13209001dann.jpg

@HOME  
Dimension 71 – februari 2024
“Als groot bureau hebben we meer slagkracht”

Eind december vierde UMAN Architect zijn tweede verjaardag. Een leeftijd waarop een architectenbureau typisch nog geen noemenswaardige verwezenlijkingen op zijn conto kan schrijven. Ook medevennoten Pierre Poncelet en Fabrizio Tengattini – tevens voorzitter van de UWA – geven toe dat ze bij voorkeur vooruitkijken. En toch loont het om in het geval van UMAN even terug te blikken. Achter het Luikse architectenbureau schuilt immers niet alleen veertig jaar aan ervaring, maar ook een gerichte strategie – en de bijbehorende zoektocht.

13188007dann.jpg

@HOME  
Dimension 70 – november 2023
We nemen onze job heel serieus … maar beleven er ook graag plezier aan

Nog tot 17 maart 2024 loopt in DE SINGEL de tentoonstelling As Found, met onder de noemer ‘nuance’ – een van de zeven experimentele benaderingen jegens de bestaande ruimte die in de tentoonstelling gedefinieerd worden – een blik op het project Malibran van Carton123 architecten. Eerder dit jaar waren projecten van het Brusselse architectenbureau ook al te zien op de expo Architectuurprijs Leuven 2023 en de Biënnale Architettura in Venetië. “Een uitgelezen opportuniteit om even vanop een afstand naar je werk te kijken en de dingen scherp te stellen”, klinkt het bij zaakvoerders en oprichters Joost Raes en Els Van Meerbeek.

13144020dann.jpg

@HOME  
Dimension 69 – september 2023
“Elk gebouw zijn eigen persoonlijkheid”

Bovenbouw Architectuur heeft een nieuwe stek. Sinds mei huist het bureau van architect Dirk Somers in een voormalige garage in de Antwerpse wijk Dam, waar het volledige team, anders dan in het oude kantoor in de Cadixstraat, in één open ruimte op het gelijkvloers verspreid zit. “Een belangrijke basis om samenwerking, betrokkenheid en kennisdeling te ondersteunen”, meent Somers, die aan het participatieve karakter van architectuurprojecten bijzondere waarde hecht.

13060028dann.jpg

@HOME  
Dimension 68 – mei 2023
“Honger naar maatschappelijke verbreding van het beroep”

Terwijl de meeste architectenbureaus pronken met realisaties, liet RE-ST zich de voorbije jaren vooral opmerken door opiniestukken en publicaties waarin de bijna vraatzuchtige Vlaamse bouwwoede op weergaloze wijze wordt aangekaart. Vanuit de voormalige tabaksfabriek in de Antwerpse Stuivenbergwijk waar het architectuur- en onderzoeksatelier gevestigd is, klinken dan ook vooral kritische vragen over open ruimte, duurzaamheid en de rol van de architect.

12996050dann.jpg

@HOME  
Dimension 67 – maart 2023
“Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”

He-architectes staat op een spilpunt. In het najaar van 2022 nam mede-oprichter Damien Henry op 53-jarige leeftijd afscheid van het bureau; enkele maanden later staat het Luikse architectenbureau op punt om te verhuizen van een huurkantoor in de Rue Ernest de Bavière naar een eigen project iets verderop in de wijk Outremeuse. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij heden, verleden en toekomst.

12873028dann.jpg

@HOME  
Dimension 66 – november 2022
“Er ligt voldoende potentieel in het bestaande woningpark”

Vroeg of laat moet elk architectuurbureau zijn visie scherpstellen en richting potentiële klanten en medewerkers veruitwendigen. Zeker voor jonge bureaus, die (nog) niet voorafgegaan worden door een reputatie of streng gecureerd portfolio, kan dat laatste een uitdaging zijn. Dat ondervindt ook Evy Waegeneire. Staat de naam van haar bureau – NONA Architectuur – op de website omschreven als een acroniem voor No-Nonsenseaanpak binnen Architectuur, dan verklapt ze tijdens ons gesprek nog een andere, potentieel gewichtigere betekenis: als verbastering van het Italiaanse ‘nonna’ en dus een directe verwijzing naar het oude.

navdertien12hoog2.jpg

@HOME  
Dimension 65 – september 2022
“Wij werken op het spanningsveld tussen ratio en creativiteit”

Architecten durven al eens cynisch zijn. Strenge normen, een alsmaar groeiend takenpakket en dito verantwoordelijkheid, ontoereikende erelonen … je zou voor minder. En toch vind je bij Dertien12 vooral optimisten. “Je moet aanvaarden dat architectuur een traag beroep is”, zegt Peter Bernaerts, die samen met Lennart Claeys en Tom Gantois aan het hoofd staat van het Brugse architectuuratelier. “Maar in ruil kan je wel een grote maatschappelijke impact neerzetten. Daar doen we het voor.”

navtvmurmuur10.jpg

@HOME  
Dimension 64 – mei 2022
“Architectuur benader je van binnen- én van buitenuit”

Met de herinrichting van de Standaertsite weet het tijdelijk collectief murmuur architecten, AE-architecten en Carton123 architecten al sinds de oplevering in 2019 een constante stroom aan nominaties en erkenningen in de wacht te slepen. Dat het deugd doet, daar is Tinne Verwerft van murmuur architecten meteen eerlijk over, al verwacht ze daardoor nog niet noodzakelijk een hausse in aanvragen of aanbiedingen. Een blijk van de bescheidenheid die het bureau in zowel houding als architectuur blijft kenmerken.

12579017dann.jpg

@HOME  
Dimension 63 – februari 2022
“Hoe strakker het keurslijf, hoe liever”

Fijngevoelige renovaties van statige panden uit de vroege twintigste eeuw, strakke nieuwbouwwoningen, industrieel ogende gemeenschapsvoorzieningen en stoutmoedige of net heel bescheiden winkel- en horecapanden. Een duidelijke stempel valt op het oeuvre van MAN architecten niet te drukken. Zijn wel altijd van de partij: een vleugje rock-’n-roll, een synergie tussen architectuur en interieur en een onweerlegbare gretigheid om de koe bij de horens te vatten.

12427048dann.jpg

@HOME  
Dimension 62 – december 2021
Het doel is toch om te bouwen”

Het lijkt een evidentie, maar ingenieur-architecten Serge Landtmeters en Pascal Rahier verbazen er zich regelmatig over dat niet elke architect het bouwen van projecten als ultieme doel beschouwt. “Sommige architecten beschouwen zichzelf eerder als intellectueel,” merken ze op, “maar wij zijn onmiskenbaar practiciens.” Niet toevallig worden hun ingrepen in het veelal Waalse landschap gekenmerkt door een artisanale dimensie.

12345dann22.jpg

@HOME  
Dimension 61 – september 2021
“Wij gaan altijd op zoek naar de harmonie”

Geen gebouwen, maar ervaringen vormgeven. Die taak hebben architect Gerd Van Zundert en interieurarchitect Kristl Bakermans Le Bon zichzelf opgelegd. Rode draad doorheen hun dertigjarig oeuvre is dan ook een contextuele gevoeligheid en een voorliefde voor projecten met een uitgesproken menselijk karakter. “Om een goede architect te zijn, moet je van mensen houden”, zegt het architectenkoppel.

12248053dann.jpg

@HOME  
Dimension 60 – mei 2021
“Creativiteit ontstaat in het gesprek”

Terwijl velen het jaar liever zouden vergeten, draagt 2020 bij Evolta Engineers & Architects een duidelijk positieve ondertoon. Vorig jaar vierde het multidisciplinair bureau namelijk zijn veertigste verjaardag, werd een belangrijk raamcontract voor Defensie binnengehaald en trad Nele De Smet aan als nieuwe CEO. Evolta komt daarmee in een onmiskenbare stroomversnelling terecht, al waakt De Smet er samen met project manager ir.-arch. Johan Verstraete over dat die ontwikkeling steeds doelgericht blijft.