithson: Hexenhaus’ vertelt het verhaal van de samenwerking tussen het Britse architectenpaar en de Duitse meubelfabrikant Axel Bruchhäuser. Beginnende bij de initiële brief uit mei 1984, geadresseerd aan de huiskat van de Smithsons Snuff en ondertekend door Bruchhäusers kat Sir Karl, belicht het boek de vele uitbreidingen en interne en externe verbouwingen die de architecten in de loop der jaren aan de woning van Bruchhäuser doorvoerden. Het zogeheten Hexenhaus werd zo niet alleen een toonbeeld van de vroege en radicale stijl van de Smithsons, maar belichaamt tevens het correctieve en anti-esthetische karakter van hun beste ontwerpen.

ventilairuniflexslangdiameter.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 60 – mei 2021
Economisch en zorgeloos ventileren aan 2.5 m/s

In 2010 bracht Ventilair Group als pionier het universeel flexibel luchtverdeelsysteem Uniflexplus+ voor ventilatie op de markt. Het zorgt voor een correcte toe- en afvoer van ventilatielucht – zowel voor systeem C als systeem D. Door de steeds strenger wordende eisen en met oog op de toekomst ontwikkelde Ventilair Group een nieuwe slangdiameter, waarmee het ventileren met een luchtsnelheid van 2.5 m/s mogelijk maakt.

pexelslaurieshaw804392.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 60 – mei 2021
Wanneer geldt het gereduceerd btw-tarief voor renovatie?

Terwijl het gunsttarief van 6% btw voor sloop en heropbouw op het gehele Belgische grondgebied toepassing vindt, zien (voormalige) bouwheren zich steeds vaker geconfronteerd met een herkwalificatie van hun renovatie en, bijgevolg, een herziening van de btw-voet van 6% naar 21%. Een ongelukkige situatie, die vraagt naar duidelijkheid inzake de voorwaarden voor het gereduceerd tarief bij renovatie.

binnenkijkertienen075.jpg

PROJECT  
Dimension 60 – mei 2021
AST77 architecten reflecteert over hoe circulariteit vorm kan krijgen

Aan de rand van een atletiekpiste in Tienen staat een rij woningen – de middelste nog in opbouw. Op de kop, uitkijkend over het park, heeft Peter Van Impe van AST77 architecten zijn eigen woning opgetrokken. De hoge populieren van het park worden in de glazen gevel weerspiegeld en benadrukken zo de verticaliteit ervan. Het enige wat het interieur overdag van buitenaf prijsgeeft, is nog een spiegel – of is het een raam? – op de bovenste verdieping. De voor- en achtergevel zijn gesloten met uitzondering van verticale glazen strips waar de woning aansluit op de buurwoning. Vanop een afstand lijken die twee woningen één geheel doordat dezelfde baksteen gebruikt is, maar eens naderbij maken twee verschillende metselverbanden het onderscheid leesbaar. Hoewel beide woningen door dezelfde architect ontworpen zijn, kwam de keuze voor eenzelfde baksteen niet van hem. Het masterplan van B-architecten en OMGEVING legde dit type op, zodat het coloriet zou aansluiten bij de terracottakleurige atletiekpiste. Er duiken echter ook andere baksteentypes op in de rij – de voorschriften werden wat gelost – waardoor het idee dat “ieder zijn eigen stiksel met hetzelfde garen zou creëren”, wat verdween.