brachotduurzhashoteltravertin.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 62 – december 2021
De ecologische benefits van Europese natuursteen

Natuursteen is een zeer duurzaam bouwmateriaal, zo blijkt uit een studie in opdracht van de Duitse Natuursteen Federatie. Hierin werd de LCA van verschillende vloerbedekkingen onderzocht door Euroc. Dr. Kristof Callebaut, geoloog bij Brachot, volgde deze studie van nabij op.

afb1_2.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 62 – december 2021
Welk baksteenmetselwerk kan overschilderd worden?

Het WTCB voert momenteel een onderzoeksproject uit dat erop gericht is om de aannemers te helpen die geconfronteerd worden met het loskomen van verven op baksteenmetselwerk. Uit de eerste resultaten blijkt dat er bijzondere aandacht besteed moet worden aan het oppervlak van de bakstenen en meer in het bijzonder aan de absorptie ervan. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om vooraf de hechting van het gekozen verfsysteem te controleren.

saskiahorions2020a020.jpg

PROJECT  
Dimension 62 – december 2021
Renovatie en uitbreiding woning uit de 18de eeuw

Ontwerpteam: saskia horions architectuur; Locatie: Lummen; Opdrachtgever: woning SR; Jaar van oplevering: eind 2019

1643ndw.jpg

TOOLS & BEROEPSPRAKTIJK  
Dimension 62 – december 2021
Wat jij als architect moet weten over het nieuwe goederenrecht

In de modernisering van het Burgerlijk Wetboek is ondertussen ook het goederenrecht, verder ‘Boek 3 BW’ genoemd, herzien. Dat bevat moderniseringen en wijzigingen die zeer belangrijk zijn voor de architect. Daarbij frissen we eerst het begrip “erfdienstbaarheden” nog even op en geven we aan in welke situaties je erfdienstbaarheden kan gebruiken. Vervolgens bespreken we de voor de architect belangrijkste wijzigingen waarbij we de specifieke nadruk leggen op de wijzigingen aan (i) de categorieën van erfdienstbaarheden, (ii) het verzwaringsverbod, (iii) het recht van uitweg en (iv) de lichten en zichten.

berk08hedendaagsewoningbenstraat.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Identieke, halfopen bebouwingen model voor BEN en duurzame insteek

In de Gentse rand werden 2 identieke, halfopen bebouwingen – op een perceel oorspronkelijk bestemd voor open bebouwing – gerealiseerd volgens het BEN-concept. De opsplitsing in 2 kavels past perfect binnen de doelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen: stedelijk verdichten en compacter bouwen. Het ontwerp van architect Dirk D’Hondt uit Lokeren voldoet aan quasi alle duurzaamheidsaspecten. Oplossingen van Nathan Systems zoals een Alpha Innotec geothermische warmtepomp en Uponor vloerverwarming passen perfect in het plaatje.

geberitacanto.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Een halve eeuw Geberit in België

Precies 50 jaar geleden zette het Zwitserse bedrijf Geberit zijn eerste stappen op de Belgische markt. Door een constante stroom aan innoverende producten groeide het al snel uit tot de toonaangevende leverancier van sanitairtechniek. Essentieel daarbij blijft een sterke band met de klanten, die steeds op de ondersteuning van de fabrikant kunnen rekenen. De meest recente fase in dit verhaal is de verhuis naar het Brixius Businesspark in Meise.

lavbinopticnoir388035512066delabie.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Slim design is meer dan alleen mooi zijn

Elk publiek gebouw heeft sanitair voor klanten en bezoekers. Zo een toiletruimte moet niet alleen schoon en toegankelijk zijn, maar ook comfortabel en aangenaam. Bovendien tonen studies aan dat designproducten een belangrijke invloed hebben op handhygiëne. Goed ontworpen producten motiveren de gebruikers immers om correct gebruik te maken van het sanitair.

ducoduthooevenwicht.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Met architecturale lamellen wordt gevel eyecatcher

Sinds kort is Duthoo, specialist in het leveren van industriële woodcoatings en architecturale woodcoatings, gevestigd op het industrieterrein De Pluim in Zwevegem. Het nieuwe bedrijfsgebouw – ontworpen door het architectenbureau Govaert & Vanhoutte – valt op door zijn strakke aluminium DucoSun Cubic Design lamellen en zijn minimalistische insteek.

sybodelaere16.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Zeezicht en modern comfort dankzij Schlüter-Systems

Bij de renovatie van een appartement in Koksijde stond renovatiespecialist SYBO voor een uitdaging. Op architecturaal vlak moest er zoveel mogelijk ruimte gecreëerd worden, met een maximaal zicht op zee. Tegelijk wilde de opdrachtgever een comfortabel en flexibel verwarmingssysteem, evenwel binnen de beperkingen van de VME. Het Schlüter-Ditra-Heat systeem van elektrische vloerverwarming bracht uitkomst.

axaltaversluysensor1chroomlook.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Iconische architectuur op Oosteroever in Oostende

Met de Ensor Tower I op de Oosteroever site – de eerste van 2 gelijknamige woontorens – krijgt Oostende een nieuwe iconische landmark. De woontoren – een ontwerp van EL Architects en Versluys Groep – maakt deel uit van een nieuwe trendy stadswijk in de historische haven. De aluminium gevelcassettes en de afgeronde hoeken, afgewerkt in een door Axalta voor dit project ontwikkelde poederlak (‘Ensor Tower Chrome’) geven het geheel een internationaal cachet.

arluardooievoorgevel.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 62 – december 2021
Landmark van formaat voor specialist in ‘Opening Doors’

Voor de nieuwe habitat van specialist in ‘Opening Doors’ Arlu werd een bestaand gebouw langs de E403 in Ardooie – een ontwerp uit 2015 met een oppervlakte van 6.000 m² – uitgebreid met 22.000 m² productieruimte, inclusief kantoren. De nieuwe voorgevel, een ontwerp van Binst Architects, deels transparant opgebouwd, kreeg de typische messing kleur, heel erg in voor deurbeslag, de core business van het bedrijf.

ext3murielthies.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 62 – december 2021
Van modernistisch paviljoen tot museaal object

Twee grote raamopeningen bieden een zijdelingse blik op de gefacetteerde gevels van het modernistische Trinkhall paviljoen in het Luikse Park d’Avroy. Wanneer de avond valt en het nieuwe Trinkhall Museum als een baken oplicht tekent het silhouet van het paviljoen zich volledig op de semitranslucente gevel af. Omsluierd, maar een blijvend ankerpunt in het collectieve geheugen van de stad.