ARCHITOUR  
Dimension 71 – februari 2024

Berlin Mahnmal

De stad Berlijn is doordrongen van haar recent verleden. De geschiedenis krijgt er een plaats om ervoor te zorgen dat die zich niet herhaalt.

Kogelinslagen in gevels, bovengrondse bunkers en hier en daar nog een stukje Berlijnse muur. In Berlijn vind je overal sporen terug van de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse opsplitsing van de stad. De Duitse overheid gaat op een omzichtige manier met het verleden om door sporen doelbewust zichtbaar te laten of te maken, als een gedenkplaats die aan iets herinnert waarvan we hopen dat het niet meer zal gebeuren. De Duitsers hebben er een woord voor: ‘Mahnmal’, in tegenstelling tot ‘Denkmal’, een monument dat bedoeld is om iets glorieus te herdenken.

Gedächtniskirche

De volledige tekst van dit artikel is enkel toegankelijk voor geregistreerde gebruikers. Registreer u GRATIS.

Met uw account hebt u volledige toegang tot alle websites van FCO Media: Cool & Comfort, Aquarama, Riorama, Dimension, FM-Magazine, Install Magazine, Techcare, New Security, Maintenance Magazine, Engineeringnet, install.jobs en eventsites New Security, Cool&Comfort Happening, Aquarama Trade Fair en FM-Day.


Nieuwe gebruiker

Door te registreren ga je akkoord met de algemene voorwaarden.


Na GRATIS registratie:

  • Leest u volledige artikels.
  • Krijgt u Dimension per post toegestuurd en kunt u het magazine ook online lezen of downloaden.