5trlei91884def.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 61 – september 2021
Schittering langs de Leie

Een stille wenk naar Emiel Claus, of een ode aan het werk van de luministen. Zo staat het Leietheater veelvuldig op het wereldwijde web omschreven. En inderdaad, met zijn schil van geglazuurde witte baksteen creëert het gebouw een zacht licht- en kleurenspel dat aansluiting vindt bij de werken die in het naastgelegen museum Mudel tentoongesteld worden. De immer wisselende schittering vormt echter ook een interlude voor de verwondering van het theaterbezoek.

23kmskakaanarchitectenstijnbollaert.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 60 – mei 2021
Historisch museum krijgt hypermodern hart

Achter de gekende monumentale gevels van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, stilaan volledig in ere hersteld, gaat een nieuw geheim schuil. Oprijzend vanuit de vier patio’s wentelt een nieuw museumvolume zich doorheen het negentiende eeuwse gebouw. Spierwit en hypermodern, doch onzichtbaar vanop de straat. Een schijnbaar gezichtsloze architecturale ingreep, die zich tijdens een bezoek slechts met mondjesmaat prijsgeeft.

binstarchitects1639kigaedpgmedia01_1.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 59 – februari 2021
Sculpturale mediatoren zet ontwikkeling stationsbuurt op de rails

Wie vandaag met de trein de Koekenstad binnenrijdt, wordt tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal opgewacht door een nieuwe architecturale landmark. Met zijn sculpturale karakter, aangezet door een drieledige volumetrie, gebogen gevels en een verticale ritmiek van glas en wit architectonisch beton, geeft het nieuwe hoofdkantoor van internationaal mediabedrijf DPG Media een krachtdadige impuls aan de achterzijde van het hoofdstation.


dörken november 2021
zi8a2413editnbr.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 58 – november 2020
Carefully designed: het CHC MontLégia ziekenhuis

Wie Luik nadert via de E25/A602, kan er niet naast kijken. Het CHC MontLégia ziekenhuis dat in maart 2020 de deuren opende, neemt letterlijk en figuurlijk een toppositie in op de voormalige mijnsite Patience et Beaujonc, in de schaduw van de

lis1306.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 57 – september 2020
Goederenstation vervelt tot stad in pocketformaat

De schatkamer die de site Thurn & Taxis voor Brussel vormt, blijft juwelen spuien. Het nieuwste kleinood aan deze stedelijke kroon is de renovatie annex herinrichting van het goederenstation Gare Maritime tot een overdekte verzameling nieuwe