NEWS 04/02/2021

Gouden Baksteen voor Premier De Croo

Met de Gouden Baksteen bekroont Bouwunie, de federatie van de bouw-kmo’s, telkens de politicus of instantie die zich het jaar voordien het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de bouwsector. Voor 2020 ging de trofee naar premier De Croo. Daar waren verschillende redenen voor. Bovenaan de lijst stond uiteraard de uitbreiding van de btw-verlaging voor sloop en heropbouw. Maar ook de plaats van de bouw in de relanceplannen en de inspanningen om de bouw coronaproof te laten werken speelden mee.

Een virtuele receptie

De uitreiking van de Gouden Baksteen is meteen ook de nieuwjaarsreceptie van Bouwunie. Gezien de coronamaatregelen kon dit natuurlijk niet fysiek doorgaan. In plaats daarvan kwam er een virtueel evenement via live streaming vanuit C-Mine in Genk, dat bekeken werd door een zevenhonderdtal gezinnen. Om dat alles een feestelijk tintje te geven, zorgden The Starlings voor muziek, en was er een aftershow van DJ Regi, exclusief voor wie de live stream volgde.

Een premier met een hart voor de bouw

Dat de prijs naar premier Alexander De Croo ging, mag niet verbazen. De uitbreiding van de btw-verlaging staat al lang op het verlanglijstje van de bouwsector. Maar minstens even belangrijk voor de toekenning is de aanpak tijdens de coronacrisis. Telewerk is niet bepaald een praktisch haalbare optie in de bouw. Door het uitwerken van praktische maatregelen heeft de regering er echter voor gezorgd dat de sector op een veilige manier heeft kunnen doorwerken, en zo zijn rol als motor van de economie kon blijven vervullen. Die rol wordt ook erkend in het relanceplan voor na de crisis. Als we overschakelen naar een meer duurzame toekomst betekent dat ook dat gebouwen energiezuiniger moeten worden. De regering wil daarom het consumentenvertrouwen herstellen, zodat er volop geïnvesteerd wordt in renovatie en performante gebouwen.

Leden in de bloemetjes zetten

Sinds vier jaar is er ook een deel speciaal voor de Bouwunie-leden op het Gala van de Gouden Baksteen, namelijk de ‘Thor-awards’. Dit zijn prijzen voor verdienstelijke bouwbedrijven, in drie categorieën: de Innovator voor het bedrijf dat weet te innoveren. De Initiator gaat naar een veelbelovende starter en de Motivator, tenslotte, is voor het bedrijf met een personeelsbedrijf dat talenten koestert. De uitreiking vond deze keer op afstand plaats, maar om de spanning erin te houden, werd gekozen voor een originele formule. Elke genomineerde kreeg vooraf een verrassingsdoos afgeleverd. Op de avond zelf maakten de genomineerden de doos live open, zodat ze samen met het publiek konden ontdekken in welke door de trofee zat. Het beeldje zelf was voor dit jaar van de hand van kunstenaar Lasman uit Gullegem.

De winnaars waren firma’s Skilpod uit Geel (Initiator), Abis uit Varsenare (Innovator) en Vandebos uit Alken (Motivator).

Rots in de branding

De coronacrisis heeft ook het nut van een beroepsvereniging als Bouwunie nog eens duidelijk bewezen. In deze onzekere tijden bood Bouwunie een antwoord op de vele vragen die ontstonden door de snel wijzigende situatie: het aantal adviesaanvragen lag in 2020 60% boven het jaar voordien. Tegelijk speelde de vereniging haar rol als aanspreekpartner voor de overheid, door aan te dringen op duidelijke en werkbare regels. Dat heeft ertoe bijgedragen dat de sector de crisis nog relatief goed doorstaan heeft.

Door Alex Baumans

Foto’s: Bouwunie

www.degoudenbaksteen.be