12996050dann.jpg

@HOME  
Dimension 67 – maart 2023
“Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”

He-architectes staat op een spilpunt. In het najaar van 2022 nam mede-oprichter Damien Henry op 53-jarige leeftijd afscheid van het bureau; enkele maanden later staat het Luikse architectenbureau op punt om te verhuizen van een huurkantoor in de Rue Ernest de Bavière naar een eigen project iets verderop in de wijk Outremeuse. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij heden, verleden en toekomst.

12873028dann.jpg

@HOME  
Dimension 66 – november 2022
“Er ligt voldoende potentieel in het bestaande woningpark”

Vroeg of laat moet elk architectuurbureau zijn visie scherpstellen en richting potentiële klanten en medewerkers veruitwendigen. Zeker voor jonge bureaus, die (nog) niet voorafgegaan worden door een reputatie of streng gecureerd portfolio, kan dat laatste een uitdaging zijn. Dat ondervindt ook Evy Waegeneire. Staat de naam van haar bureau – NONA Architectuur – op de website omschreven als een acroniem voor No-Nonsenseaanpak binnen Architectuur, dan verklapt ze tijdens ons gesprek nog een andere, potentieel gewichtigere betekenis: als verbastering van het Italiaanse ‘nonna’ en dus een directe verwijzing naar het oude.

navdertien12hoog2.jpg

@HOME  
Dimension 65 – september 2022
“Wij werken op het spanningsveld tussen ratio en creativiteit”

Architecten durven al eens cynisch zijn. Strenge normen, een alsmaar groeiend takenpakket en dito verantwoordelijkheid, ontoereikende erelonen … je zou voor minder. En toch vind je bij Dertien12 vooral optimisten. “Je moet aanvaarden dat architectuur een traag beroep is”, zegt Peter Bernaerts, die samen met Lennart Claeys en Tom Gantois aan het hoofd staat van het Brugse architectuuratelier. “Maar in ruil kan je wel een grote maatschappelijke impact neerzetten. Daar doen we het voor.”


Architect@Work maart/mei 2023
navtvmurmuur10.jpg

@HOME  
Dimension 64 – mei 2022
“Architectuur benader je van binnen- én van buitenuit”

Met de herinrichting van de Standaertsite weet het tijdelijk collectief murmuur architecten, AE-architecten en Carton123 architecten al sinds de oplevering in 2019 een constante stroom aan nominaties en erkenningen in de wacht te slepen. Dat het deugd doet, daar is Tinne Verwerft van murmuur architecten meteen eerlijk over, al verwacht ze daardoor nog niet noodzakelijk een hausse in aanvragen of aanbiedingen. Een blijk van de bescheidenheid die het bureau in zowel houding als architectuur blijft kenmerken.

12579017dann.jpg

@HOME  
Dimension 63 – februari 2022
“Hoe strakker het keurslijf, hoe liever”

Fijngevoelige renovaties van statige panden uit de vroege twintigste eeuw, strakke nieuwbouwwoningen, industrieel ogende gemeenschapsvoorzieningen en stoutmoedige of net heel bescheiden winkel- en horecapanden. Een duidelijke stempel valt op het oeuvre van MAN architecten niet te drukken. Zijn wel altijd van de partij: een vleugje rock-’n-roll, een synergie tussen architectuur en interieur en een onweerlegbare gretigheid om de koe bij de horens te vatten.

12427048dann.jpg

@HOME  
Dimension 62 – december 2021
Het doel is toch om te bouwen”

Het lijkt een evidentie, maar ingenieur-architecten Serge Landtmeters en Pascal Rahier verbazen er zich regelmatig over dat niet elke architect het bouwen van projecten als ultieme doel beschouwt. “Sommige architecten beschouwen zichzelf eerder als intellectueel,” merken ze op, “maar wij zijn onmiskenbaar practiciens.” Niet toevallig worden hun ingrepen in het veelal Waalse landschap gekenmerkt door een artisanale dimensie.


Dorken rectangle maart 2023
12345dann22.jpg

@HOME  
Dimension 61 – september 2021
“Wij gaan altijd op zoek naar de harmonie”

Geen gebouwen, maar ervaringen vormgeven. Die taak hebben architect Gerd Van Zundert en interieurarchitect Kristl Bakermans Le Bon zichzelf opgelegd. Rode draad doorheen hun dertigjarig oeuvre is dan ook een contextuele gevoeligheid en een voorliefde voor projecten met een uitgesproken menselijk karakter. “Om een goede architect te zijn, moet je van mensen houden”, zegt het architectenkoppel.

12248053dann.jpg

@HOME  
Dimension 60 – mei 2021
“Creativiteit ontstaat in het gesprek”

Terwijl velen het jaar liever zouden vergeten, draagt 2020 bij Evolta Engineers & Architects een duidelijk positieve ondertoon. Vorig jaar vierde het multidisciplinair bureau namelijk zijn veertigste verjaardag, werd een belangrijk raamcontract voor Defensie binnengehaald en trad Nele De Smet aan als nieuwe CEO. Evolta komt daarmee in een onmiskenbare stroomversnelling terecht, al waakt De Smet er samen met project manager ir.-arch. Johan Verstraete over dat die ontwikkeling steeds doelgericht blijft.

12187dann16.jpg

@HOME  
Dimension 59 – februari 2021
“Vorm is het logische uitvloeisel van een intensief proces”

Delmulle Delmulle architecten hebben in Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem) hun eigen fief uitgebouwd. In de voormalige cichoreibranderij De Lelie brachten ze niet alleen hun architectenbureau onder, maar ook hun beider woningen. Vader Frank vormde de droogtoren achteraan om tot een over vier niveaus uitgesmeerde verticale loft met panorama op het landschap en de Schelde. Zoon Seger is gehuisvest in een van de twee flankerende en door hem geüpdatete directeursvilla’s in cottagestijl.

12116016dann.jpg

@HOME  
Dimension 58 – november 2020
“Architectuur wordt beleefd in de tijd, niet geconsumeerd”

Een afspraak met LAVA Architecten betekent een duik in de geschiedenis. Hun werkplek in de Leuvense Parijsstraat heeft immers een unieke genius loci. Ooit was ze de stadswoning van Hendrik Rega, professor geneeskunde en rector van de Leuvense

12069nav035dann.jpg

@HOME  
Dimension 57 – september 2020
“Architecten beseffen niet altijd hoe politiek hun opdracht wel is”

Hoeft Leo Van Broeck nog een introductie? Vooruit dan maar. Tot voor kort was hij Vlaams Bouwmeester. Samen met Oana Bogdan runt hij het internationaal samengestelde Brusselse architectenbureau BOGDAN & VAN BROECK. Hij is al een kwarteeuw verbonden

12022049dann.jpg

@HOME  
Dimension 56 – mei 2020
“Over architectuur moet je onderhandelen”

“Om tot goede architectuur te komen, moet je onderhandelen met de bouwheer”, stelt Brice Polomé. “Je moet een kader scheppen, waarbinnen je kunt laveren naar een ontwerp dat de klassieke oplossingen overstijgt. Dat vergt tijd.”