niko100dimtouchswitchweb.jpg

NEWS 04/06/2019

100 jaar innovatie in de hoofdrol

Met slimme oplossingen wil Niko huizen zo comfortabel, veilig en energiezuinig mogelijk maken. “Dit jaar zullen we, naast de touchswitch, een volledig personaliseerbaar bedieningspaneel, ook spraaksturing gekoppeld aan Niko Home Control, op de markt brengen. Volledig in de lijn van de strategische beslissing die de familie eind jaren 60 nam om op de thuismarkt te blijven innoveren, produceren en automatiseren”, aldus Jo De Backer over 100 jaar Niko.

In 1919 startten de broers Alfons en Werner De Backer in Sint-Niklaas Niko op, een bedrijfje dat schakelaars en stopcontacten ontwierp en vervaardigde. De tweede generatie – Leo en Joseph – zorgde voor de expansie in Europa. Vandaag wordt Niko geleid door de derde generatie in de persoon van Jo De Backer en CEO Paul Matthijs, die ondernemen in het digitale tijdperk. Ook voor Niko betekent dit uitdagingen omzetten in opportuniteiten. De bedrijfsstrategie zet sterk in op innovatie, duurzaamheid, marktexpertise en investering in eigen productie.

Tijdslijn

De evolutie van de schakelaar in enkele trefwoorden: porselein, bakeliet, wipschakelaar, dimmer, Nikobus, Niko Home Control, en nu dus touchswitch – als antwoord op de introductie van de smartphone en de groeiende vraag naar connectiviteit. Vandaag produceert het sterk regionaal verankerde familiebedrijf meer dan 5.000 verschillende producten voor schakelmateriaal, toegangscontrole, sensoren, lichtregeling en huisautomatisering.

Hoekstenen

Innovatie en Factory of the Future zijn de hoekstenen van 100 jaar Niko. Innovatie betekent o.m. home automation (‘slim’ is functioneel). Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologieën om de ervaringen van de gebruikers te verbeteren. Met de nieuwe schakelaar touchswitch is Niko volledig mee met het digitale tijdperk. Door ook in te spelen op open ecosystemen zet het bedrijf actief partnerships op met complementaire bedrijven. De internationale expansie in markten en toepassingen zorgt er mee voor dat producten worden gebundeld tot oplossingen, waarmee het bedrijf steeds meer inspeelt op volumebouw en grote projecten. Diverse verticale marktsegmenten (Care, Offices, Education…) worden aangeboord. Een andere hoeksteen is Factory of the Future, de aangehouden investering in vooruitstrevende productietechnieken. Ook in de komende 10 jaar blijft Niko fors in de Belgische productievestiging investeren.

Design en architectuur: van Chili naar Japan

Niko hecht veel belang aan design en architectuur. Twee gerenommeerde architecten, de Chileense Smiljan Radic en de Japanse Go Hasegawa, komen spreken over hun visie en realisaties. Twee toparchitecten uit twee totaal verschillende culturen die evenwel deel uitmaken van het collectieve geheugen. Smiljan Radic bouwt met een bijzondere benadering van vorm, materialen en natuurlijke omgevingen vooral kleine tot middelgrote projecten die flirten met het idee van fragiliteit. Hij gebruikt materialen van verschillend gewicht en dichtheid om te contrasteren tussen wat veranderlijk en wat permanent is. Go Hasegawa verbaasde de architectuurwereld met de wijze waarop hij binnen- en buitenruimtes met elkaar laat samensmelten. Voelt zich aangetrokken tot archetype-elementen (zolder, terras…) omwille van hun anoniem karakter. Geeft op 19 november een lezing onder de titel ‘Bridging the gap’ in de Brusselse Bozar. Preciezere gegevens volgen, o.m. via onderstaande website. De tentoonstelling ‘100 jaar Niko – The best is yet to come’ – geeft een overzicht van de geschiedenis van het bedrijf in de tijdsgeest van de voorbije 100 jaar. Loopt op werkdagen van 19 augustus tot en met 15 december 2019, van 09 tot 17 u (weekends 13 u tot 17 u).

www.niko.eu/100 

Door Philip Declercq