zna2exterieur1ckatrindaems.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 65 – september 2022
ZNA Cadix verknoopt stad en zorg

Antwerpen is alweer een hoogbouwproject rijker. Op het kantelpunt tussen binnenstad en haven verrees de voorbije jaren immers de opvallend groen-blauwe toren van ZNA Cadix. De jongste telg in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen verenigt de diensten van twee oudere stedelijke ziekenhuizen, Stuivenberg en Sint-Erasmus, en haalt daarbij vooral de banden tussen stad en zorg weer sterker aan.

portalucabeel8.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 64 – mei 2022
Kerk en school herdacht

De felgele stalen portieken langs de drukke Ninoofsesteenweg in Anderlecht verraadden het al: de site van de Scheutkerk heeft sinds enkele jaren een nieuwe functie. Samen met het nieuwbouwvolume dat zich langs en rond het historische gebouw krult, biedt de kerk vandaag onderdak aan zo’n 750 leerlingen van 10 tot 18 jaar. Een bijzonder schoolproject, getekend door OSK-AR architecten, dat Porta 1070 werd gedoopt.

daem005.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 63 – februari 2022
Toren van boeken, symbool van wetenschap en modernistisch erfgoed

De vierde toren van Gent schittert weer. Hoewel de renovatie- en restauratiewerken aan het modernistische monument van Henry van de Velde na negen jaar nog niet volledig afgerond zijn, werd de 64 meter hoge Boekentoren in september 2021 officieel voor het publiek geopend. Van de leeszaal op het gelijkvloers tot de Belvedère op de 21ste verdieping treffen bezoekers er op heden een monument dat schijnbaar moeiteloos in ere hersteld is, al is de ware toedracht uiteraard anders.


Aquarama trade fair rectangle
ext3murielthies.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 62 – december 2021
Van modernistisch paviljoen tot museaal object

Twee grote raamopeningen bieden een zijdelingse blik op de gefacetteerde gevels van het modernistische Trinkhall paviljoen in het Luikse Park d’Avroy. Wanneer de avond valt en het nieuwe Trinkhall Museum als een baken oplicht tekent het silhouet van het paviljoen zich volledig op de semitranslucente gevel af. Omsluierd, maar een blijvend ankerpunt in het collectieve geheugen van de stad.

5trlei91884def.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 61 – september 2021
Schittering langs de Leie

Een stille wenk naar Emiel Claus, of een ode aan het werk van de luministen. Zo staat het Leietheater veelvuldig op het wereldwijde web omschreven. En inderdaad, met zijn schil van geglazuurde witte baksteen creëert het gebouw een zacht licht- en kleurenspel dat aansluiting vindt bij de werken die in het naastgelegen museum Mudel tentoongesteld worden. De immer wisselende schittering vormt echter ook een interlude voor de verwondering van het theaterbezoek.

23kmskakaanarchitectenstijnbollaert.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 60 – mei 2021
Historisch museum krijgt hypermodern hart

Achter de gekende monumentale gevels van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, stilaan volledig in ere hersteld, gaat een nieuw geheim schuil. Oprijzend vanuit de vier patio’s wentelt een nieuw museumvolume zich doorheen het negentiende eeuwse gebouw. Spierwit en hypermodern, doch onzichtbaar vanop de straat. Een schijnbaar gezichtsloze architecturale ingreep, die zich tijdens een bezoek slechts met mondjesmaat prijsgeeft.


Deceuninck rectangle oktober 2022
binstarchitects1639kigaedpgmedia01_1.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 59 – februari 2021
Sculpturale mediatoren zet ontwikkeling stationsbuurt op de rails

Wie vandaag met de trein de Koekenstad binnenrijdt, wordt tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal opgewacht door een nieuwe architecturale landmark. Met zijn sculpturale karakter, aangezet door een drieledige volumetrie, gebogen gevels en een verticale ritmiek van glas en wit architectonisch beton, geeft het nieuwe hoofdkantoor van internationaal mediabedrijf DPG Media een krachtdadige impuls aan de achterzijde van het hoofdstation.

zi8a2413editnbr.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 58 – november 2020
Carefully designed: het CHC MontLégia ziekenhuis

Wie Luik nadert via de E25/A602, kan er niet naast kijken. Het CHC MontLégia ziekenhuis dat in maart 2020 de deuren opende, neemt letterlijk en figuurlijk een toppositie in op de voormalige mijnsite Patience et Beaujonc, in de schaduw van de

lis1306.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 57 – september 2020
Goederenstation vervelt tot stad in pocketformaat

De schatkamer die de site Thurn & Taxis voor Brussel vormt, blijft juwelen spuien. Het nieuwste kleinood aan deze stedelijke kroon is de renovatie annex herinrichting van het goederenstation Gare Maritime tot een overdekte verzameling nieuwe


Dorken rectangle oktober 2022