20200228batibouwbypepsphotography12.jpg

EVENTS  
Dimension 67 – maart 2023
De schildpad krijgt een duurzame kant

Na alle problemen door corona is Batibouw terug op zijn vertrouwde tijdstip en zijn vertrouwde plek. De organisatie heeft deze nieuwe start aangegrepen om de beurs aan te passen aan de huidige noden. Batibouw 2023 wordt dus compacter en duurzamer. Ook de beursbeleving evolueert: de kandidaat-bouwer wordt in de media overstelpt met informatie; Batibouw wil daarom een leidraad bieden. De nadruk ligt meer dan ooit op beleving en inspiratie.

buildwise2.jpg

EVENTS  
Dimension 67 – maart 2023
Van WTCB naar Buildwise

Het WTCB, voluit Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw, is sinds de oprichting in 1959 de kennisinstelling bij uitstek voor de bouwsector. Al van bij de start had de organisatie het doel om innovatie in de bouw te bevorderen. Dat laatste is meer dan ooit nodig, zeker gezien de uitdagingen waar we voor staan, zoals een krappere arbeidsmarkt en de energiecrisis. Het centrum wil het voortouw nemen als innovatiepartner voor de sector. Om die dynamiek in de verf te zetten werd voor een nieuwe naam gekozen: Buildwise. Tevens werd verhuisd naar een gloednieuw hoofdkantoor in Zaventem. Dat omvat een experience center, waar bedrijven kennis kunnen maken met digitale technieken voor de bouw.

20190310111101.jpg

EVENTS  
Dimension 67 – maart 2023
Ontmoetingsplaats voor de sector

Als het digitale experiment van ISH 2021 iets geleerd heeft, dan is het wel dat een virtuele vakbeurs geen volwaardig alternatief kan zijn voor een fysiek evenement. De beursorganisatie is dan ook erg tevreden dat ISH, de grootste HVAC-beurs ter wereld, weer kan doorgaan op haar vertrouwde plek in de beursgebouwen van Frankfurt. Bovendien komt deze beurs meer dan ooit gelegen: door de dubbele uitdaging van de energiecrisis en de energietransitie is er nood aan een ontmoetingsplaats voor de sector om van gedachten te wisselen over innovaties en oplossingen. ISH wil dan ook haar functie als forum ten volle waarmaken.


Dorken rectangle maart 2023
futurogentile.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Futuro Gentile

Van 12 februari tot 27 augustus 2023 presenteert het CID – Grand-Hornu het werk van Michele De Lucht en zijn multidisciplinaire studio AMDL CIRCLE, die zich toelegt op architectuur, interieur- en productontwerp, grafisch ontwerp en installaties en internationaal bekend staat om zijn humanistische benadering van design. Die benadering, waarin de voortdurende evolutie van de menselijke behoeften centraal staat, alsook de ambitie om dynamisch te reageren op onze steeds complexere uitdagingen, vormt dan ook het onderwerp van de tentoonstelling Futuro Gentile – Een beminnelijke toekomst. Over een oppervlakte van bijna 1.200 m2 lopen twee trajecten gelijktijdig en complementair van experiment naar ontwerp en van visionair naar architectuur. Onder meer de experimentele designobjecten van Produzione Privata en de visionaire architecturen van de Earth Stations zijn scenario’s verbeeld door Circle, waarin de moderne mens evolueert, op zoek naar nieuwe ideeën en een beter begrip van zijn ambities, met het nodige respect voor de planeet en andere menselijke wezens.

irmelkamp.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Architekturbilder

Sinds de jaren 70 is Irmel Kamp actief als architectuurfotografe, met een voorliefde voor langlopende onderzoeksprojecten gericht op één specifieke regio of stijl. Anders dan de mechanische en isolerende blik van Bernd en Hilla Becher, echter, die in dezelfde periode actief waren, portretteert Kamp net gebouwen ingebed in en gevormd door hun omgeving en omstandigheden. De publicatie Irmel Kamp: Architekturbilder bundelt een uitgebreid overzicht van haar fotoreeksen, waaronder foto’s uit de series Zink (1978-1982), Tel Aviv (1988-90), Brussel-Brussel (1996/97) en Moderne in Europa (2000-2012), en schetst zo een mooi beeld van Kamps typologisch georiënteerde zwart-wit fotografie, gekenmerkt door individuele perspectieven en cultuurhistorische alsmede sociologische referenties.

riverside.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Riverside Tower

De Riverside Tower, een van de drie grote woontorens op Antwerpen Linkeroever, ontworpen door Léon Stynen en Paul De Meyer, mocht vorig jaar vijftig kaarsjes uitblazen. In 1972 namen de eerste bewoners er hun intrek en een jaar later verhuisde ook architect Paul De Meyer met zijn familie van Lier naar Linkeroever. Zij betrokken in de Riverside Tower een prachtig penthouse dat De Meyer specifiek voor zichzelf bouwde en dat tot aan zijn overlijden in 2011 nooit gepubliceerd werd. Vandaag vormt de vijftigste verjaardag van Riverside Tower – net als de renovatie van het uitzonderlijke dakappartement door Glenn Sestig in 2016 - echter de perfecte aanleiding om het ontstaansverhaal van de iconische woontoren opnieuw te schetsen, ditmaal met nooit eerder gepubliceerde documenten, tekeningen en foto’s.


Architect@Work maart/mei 2023
periphery.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Periphery

In mei 2021 opende Kunsthal Extra City officieel de deuren van haar nieuwe locatie in het voormalig Dominicanenklooster in de Antwerpse Provinciestraat. Niet veel later schreef de organisatie voor deze nieuwe locatie zes creatieopdrachten uit. Kunstenaars Meryem Bayram, Maëlle Dufour, Mekhitar Garabedian, Geert Goiris, Imge Özbilge en CMMC, allen actief in diverse media en met uiteenlopende praktijken, werd gevraagd om de dialoog aan te gaan met de beladen architecturale ruimte en in de periferie van de kerk en de kapel een semipermanent werk te installeren. Nog tot eind 2023 verschalken de werken zich in zijbeuken, vergeten achterkamers en verscholen tussenruimtes, waar ze in alle beslotenheid tot bloei kunnen komen. Samen met kunstenaars en bezoekers zet Kunsthal Extra City zo een eerste stap om haar nieuwe locatie te bevragen, activeren en onderzoeken.

habitercfranoislichtl.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Ce qu’habiter veut dire

De ideale woning? Dat moet wel een huis met een tuin zijn. Al kan je gerust ook leven in een flat, een boot of een hut, alsook in je eigen lichaam, een straat, een buurt, een dorp, een landschap, een grondgebied … Op basis van de schijnbaar eenvoudige vraag “Wat is wonen?” en in samenwerking met ontwerpers, interieurarchitecten, architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars nodigen het ICA en MAD Brussels het publiek uit om hun leefomgeving opnieuw te bekijken en de hedendaagse architectuur te ontdekken. De tentoonstelling Ce qu’habiter veut dire toont de verschillende antwoorden die in een groot deel van Wallonië en Brussel en bij alle actoren van onze leefomgeving zijn verzameld. Het werk van fotografen, architecten, kunstenaars en ontwerpers toont aan dat wonen niet alleen gaat over wonen, maar ook over leven in een gebied, over het zich toe-eigenen van het bestaande en over dromen, terwijl interviews en maquettes een nieuwe geografie van Franstalig België schetsen.

schoonverdiepcstijnbollaert.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep

In het gerestaureerde stadhuis van Antwerpen is, als aanvulling op de expo Antwerpen Morgen, tijdelijk ook de tentoonstelling Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep te bezoeken. Deze tentoonstelling ontsluit het ontwerpproces en eindresultaat van de recente restauratie, herinrichting en inbreiding van het historische stadhuis. Vijf ‘wunderkammers’ nemen de bezoeker mee door het onderzoek, de afwegingen en keuzemomenten van een aantal sleutelingrepen. De tentoonstelling biedt een diepe inkijk in een acht jaar durend traject van ontwerp tot realisatie met historisch beeldmateriaal uit het erfgoedarchief, schetsen, uitvoeringstekeningen, materiaalmonsters, foto’s en een unieke kortfilm aan de hand van de jonge filmmaker Dayo Clinckspoor. De scenografie werd ontworpen door HUB architecten in samenwerking met Sven Beirnaert.

greendealcirculairbouwen.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 67 – maart 2023
Colruyt Group werkt aan haar circulair patrimonium

“Colruyt Group is één groot bouwhuis”, zegt Mathias Steels, verantwoordelijke voor het in-house tekenbureau. “Jaarlijks hebben we een vijftigtal grotere bouwprojecten van een miljoen euro en meer op de capaciteitsplanning.” De bouwsector is echter volop in beweging. Het moet efficiënter, duurzamer. “Wij onderzoeken nieuwe materialen en procédés en experimenteren daarbij ook met biologische reststromen, urban mining en het hergebruik van materialen om de kringloop te sluiten”, zegt Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen. “Tegen 2050 gaan we naar een circulair patrimonium.”

tarkettdimtourdessooriginendessoretrace1.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 67 – maart 2023
Duurzaamheid in de genen: vloeren made to be remade

In haar fabriek in Dendermonde produceert Tarkett het tapijt met de laagste circulaire CO2-uitstoot van Europa. Met haar productassortiment en duurzaamheidsbeleid – getuigen de nieuwe DESSO Origin Retrace & Recharge collecties met stijlvol design en het Re-Use programma – engageert Tarkett zich nog verder.

arluwzctourentaxisatypisch.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 67 – maart 2023
Sanitair comfort voor residenten WZC Tour & Taxis

Evenwijdig aan de Gare Maritime op de Tour & Taxis site in Brussel staan 5 hoge torengebouwen op een rij. Het gebouw langs de Picardstraat is het WZC Tour & Taxis van Anima. “Dit WZC is architecturaal vrij atypisch in ons patrimonium: hoog, zij het zeer compact (50 x 30 m) met een kleine ecologische footprint”, aldus Luc Devolder van Anima. Ook in dit WZC van de groep werden de sanitaire cellen in de kamers uitgerust met het Argenta invisidoor SDX hoekschuifdeursysteem van Arlu.