NEWS 01/02/2023

Onzichtbare doekzonwering voor Belgische Wielerbond

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond is 140 jaar oud, maar helemaal mee met zijn tijd. Het nieuwe bondsgebouw in Tubeke vormt niet alleen het administratieve kloppende hart van de federatie, maar biedt ook ruimte om alle logistieke activiteiten te centraliseren. Het gebouw is functioneel en modern en staat symbool voor de steile ambities van Belgian Cycling. Om oververhitting via de grote glaspartijen tegen te gaan, koos de federatie voor doekzonwering van DUCO.

In april 2019 ging de realisatie van het nieuwe bondsgebouw van start. Eind 2020 kon de wielerbond verhuizen. Het splinternieuwe gebouw aan de Brusselsesteenweg in Tubeke kostte 2,5 miljoen euro en moet de nationale federatie een nieuwe dynamiek geven. Het vorige gebouw in Vorst voldeed al lang niet meer aan de eisen en was ook te klein om al het materiaal te stockeren. Het nieuwe gebouw, dat ontworpen is door Vincx Architects, is volledig aangepast aan de noden van de federatie.

Kwaliteitsvolle zonwering

De grote ramen moeten kunnen worden afgeschermd van de zomerse zonnestralen, zodat een fris binnenklimaat gegarandeerd is. Doekzonwering was dus een evidentie. En ook de keuze voor DUCO’s textielzonwering DucoScreen Front 150 lag voor de hand. Hiermee beschikt de wielerbond over een compacte zonwering die esthetisch geplaatst is, namelijk onzichtbaar achter het spouwblad. Bovendien speelde de verenigbaarheid met het raamprofiel ook mee, wat de montage van buitenaf heeft vergemakkelijkt. Dit buitenzonweringssysteem is de perfecte oplossing in de strijd tegen oververhitting. Voor gevels met grote glaspartijen is er de DucoScreen Front 150 in stormvaste FIX-uitvoering met een hoogte- en breedtemaat van 6 meter. 

Strenge E-peileisen

Naast de ecologische aspecten was ook hernieuwbare energie een cruciaal aandachtspunt voor dit BEN-kantoorgebouw. Binnen deze context speelt het performante zonweringssysteem een sleutel-rol in de strijd tegen oververhitting, want het kan resulteren in een E-peildaling tot vijf punten. Een degelijke zonwering zorgt bovendien voor een gemiddelde temperatuurdaling tot 12 %.    

https://www.duco.eu/be_nl/belgische-wielerbond---tubeke