saskiahorions2020a020.jpg

PROJECT  
Dimension 62 – december 2021
Renovatie en uitbreiding woning uit de 18de eeuw

Ontwerpteam: saskia horions architectuur; Locatie: Lummen; Opdrachtgever: woning SR; Jaar van oplevering: eind 2019

tekstfoto4.jpg

PROJECT  
Dimension 61 – september 2021
Oude spoorweghal wordt bruisende buurtplek

Achter het station van Leuven gaat een bijzondere plek schuil. Op de site van de Centrale Werkplaatsen – waar de stad bouwt aan een nieuw hart voor deelgemeente Kessel-Lo – vonden lokale ondernemers, kansenorganisaties en sportverenigingen elkaar in een voormalige spoorweghal.

binnenkijkertienen075.jpg

PROJECT  
Dimension 60 – mei 2021
AST77 architecten reflecteert over hoe circulariteit vorm kan krijgen

Aan de rand van een atletiekpiste in Tienen staat een rij woningen – de middelste nog in opbouw. Op de kop, uitkijkend over het park, heeft Peter Van Impe van AST77 architecten zijn eigen woning opgetrokken. De hoge populieren van het park worden in de glazen gevel weerspiegeld en benadrukken zo de verticaliteit ervan. Het enige wat het interieur overdag van buitenaf prijsgeeft, is nog een spiegel – of is het een raam? – op de bovenste verdieping. De voor- en achtergevel zijn gesloten met uitzondering van verticale glazen strips waar de woning aansluit op de buurwoning. Vanop een afstand lijken die twee woningen één geheel doordat dezelfde baksteen gebruikt is, maar eens naderbij maken twee verschillende metselverbanden het onderscheid leesbaar. Hoewel beide woningen door dezelfde architect ontworpen zijn, kwam de keuze voor eenzelfde baksteen niet van hem. Het masterplan van B-architecten en OMGEVING legde dit type op, zodat het coloriet zou aansluiten bij de terracottakleurige atletiekpiste. Er duiken echter ook andere baksteentypes op in de rij – de voorschriften werden wat gelost – waardoor het idee dat “ieder zijn eigen stiksel met hetzelfde garen zou creëren”, wat verdween.


Ursus juni-sept 2023
05werkmaquette2.jpg

PROJECT  
Dimension 59 – februari 2021
Wedstrijd gewonnen, maar geen zicht op realisatie van uitkijktorens

In Vlaanderen schoten uitkijktorens de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Toch bestaan er ook nog heel wat niet gerealiseerde winnende ontwerpen, omdat de opdracht nadien geannuleerd werden door de opdrachtgever, vaak om onduidelijke redenen. Dit is bijzonder jammer, niet alleen omwille van de architecturale kwaliteit van de projecten, maar ook omdat de realisatie de geringe verloning van de architecten ietwat zou compenseren. We belichten drie torens die hadden moeten verrijzen in Doomkerke, Oostende en Roeselare.

lobartdehaenevorm2.jpg

PROJECT  
Dimension 58 – november 2020
Sociale woningbouw Schaerdeke – Lo-Reninge

Voor Lo-Reninge ontwierp Architectenbureau Bart Dehaene sociale woningen die zich plooien naar de context. De gelaagdheid van het project werd opgepikt in het recent verschenen Architectuurboek Vlaanderen n°14: Wanneer attitudes vorm krijgen.

1cthomasnoceto.jpg

PROJECT  
Dimension 57 – september 2020
Building Beyond Borders: vrouwenhuis in Ouled Merzoug

Studenten van Building Beyond Borders (Uhasselt) ontwierpen en bouwden – samen met lokale ambachtslui – een vrouwenhuis in het Marokkaanse Ouled Merzoug. De visies van studenten én gebruikers werden verenigd in een gebouwtje dat inspeelt op de

margehaverstraatgent001hrcopyrightjohnnyumans.jpg

PROJECT  
Dimension 56 – mei 2020
Renovatie hellend dak en onderliggende zolderkamers van een woning

Ontwerpteam: Marge architecten (architect) + Mouton (stabiliteit) + 2BSafe (epb + vc), Locatie: Gent, Opdrachtgever: particulier, Jaar van oplevering: 2017 (voorlopige oplevering)

olmopeetershvelr8.jpg

PROJECT  
Dimension 56 – mei 2020
Herbestemming en uitbreiding kasteelsite Heerlijckyt van Elsmeren

Ontwerpteam: RADAR architecten i.s.m. Koplamp architecten, Locatie: Geetbets, Opdrachtgever: Heerlijckyt van Elsmeren, Jaar van oplevering: 2017

mg0745animaticg.jpg

PROJECT  
Dimension 55 – februari 2020
RESERVOIR A - Make-over Maison de la Laïcité in Charleroi

RESERVOIR A gaf het Maison de la Laïcité in Charleroi een budgetvriendelijke make-over. Hun ingreep is even eenvoudig als efficiënt, even praktisch als poëtisch.

koenvanmechelen2019photobykrisvervaeke1.jpg

PROJECT  
Dimension 54 – november 2019
KRUISING

Op een voormalige mijnsite in Genk opende enkele maanden geleden LABIOMISTA. Dit project van Koen Vanmechelen, gerealiseerd in samenwerking met de stad Genk, is een kruising tussen een park en een totaalkunstwerk.

img47671.jpg

PROJECT  
Dimension 53 – september 2019
D / a | Verbind de stad!

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 22 september kan je in heel Vlaanderen talloze projecten bezoeken. Aan de hand van het thema “Verbind de stad!” lichten we er enkele uit.

reynaerszaventem01gebouwen.jpg

PROJECT  
Dimension 52 – april 2019
Thermische en akoestische uitdagingen voor Gateway en Passport

Voor het moderne bedrijfsleven kan een luchthaven meer zijn dan een transitruimte. Uitstekende illustraties zijn de nieuwe zuster(kantoor)gebouwen Gateway en Passport aan de luchthaven van Zaventem. Gateway, het nieuwe HQ van Deloitte Belgium, werd