NEWS 29/10/2021

Moderne gevel met zinklook geeft industriële grandeur

De nieuwe garage van autobedrijf Demunster op De Pluim in Zwevegem geeft plaats aan een ruime werkplaats, met vooraan het gebouw, aangrenzend aan de N-weg, een nieuwe showroom. Door een industriële materialiteit te koppelen aan hoge raampartijen creëerde goedefroo+goedefroo architecten een passende industriële grandeur. De kopgevel van de showroom, afgewerkt in Dri-Design van Kingspan, vormt het perfecte sluitstuk van het ontwerp.

Gezien de verwevenheid van de interne werking en de functies werden de twee entiteiten – werkplaats en showroom – verbonden met een doorlopend architecturaal UPN-profiel als dakrand. Dit zorgt voor een sterke omkadering van de showroomgevel. De kopgevel van de showroom vormt visueel een belangrijk sluitstuk van dit ontwerp – zie verder. Zo krijgt het bedrijf een open, transparante uitstraling naar de omgeving.

Extra voorgevel

De werkplaats werd achteraan, nabij de inrit van de site, geplaatst. Parallel met de aangrenzende N-weg werd het showroomvolume ingeplant. Hierdoor krijgt het bedrijf een extra voorgevel naar de omgeving, bepalend voor het bedrijfsbeeld. Silexbeton en staal bepalen het uitzicht van het gebouw, aan de buiten- en de binnenzijde. Structuur en gebouwschil vormen meteen ook de afwerking van de binnenruimte, waardoor extra materiaallagen en afwerkingen worden vermeden. “Voor de kopgevel van de showroom vooraan het gebouwencomplex, waren we op zoek naar een materiaal dat het perfecte sluitstuk was van het ontwerp. De bouwheer droomde van een moderne gevel met zinklook. De zoektocht naar een gevelmateriaal met hogere afwerkingsgraad, dat toch past binnen het materialenpallet van het gebouw, bracht ons bij Kingspan Dri-Design”, aldus ir-arch. Christoph Verberckmoes van goedefroo+goedefroo architecten. “De mogelijkheid om met een lichte eenvoudige structuur een geventileerde gevel te maken, met keuze uit een uitgebreid scala aan afwerkingscoatings, gaf ons ontwerpvrijheid.”

Strakke uitstraling

Bouwheer en architecten kwamen dus uit bij Kingspan Dri-Design. Dit assortiment geventileerde gevelsystemen bestaat uit snel monteerbare gevelcassettes. “Het systeem laat toe dubbel zo snel te werken dan vergelijkbare systemen (extra ophangprofielen worden vermeden) en resulteert steeds in een strakke uitstraling”, aldus Jolien Vandaele van Kingspan. De Dri-Design cassettes zijn beschikbaar in 4 varianten: Dri-Design Flat, Dri-Design Shadow, Dri-Design Tapered en Dri-Design Perforated. “Voor Demunster werd gekozen voor Dri-Design Flat: vlakke cassettes met hoogwaardige poedercoating. Via deze techniek kwam de zinklook tot stand tegen een gunstige prijs/kwaliteit verhouding. Eerder pasten we deze techniek ook toe om een cortenstaal look te verkrijgen voor een project in Zwartsluis”, besluit Vandaele.

Door Philip Declercq

www.kingspan.com