01mdcfvwwherentals02023hrblur.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 72 – mei 2024
Bijzondere verwevenheid van functies

Met zijn lengte van bijna 100 m doorbrak het massieve RTT-gebouw op de Herentalse Molenvest al sinds de jaren 70 de schaal van rijwoningen en kleinschalige appartementsgebouwen. Vandaag wordt de binnenstedelijke omgeving er letterlijk en figuurlijk in weerspiegeld. De omvang van de betonnen kolos is weliswaar niet veranderd, maar de nieuwe invulling en dito gevelbekleding zoeken nu expliciete verbinding met de stad. Wie ’s avonds langs de façade uit aluminium en polycarbonaat wandelt, leest in de architraaf het woord REGELMAATREGEL: een interventie van kunstenaar Gert Robijns die veruitwendigt wat er zich binnen afspeelt.

evenbeeldcuypersqtheodoortje20_2.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 71 – februari 2024
Kindercampus Theodoor

In de zuidwestelijke oksel van de starre compositie van grijze betonnen bouwblokken die de VUB Health Campus in Jette uitmaakt nestelde zich de voorbije jaren een atypisch volume. In plaats van zich op te bouwen richting de hemel, daalt het terracottakleurige Kindercampus Theodoor namelijk in vier bouwlagen af richting het achtergelegen Laarbeekbos. Een diverse doelgroep van gebruikers, met kinderen in alle levensfases als belangrijkste, genieten zo een bijzondere interactie met het beschermde natuurgebied.

gevangenisdorpharenluchtplaatsphilippevangelooven.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 70 – november 2023
Een gevangenis als een dorp

Eind 2022 nam de FOD Justitie in Haren bij Brussel een nieuwe gevangenis in gebruik. Het nieuwbouwcomplex werd gebouwd in opdracht van de Regie der Gebouwen en moet ter vervanging dienen van de drie bestaande en verouderde Brusselse gevangenissen in Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Met in totaal 106.000 m2 aan gebouwen en ruimte voor 1.190 gedetineerden is de nieuwe gevangenis er dan ook een van groot kaliber, al streefden EGM architecten en B2Ai architects in het ontwerp net de menselijke schaal na.


Aquarama trade fair rectangle 2024
indestadsergiopirronedmva01.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 69 – september 2023
In de stad, op korrel van de stad

In de laatste bocht van de Mechelse Sint-Katelijnestraat, niet lang voor men op de Sint-Romboutskathedraal botst, wordt het panorama van historische (trap)gevels in alle mogelijke tinten metselwerk sinds enkele jaren door een tweeledige, hagelwitte pleistergevel doorbroken. Een frisse façade waarachter zich onder de noemer ‘In de stad’ zes singuliere BEN-appartementen en een collectieve buitenruimte bevinden. Het Mechelse bureau dmvA architecten, dat binnenkort even verderop in de straat zijn intrek neemt, tekende het kleinschalige inbreidingsproject.

a2beri0003.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 68 – mei 2023
School lopen in industrieel erfgoed

De voorbije vijftien jaar werd in Vlaanderen een krachttoer uitgehaald om de veelal verouderde schoolinfrastructuur uit te breiden en de actualiseren. Een inhaalbeweging met wisselend succes, moeten we toegeven, al zijn er in recente jaren zonder twijfel ook enkele bijzondere scholen in gebruik genomen. Opvallend genoeg zijn dat niet zozeer de blinkende nieuwbouwprojecten; wel robuuste en eerder onverwachte herbestemmingen. De kleuter- en basisschool Kabo Beringen, herdoopt tot ‘Straf! School met lef’, is er daar één van.

002brugesmeetingandconventioncentrebmccmetaarchitectuurbureauensoutodemouraimagefilipdujardin.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 67 – maart 2023
Het BMCC: een bescheiden kolos

Één jaar na de officiële inhuldiging kan het Bruges Meeting & Convention Centre, kortweg BMCC, terugblikken op 52.000 bezoekers, ruim 100 klanten en een ereplaats in het Brugse lichtfestival Wintergloed, waar de architecturale kenmerken van het gebouw met een licht- en lasershow in de verf werden gezet. Het nieuwe bouwwerk naar de hand van META architectuurbureau en Eduardo Souto de Moura brengt zo een nieuwe dynamiek naar het Brugse beursplein, in weinig nog te vergelijken met het verouderde en monofunctionele beursgebouw van weleer. Al had het volgens de architecten gerust nog wat meer mogen zijn.

128mba.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 66 – november 2022
Musée des Beaux-Arts Charleroi krijgt eindelijk eigen identiteit

De plannen voor het Palais de Congrès mogen dan geklasseerd zijn, met de renovatie van zowel het Palais des Expositions als het Palais des Beaux-Arts, de uitbreiding van de Société Wallonne du Crédit Social, de nieuwe stadsontwikkeling Left Side en, wie weet, zelfs de komst van Legoland, staat er in Charleroi nog steeds heel wat op stapel. Temidden die fel besproken bouw- en architectuurplannen opent met het nieuwe Musée des Beaux-Arts dit najaar echter ook een veel bescheidener project. Al neemt het in de stadsontwikkeling van Charleroi daarom niet noodzakelijk een minderwaardige positie in.

zna2exterieur1ckatrindaems.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 65 – september 2022
ZNA Cadix verknoopt stad en zorg

Antwerpen is alweer een hoogbouwproject rijker. Op het kantelpunt tussen binnenstad en haven verrees de voorbije jaren immers de opvallend groen-blauwe toren van ZNA Cadix. De jongste telg in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen verenigt de diensten van twee oudere stedelijke ziekenhuizen, Stuivenberg en Sint-Erasmus, en haalt daarbij vooral de banden tussen stad en zorg weer sterker aan.

portalucabeel8.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 64 – mei 2022
Kerk en school herdacht

De felgele stalen portieken langs de drukke Ninoofsesteenweg in Anderlecht verraadden het al: de site van de Scheutkerk heeft sinds enkele jaren een nieuwe functie. Samen met het nieuwbouwvolume dat zich langs en rond het historische gebouw krult, biedt de kerk vandaag onderdak aan zo’n 750 leerlingen van 10 tot 18 jaar. Een bijzonder schoolproject, getekend door OSK-AR architecten, dat Porta 1070 werd gedoopt.

daem005.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 63 – februari 2022
Toren van boeken, symbool van wetenschap en modernistisch erfgoed

De vierde toren van Gent schittert weer. Hoewel de renovatie- en restauratiewerken aan het modernistische monument van Henry van de Velde na negen jaar nog niet volledig afgerond zijn, werd de 64 meter hoge Boekentoren in september 2021 officieel voor het publiek geopend. Van de leeszaal op het gelijkvloers tot de Belvedère op de 21ste verdieping treffen bezoekers er op heden een monument dat schijnbaar moeiteloos in ere hersteld is, al is de ware toedracht uiteraard anders.

ext3murielthies.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 62 – december 2021
Van modernistisch paviljoen tot museaal object

Twee grote raamopeningen bieden een zijdelingse blik op de gefacetteerde gevels van het modernistische Trinkhall paviljoen in het Luikse Park d’Avroy. Wanneer de avond valt en het nieuwe Trinkhall Museum als een baken oplicht tekent het silhouet van het paviljoen zich volledig op de semitranslucente gevel af. Omsluierd, maar een blijvend ankerpunt in het collectieve geheugen van de stad.

5trlei91884def.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 61 – september 2021
Schittering langs de Leie

Een stille wenk naar Emiel Claus, of een ode aan het werk van de luministen. Zo staat het Leietheater veelvuldig op het wereldwijde web omschreven. En inderdaad, met zijn schil van geglazuurde witte baksteen creëert het gebouw een zacht licht- en kleurenspel dat aansluiting vindt bij de werken die in het naastgelegen museum Mudel tentoongesteld worden. De immer wisselende schittering vormt echter ook een interlude voor de verwondering van het theaterbezoek.

23kmskakaanarchitectenstijnbollaert.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 60 – mei 2021
Historisch museum krijgt hypermodern hart

Achter de gekende monumentale gevels van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, stilaan volledig in ere hersteld, gaat een nieuw geheim schuil. Oprijzend vanuit de vier patio’s wentelt een nieuw museumvolume zich doorheen het negentiende eeuwse gebouw. Spierwit en hypermodern, doch onzichtbaar vanop de straat. Een schijnbaar gezichtsloze architecturale ingreep, die zich tijdens een bezoek slechts met mondjesmaat prijsgeeft.

binstarchitects1639kigaedpgmedia01_1.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 59 – februari 2021
Sculpturale mediatoren zet ontwikkeling stationsbuurt op de rails

Wie vandaag met de trein de Koekenstad binnenrijdt, wordt tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal opgewacht door een nieuwe architecturale landmark. Met zijn sculpturale karakter, aangezet door een drieledige volumetrie, gebogen gevels en een verticale ritmiek van glas en wit architectonisch beton, geeft het nieuwe hoofdkantoor van internationaal mediabedrijf DPG Media een krachtdadige impuls aan de achterzijde van het hoofdstation.

zi8a2413editnbr.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 58 – november 2020
Carefully designed: het CHC MontLégia ziekenhuis

Wie Luik nadert via de E25/A602, kan er niet naast kijken. Het CHC MontLégia ziekenhuis dat in maart 2020 de deuren opende, neemt letterlijk en figuurlijk een toppositie in op de voormalige mijnsite Patience et Beaujonc, in de schaduw van de

lis1306.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 57 – september 2020
Goederenstation vervelt tot stad in pocketformaat

De schatkamer die de site Thurn & Taxis voor Brussel vormt, blijft juwelen spuien. Het nieuwste kleinood aan deze stedelijke kroon is de renovatie annex herinrichting van het goederenstation Gare Maritime tot een overdekte verzameling nieuwe