navnua10.jpg

@HOME  
Dimension 72 – mei 2024
“Architecten denken nog te vaak in instructies”

‘Kiezen is verliezen’ luidt de gemeenplaats, en ook NU Architectuuratelier lijkt die mening aangedaan. Het portfolio van het Gentse bureau kronkelt althans lustig langsheen schalen, programma’s en disciplines. Voor oprichters Armand Eeckels en Halewijn Lievens is architectuur dan ook een multigefacetteerde discipline die toelaat om hun vele diverse interesses te voeden, verdiepen en verbinden. “Architectuur an sich is niet het centrale doel”, klinkt het. “Veeleer is het een manier om een hele verscheidenheid aan vraagstukken te verkennen.”

13209001dann.jpg

@HOME  
Dimension 71 – februari 2024
“Als groot bureau hebben we meer slagkracht”

Eind december vierde UMAN Architect zijn tweede verjaardag. Een leeftijd waarop een architectenbureau typisch nog geen noemenswaardige verwezenlijkingen op zijn conto kan schrijven. Ook medevennoten Pierre Poncelet en Fabrizio Tengattini – tevens voorzitter van de UWA – geven toe dat ze bij voorkeur vooruitkijken. En toch loont het om in het geval van UMAN even terug te blikken. Achter het Luikse architectenbureau schuilt immers niet alleen veertig jaar aan ervaring, maar ook een gerichte strategie – en de bijbehorende zoektocht.

13188007dann.jpg

@HOME  
Dimension 70 – november 2023
We nemen onze job heel serieus … maar beleven er ook graag plezier aan

Nog tot 17 maart 2024 loopt in DE SINGEL de tentoonstelling As Found, met onder de noemer ‘nuance’ – een van de zeven experimentele benaderingen jegens de bestaande ruimte die in de tentoonstelling gedefinieerd worden – een blik op het project Malibran van Carton123 architecten. Eerder dit jaar waren projecten van het Brusselse architectenbureau ook al te zien op de expo Architectuurprijs Leuven 2023 en de Biënnale Architettura in Venetië. “Een uitgelezen opportuniteit om even vanop een afstand naar je werk te kijken en de dingen scherp te stellen”, klinkt het bij zaakvoerders en oprichters Joost Raes en Els Van Meerbeek.


Aquarama trade fair rectangle 2024
13144020dann.jpg

@HOME  
Dimension 69 – september 2023
“Elk gebouw zijn eigen persoonlijkheid”

Bovenbouw Architectuur heeft een nieuwe stek. Sinds mei huist het bureau van architect Dirk Somers in een voormalige garage in de Antwerpse wijk Dam, waar het volledige team, anders dan in het oude kantoor in de Cadixstraat, in één open ruimte op het gelijkvloers verspreid zit. “Een belangrijke basis om samenwerking, betrokkenheid en kennisdeling te ondersteunen”, meent Somers, die aan het participatieve karakter van architectuurprojecten bijzondere waarde hecht.

13060028dann.jpg

@HOME  
Dimension 68 – mei 2023
“Honger naar maatschappelijke verbreding van het beroep”

Terwijl de meeste architectenbureaus pronken met realisaties, liet RE-ST zich de voorbije jaren vooral opmerken door opiniestukken en publicaties waarin de bijna vraatzuchtige Vlaamse bouwwoede op weergaloze wijze wordt aangekaart. Vanuit de voormalige tabaksfabriek in de Antwerpse Stuivenbergwijk waar het architectuur- en onderzoeksatelier gevestigd is, klinken dan ook vooral kritische vragen over open ruimte, duurzaamheid en de rol van de architect.

12996050dann.jpg

@HOME  
Dimension 67 – maart 2023
“Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”

He-architectes staat op een spilpunt. In het najaar van 2022 nam mede-oprichter Damien Henry op 53-jarige leeftijd afscheid van het bureau; enkele maanden later staat het Luikse architectenbureau op punt om te verhuizen van een huurkantoor in de Rue Ernest de Bavière naar een eigen project iets verderop in de wijk Outremeuse. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij heden, verleden en toekomst.

12873028dann.jpg

@HOME  
Dimension 66 – november 2022
“Er ligt voldoende potentieel in het bestaande woningpark”

Vroeg of laat moet elk architectuurbureau zijn visie scherpstellen en richting potentiële klanten en medewerkers veruitwendigen. Zeker voor jonge bureaus, die (nog) niet voorafgegaan worden door een reputatie of streng gecureerd portfolio, kan dat laatste een uitdaging zijn. Dat ondervindt ook Evy Waegeneire. Staat de naam van haar bureau – NONA Architectuur – op de website omschreven als een acroniem voor No-Nonsenseaanpak binnen Architectuur, dan verklapt ze tijdens ons gesprek nog een andere, potentieel gewichtigere betekenis: als verbastering van het Italiaanse ‘nonna’ en dus een directe verwijzing naar het oude.

navdertien12hoog2.jpg

@HOME  
Dimension 65 – september 2022
“Wij werken op het spanningsveld tussen ratio en creativiteit”

Architecten durven al eens cynisch zijn. Strenge normen, een alsmaar groeiend takenpakket en dito verantwoordelijkheid, ontoereikende erelonen … je zou voor minder. En toch vind je bij Dertien12 vooral optimisten. “Je moet aanvaarden dat architectuur een traag beroep is”, zegt Peter Bernaerts, die samen met Lennart Claeys en Tom Gantois aan het hoofd staat van het Brugse architectuuratelier. “Maar in ruil kan je wel een grote maatschappelijke impact neerzetten. Daar doen we het voor.”

navtvmurmuur10.jpg

@HOME  
Dimension 64 – mei 2022
“Architectuur benader je van binnen- én van buitenuit”

Met de herinrichting van de Standaertsite weet het tijdelijk collectief murmuur architecten, AE-architecten en Carton123 architecten al sinds de oplevering in 2019 een constante stroom aan nominaties en erkenningen in de wacht te slepen. Dat het deugd doet, daar is Tinne Verwerft van murmuur architecten meteen eerlijk over, al verwacht ze daardoor nog niet noodzakelijk een hausse in aanvragen of aanbiedingen. Een blijk van de bescheidenheid die het bureau in zowel houding als architectuur blijft kenmerken.

12579017dann.jpg

@HOME  
Dimension 63 – februari 2022
“Hoe strakker het keurslijf, hoe liever”

Fijngevoelige renovaties van statige panden uit de vroege twintigste eeuw, strakke nieuwbouwwoningen, industrieel ogende gemeenschapsvoorzieningen en stoutmoedige of net heel bescheiden winkel- en horecapanden. Een duidelijke stempel valt op het oeuvre van MAN architecten niet te drukken. Zijn wel altijd van de partij: een vleugje rock-’n-roll, een synergie tussen architectuur en interieur en een onweerlegbare gretigheid om de koe bij de horens te vatten.

12427048dann.jpg

@HOME  
Dimension 62 – december 2021
Het doel is toch om te bouwen”

Het lijkt een evidentie, maar ingenieur-architecten Serge Landtmeters en Pascal Rahier verbazen er zich regelmatig over dat niet elke architect het bouwen van projecten als ultieme doel beschouwt. “Sommige architecten beschouwen zichzelf eerder als intellectueel,” merken ze op, “maar wij zijn onmiskenbaar practiciens.” Niet toevallig worden hun ingrepen in het veelal Waalse landschap gekenmerkt door een artisanale dimensie.

12345dann22.jpg

@HOME  
Dimension 61 – september 2021
“Wij gaan altijd op zoek naar de harmonie”

Geen gebouwen, maar ervaringen vormgeven. Die taak hebben architect Gerd Van Zundert en interieurarchitect Kristl Bakermans Le Bon zichzelf opgelegd. Rode draad doorheen hun dertigjarig oeuvre is dan ook een contextuele gevoeligheid en een voorliefde voor projecten met een uitgesproken menselijk karakter. “Om een goede architect te zijn, moet je van mensen houden”, zegt het architectenkoppel.

12248053dann.jpg

@HOME  
Dimension 60 – mei 2021
“Creativiteit ontstaat in het gesprek”

Terwijl velen het jaar liever zouden vergeten, draagt 2020 bij Evolta Engineers & Architects een duidelijk positieve ondertoon. Vorig jaar vierde het multidisciplinair bureau namelijk zijn veertigste verjaardag, werd een belangrijk raamcontract voor Defensie binnengehaald en trad Nele De Smet aan als nieuwe CEO. Evolta komt daarmee in een onmiskenbare stroomversnelling terecht, al waakt De Smet er samen met project manager ir.-arch. Johan Verstraete over dat die ontwikkeling steeds doelgericht blijft.

12187dann16.jpg

@HOME  
Dimension 59 – februari 2021
“Vorm is het logische uitvloeisel van een intensief proces”

Delmulle Delmulle architecten hebben in Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem) hun eigen fief uitgebouwd. In de voormalige cichoreibranderij De Lelie brachten ze niet alleen hun architectenbureau onder, maar ook hun beider woningen. Vader Frank vormde de droogtoren achteraan om tot een over vier niveaus uitgesmeerde verticale loft met panorama op het landschap en de Schelde. Zoon Seger is gehuisvest in een van de twee flankerende en door hem geüpdatete directeursvilla’s in cottagestijl.

12116016dann.jpg

@HOME  
Dimension 58 – november 2020
“Architectuur wordt beleefd in de tijd, niet geconsumeerd”

Een afspraak met LAVA Architecten betekent een duik in de geschiedenis. Hun werkplek in de Leuvense Parijsstraat heeft immers een unieke genius loci. Ooit was ze de stadswoning van Hendrik Rega, professor geneeskunde en rector van de Leuvense

12069nav035dann.jpg

@HOME  
Dimension 57 – september 2020
“Architecten beseffen niet altijd hoe politiek hun opdracht wel is”

Hoeft Leo Van Broeck nog een introductie? Vooruit dan maar. Tot voor kort was hij Vlaams Bouwmeester. Samen met Oana Bogdan runt hij het internationaal samengestelde Brusselse architectenbureau BOGDAN & VAN BROECK. Hij is al een kwarteeuw verbonden

12022049dann.jpg

@HOME  
Dimension 56 – mei 2020
“Over architectuur moet je onderhandelen”

“Om tot goede architectuur te komen, moet je onderhandelen met de bouwheer”, stelt Brice Polomé. “Je moet een kader scheppen, waarbinnen je kunt laveren naar een ontwerp dat de klassieke oplossingen overstijgt. Dat vergt tijd.”

11913042dannedit.jpg

@HOME  
Dimension 55 – februari 2020
David Dhooge en Saar Meganck – Dhooge & Meganck Architectuur

Ze bouwden een perfect functionerende mosterdfabriek met de allure van een abdij, die stormenderhand de harten van architectuurliefhebbers wereldwijd veroverde. Ze geven mee het Gentse Gravensteen een toekomst. Ze plannen een precieuze

11806013dann.jpg

@HOME  
Dimension 54 – november 2019
Alexis Versele en Bruno Deraedt – BAST architects & engineers

Als ondernemer in de bouwsector niet alleen ecologisch bouwen maar ook businessmodellen met een stevige ecologische en sociale impact ontwikkelen om zo de transitie naar meer sociale gelijkheid en een leefbare planeet te versnellen, zo kunnen we de

11681021dann.jpg

@HOME  
Dimension 53 – september 2019
Mauro Poponcini & Patrick Lootens – POLO Architects

Onlangs werd POLO Architects onderscheiden met de Jo Crepain Award voor het meest innovatieve grote architectenbureau. Redenen te over voor een gesprek met Mauro Poponcini en Patrick Lootens, een conversatie die lang nazindert.

11508109dann.jpg

@HOME  
Dimension 52 – april 2019
MODULO architects

Volgend jaar viert het Brusselse architectenbureau MODULO architects zijn 20e verjaardag. Dankzij specialisatie en een intelligent groeiparcours namen zowel de schaal van de projecten als het aantal medewerkers in die twee decennia almaar toe.