stedenbouwkanookzo.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Stedenbouw kan ook zo

Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, vergrijzing en gezinsverdunning, toenemende ruimtelijke wanorde, … We staan voor immense uitdagingen. Onze toekomst hangt af van hoe we die ecologische en sociale uitdagingen het komende decennium zullen aanpakken.

agwa.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
AgwA

A+ en Bozar openen dit najaar de monografische tentoonstelling Dispositions, gewijd aan het werk van het Brusselse architectenbureau AgwA. AgwA is het bureau van Benoît Vandenbulcke, Harold Fallon en Benoît Burquel en werd opgericht tussen 2003 en 2006 in Brussel. De architecten ontwerpen eenvoudige, precieze en functionele architectuur die toelaat dat het gebouw toegeëigend kan worden door de gebruikers ervan en dat aanpasbaar is in de tijd.

compositepresence.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Composite Presence

In 2021 prijkte Composite Presence op de architectuurbiënnale van Venetië. De presentatie van Bovenbouw Architectuur, waarin vijftig projecten samengebracht wordt tot een wirwar van historische, klassieke en moderne gebouwen – een fictieve, doch herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving – gooide er toen hoge ogen. Ook wie de oversteek naar Venetië niet kon maken, krijgt vandaag de kans om de levensgrote maquette te bewonderen en aldus te reflecteren over de wrijving tussen stad en architectuur. Van 2 oktober tot en met 12 februari 2023 staat de presentatie namelijk in Z33 in Hasselt.


Deceuninck rectangle oktober 2022
speelsmodernisme.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Speels Modernisme

In de jaren 1950 werd architect Raoul J. Brunswyck een enthousiaste voorstander van het speels modernisme. Hij associeerde zich met Odon Wathelet en uitte zich door middel van een gedurfde en kleurrijke esthetiek. In Ganshoren kan je vandaag van nabij kennismaken met de dynamische lijnen, gewaagde uitsprongen en asymmetrische vormen van deze architectuur. Op het programma staan onder meer een pop-up paviljoen in de voormalige kantoren van de architecten, rondleidingen met een gepassioneerde gids en een wandelparcours langsheen zo’n veertig door Brunswyck en Wathelet ontworpen gebouwen in het noordwesten van de hoofdstad. Snel zijn is wel de boodschap. Het initiatief loopt maar tot eind september!

doshi.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
Architecture for the people

De gerenommeerde architect en stedenbouwkundige Balkrishna Doshi is de eerste Indiase architect die gehonoreerd werd als laureaat van de Pritzker Prize en een van de weinige pioniers van de moderne architectuur in zijn thuisland. Gedurende zijn 60-jarige carrière realiseerde Doshi tal van uitlopende projecten waarbij hij de principes van de moderne architectuur wist te adapteren naar lokale culturen, tradities, materialen en de natuur. Vandaag kan u verschillende van die significante projecten, gerealiseerd tussen 1958 en 2014, ontdekken in Genk. Nog tot 6 november loopt in C-mine namelijk de tentoonstelling Balkrishna Doshi: Architecture for the People, een expo van het Vitra Design Museum en de Wüstenrot Foundation, in samenwerking met de Vastushilpa Foundation. De tentoonstelling toont zowel originele werken uit Doshi’s archief en studio, als fotografisch en filmmateriaal en enkele grootschalige installaties. Een allesomvattende tijdlijn geeft een overzicht van de carrière van de architect, die getuigt van zijn nauwe band met andere invloedrijke architecten zoals Le Corbusier en Christopher Alexander.

kaan.jpg

UPDATE  
Dimension 65 – september 2022
15 keer KAAN Architecten

Enkele edities geleden stond de uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen door KAAN Architecten nog centraal in deze publicatie; vandaag is het een van de vijftien projecten die middels foto’s, visualisaties, tekeningen en plattegronden in de eerste substantiële monografie over het Rotterdamse architectenbureau geïllustreerd en gedocumenteerd worden. KAAN Architecten staat voor een analytische ontwerpbenadering die vasthoudt aan tradities van duurzaamheid, welzijn, pragmatisme en kwaliteit en verwierf inmiddels grote bekendheid met complexe publieke opdrachten die de traditionele noties van typologie en methode overstijgen. In het boek 15 Buildings: Portraits worden de vijftien belangrijkste realisaties gedocumenteerd. Door hun complexe genealogie in kaart te brengen, laat het boek zien dat de ontwerpen van het bureau weliswaar verschillende karakters met verschillende fysionomieën zijn, maar desalniettemin onderdeel van dezelfde familie. Geen afzonderlijke autonome entiteiten, dus, maar eerder delen van een gedeelde visie.


Dorken rectangle oktober 2022
dimglasstecpreview2022exposanten.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Discover again the world of glass

Van 20 tot 23 september 2022 opent Messe Düsseldorf opnieuw de deuren voor glasstec, de voornaamste vakbeurs voor glasproductie, verwerkings-technologieën en nieuwe glasproducten. De Benelux-preview ging door in de Gentse vestiging van glasproducent Eastman/Solutia Europe, één van de exposanten op glasstec. Gevolgd door een bezoek aan de Ghelamco Arena waar Eastman glastoepassingen deel uitmaken van het interieur.

dim65lightbuilding2022previewernstigenongeveinsd.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Trends voor de herfst-editie van Light + Building 2022

Ambitieuze klimaatdoelstellingen, duurzame grondstoffen en doorgedreven digitalisering. Hoe verhouden deze drie thema’s zich tot de trends op de herfst-editie van Light + Building – die van 2 tot 6 oktober 2022 plaats vindt in Messe Frankfurt? Van sensueel en fantasierijk over ernstig en ongeveinsd tot oordeelkundig en eminent.

atf5.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
Aquarama Trade Fair verzamelt kennis rond waterbewust bouwen

Op 20 oktober 2022 vindt in de Brabanthal naar goede gewoonte Aquarama Trade Fair plaats. Onder watertechnologiebedrijven, drinkwatermaatschappijen en onderzoekers is de vakbeurs inmiddels al zeventien jaar een vaste, jaarlijkse afspraak, maar ook architecten en bouwprofessionals hebben er alle baat bij om dit jaar naar Leuven af te zakken. Zowel op de beursvloer als tijdens het inhoudelijke seminarieprogramma wordt immers sterk gefocust op waterbewust bouwen.


Aquarama trade fair rectangle
dim65batimat2022previewbezoekers.jpg

EVENTS  
Dimension 65 – september 2022
BATIMAT pakt uit met Low Carbon Construction Space

Met de splinternieuwe Low Carbon Construction Space focust BATIMAT 2022, de bouwvakbeurs van RX France, voor de eerste keer op nieuwe oplossingen voor de koolstofneutraliteit van gebouwen. De expositie zal worden aangevuld met specifieke conferenties, een themaparcours en demonstraties. Voor deze vakbeurs, die plaatsvindt van 3 tot 6 oktober, lanceert BATIMAT nu reeds informatietools (podcasts, witboeken …) op Batiadvisor en Batiradio.

enscape20220222124416.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 65 – september 2022
Desco plant logistiek centrum

Desco, de vooraanstaande groothandel in sanitair, verwarming en installatiemateriaal, investeert in de toekomst. Vandaag is de voorraad van de firma nog verdeeld over drie magazijnen op drie locaties. Binnenkort moet daar verandering in komen. Eind dit jaar wordt er immers gestart met de bouw van een gloednieuw logistiek centrum vlakbij de huidige hoofdzetel in Wijnegem. Hier zal alle voorraad geconcentreerd worden. Bovendien zal het nieuwe gebouw een visitekaartje worden voor de groothandel. Allen Zimmerman van architectenbureau Wilma Wastiau lichtte voor ons het concept toe.

abgr001.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 65 – september 2022
Hoevecomplex krijgt geest van de plek terug

In de groene gordel rond Kortrijk werd een verbouwde hoeve volgens de genius loci volledig herbouwd tot een moderne woonhoeve met authentieke accenten. Architect Glenn Reynaert van het gelijknamige architectenbureau (ABGR) uit Diksmuide herstelde niet enkel de geest van de plek, maar ook de zichtassen en de natuurlijke flow. Het tijdloze Vola kraanwerk past naadloos in het architecturale concept.