irmelkamp.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Architekturbilder

Sinds de jaren 70 is Irmel Kamp actief als architectuurfotografe, met een voorliefde voor langlopende onderzoeksprojecten gericht op één specifieke regio of stijl. Anders dan de mechanische en isolerende blik van Bernd en Hilla Becher, echter, die in dezelfde periode actief waren, portretteert Kamp net gebouwen ingebed in en gevormd door hun omgeving en omstandigheden. De publicatie Irmel Kamp: Architekturbilder bundelt een uitgebreid overzicht van haar fotoreeksen, waaronder foto’s uit de series Zink (1978-1982), Tel Aviv (1988-90), Brussel-Brussel (1996/97) en Moderne in Europa (2000-2012), en schetst zo een mooi beeld van Kamps typologisch georiënteerde zwart-wit fotografie, gekenmerkt door individuele perspectieven en cultuurhistorische alsmede sociologische referenties.

riverside.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Riverside Tower

De Riverside Tower, een van de drie grote woontorens op Antwerpen Linkeroever, ontworpen door Léon Stynen en Paul De Meyer, mocht vorig jaar vijftig kaarsjes uitblazen. In 1972 namen de eerste bewoners er hun intrek en een jaar later verhuisde ook architect Paul De Meyer met zijn familie van Lier naar Linkeroever. Zij betrokken in de Riverside Tower een prachtig penthouse dat De Meyer specifiek voor zichzelf bouwde en dat tot aan zijn overlijden in 2011 nooit gepubliceerd werd. Vandaag vormt de vijftigste verjaardag van Riverside Tower – net als de renovatie van het uitzonderlijke dakappartement door Glenn Sestig in 2016 - echter de perfecte aanleiding om het ontstaansverhaal van de iconische woontoren opnieuw te schetsen, ditmaal met nooit eerder gepubliceerde documenten, tekeningen en foto’s.

periphery.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Periphery

In mei 2021 opende Kunsthal Extra City officieel de deuren van haar nieuwe locatie in het voormalig Dominicanenklooster in de Antwerpse Provinciestraat. Niet veel later schreef de organisatie voor deze nieuwe locatie zes creatieopdrachten uit. Kunstenaars Meryem Bayram, Maëlle Dufour, Mekhitar Garabedian, Geert Goiris, Imge Özbilge en CMMC, allen actief in diverse media en met uiteenlopende praktijken, werd gevraagd om de dialoog aan te gaan met de beladen architecturale ruimte en in de periferie van de kerk en de kapel een semipermanent werk te installeren. Nog tot eind 2023 verschalken de werken zich in zijbeuken, vergeten achterkamers en verscholen tussenruimtes, waar ze in alle beslotenheid tot bloei kunnen komen. Samen met kunstenaars en bezoekers zet Kunsthal Extra City zo een eerste stap om haar nieuwe locatie te bevragen, activeren en onderzoeken.

habitercfranoislichtl.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Ce qu’habiter veut dire

De ideale woning? Dat moet wel een huis met een tuin zijn. Al kan je gerust ook leven in een flat, een boot of een hut, alsook in je eigen lichaam, een straat, een buurt, een dorp, een landschap, een grondgebied … Op basis van de schijnbaar eenvoudige vraag “Wat is wonen?” en in samenwerking met ontwerpers, interieurarchitecten, architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars nodigen het ICA en MAD Brussels het publiek uit om hun leefomgeving opnieuw te bekijken en de hedendaagse architectuur te ontdekken. De tentoonstelling Ce qu’habiter veut dire toont de verschillende antwoorden die in een groot deel van Wallonië en Brussel en bij alle actoren van onze leefomgeving zijn verzameld. Het werk van fotografen, architecten, kunstenaars en ontwerpers toont aan dat wonen niet alleen gaat over wonen, maar ook over leven in een gebied, over het zich toe-eigenen van het bestaande en over dromen, terwijl interviews en maquettes een nieuwe geografie van Franstalig België schetsen.

schoonverdiepcstijnbollaert.jpg

UPDATE  
Dimension 67 – maart 2023
Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep

In het gerestaureerde stadhuis van Antwerpen is, als aanvulling op de expo Antwerpen Morgen, tijdelijk ook de tentoonstelling Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep te bezoeken. Deze tentoonstelling ontsluit het ontwerpproces en eindresultaat van de recente restauratie, herinrichting en inbreiding van het historische stadhuis. Vijf ‘wunderkammers’ nemen de bezoeker mee door het onderzoek, de afwegingen en keuzemomenten van een aantal sleutelingrepen. De tentoonstelling biedt een diepe inkijk in een acht jaar durend traject van ontwerp tot realisatie met historisch beeldmateriaal uit het erfgoedarchief, schetsen, uitvoeringstekeningen, materiaalmonsters, foto’s en een unieke kortfilm aan de hand van de jonge filmmaker Dayo Clinckspoor. De scenografie werd ontworpen door HUB architecten in samenwerking met Sven Beirnaert.

greendealcirculairbouwen.jpg

INSTALLATIE & TECHNIEK  
Dimension 67 – maart 2023
Colruyt Group werkt aan haar circulair patrimonium

“Colruyt Group is één groot bouwhuis”, zegt Mathias Steels, verantwoordelijke voor het in-house tekenbureau. “Jaarlijks hebben we een vijftigtal grotere bouwprojecten van een miljoen euro en meer op de capaciteitsplanning.” De bouwsector is echter volop in beweging. Het moet efficiënter, duurzamer. “Wij onderzoeken nieuwe materialen en procédés en experimenteren daarbij ook met biologische reststromen, urban mining en het hergebruik van materialen om de kringloop te sluiten”, zegt Hilde Carens, Projectleider Duurzame Bouwmaterialen. “Tegen 2050 gaan we naar een circulair patrimonium.”


Architect@Work april/mei 2024
tarkettdimtourdessooriginendessoretrace1.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 67 – maart 2023
Duurzaamheid in de genen: vloeren made to be remade

In haar fabriek in Dendermonde produceert Tarkett het tapijt met de laagste circulaire CO2-uitstoot van Europa. Met haar productassortiment en duurzaamheidsbeleid – getuigen de nieuwe DESSO Origin Retrace & Recharge collecties met stijlvol design en het Re-Use programma – engageert Tarkett zich nog verder.

arluwzctourentaxisatypisch.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 67 – maart 2023
Sanitair comfort voor residenten WZC Tour & Taxis

Evenwijdig aan de Gare Maritime op de Tour & Taxis site in Brussel staan 5 hoge torengebouwen op een rij. Het gebouw langs de Picardstraat is het WZC Tour & Taxis van Anima. “Dit WZC is architecturaal vrij atypisch in ons patrimonium: hoog, zij het zeer compact (50 x 30 m) met een kleine ecologische footprint”, aldus Luc Devolder van Anima. Ook in dit WZC van de groep werden de sanitaire cellen in de kamers uitgerust met het Argenta invisidoor SDX hoekschuifdeursysteem van Arlu.

01emielclaus3.jpg

ARCHITOUR  
Dimension 67 – maart 2023
Architour: Perneel Osten architecten

In deze reeks bezoeken we samen met architecten een aantal van hun projecten om inzicht te krijgen in hun architectuurpraktijk. Deze keer neemt Carmen Osten ons mee langs enkele ontwerpen die ze samen met Lore Perneel realiseerde.

002brugesmeetingandconventioncentrebmccmetaarchitectuurbureauensoutodemouraimagefilipdujardin.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 67 – maart 2023
Het BMCC: een bescheiden kolos

Één jaar na de officiële inhuldiging kan het Bruges Meeting & Convention Centre, kortweg BMCC, terugblikken op 52.000 bezoekers, ruim 100 klanten en een ereplaats in het Brugse lichtfestival Wintergloed, waar de architecturale kenmerken van het gebouw met een licht- en lasershow in de verf werden gezet. Het nieuwe bouwwerk naar de hand van META architectuurbureau en Eduardo Souto de Moura brengt zo een nieuwe dynamiek naar het Brugse beursplein, in weinig nog te vergelijken met het verouderde en monofunctionele beursgebouw van weleer. Al had het volgens de architecten gerust nog wat meer mogen zijn.

wtcbplaatsingvanhoutenrameninspouwmuurconstructiesschrijnwerk.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Plaatsing van houten ramen in spouwmuurconstructies

Het buitenschrijnwerk wordt steeds vaker vóór de uitvoering van de gevelbekleding geplaatst. Ondanks de vele voordelen van deze techniek, zijn er ook enkele aandachtspunten voor de schrijnwerker. De luchtdichtheid van het plaatsingskader moet gegarandeerd zijn, de bovenkant en de zijkanten van het kader moeten beschermd worden door een waterscherm en de minimale contactlengte tussen het plaatsingskader en het raamkader moet om thermische redenen nageleefd worden.

nelissenfalo4.jpg

PRODUCTSPOT  
Dimension 67 – maart 2023
Ecologische gevelsteen van A tot Z

In de experimentele showroom van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken – een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv – kunnen architecten en bezoekers o.m. de dit jaar uitgebreide collectie N70 gevelstenen – ecologisch van productie tot afwerking – ontdekken in de echte én de virtuele realiteit.

wtcbnooitmeervochtbroblemendampscherm.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nooit meer vochtproblemen door condensatie in wanden

Wat is het verschil tussen een dampdichte en een luchtdichte laag? Waarom moet er wel een dampscherm geplaatst worden bij een houtskeletwand, maar niet bij een spouwmuur? En waarom zijn de eisen voor het dampscherm strenger bij een plat dak dan bij een hellend dak? Je ontdekt het in dit artikel.

cosentinothedukedektonensemble.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Nieuwe look & feel voor beschermd kantoorgebouw in Warandewijk

In de Hertogstraat, één van de hoofdassen van de Brusselse Warandewijk, ligt het kantoorgebouw The Duke. Het maakt deel uit van een stedelijk ensemble in classicistische stijl – naar een ontwerp uit 1776 van architect Barnabé Guimard – beschermd als bouwkundig erfgoed. Bovenop de voorgevel van The Duke zorgt een sober, fijn gedetailleerd volume – bekleed met Dekton® Fossil van Cosentino – voor het nodige contrast.

deceuninckdezaatb2aibelgica.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Wind in de zeilen en weids uitzicht voor de Belgica

Het laatste project op de frontlijn van De Zaat in Temse is Residentie Belgica, een woontoren met 11 bouwlagen en 2 teruggetrokken ‘kroonverdiepingen’. Eén van de eerste toonaangevende projecten, uitgevoerd met Decalu schrijnwerk van Deceuninck voor projectontwikkelaar Cordeel.

wienerbergerpoloapenglazenwand.jpg

RUWBOUW  
Dimension 67 – maart 2023
Louise en Marie nieuwe Antwerpse stadspoorters

Op de hoek van de Antwerpse Desguinlei en de Karel Oomsstraat is het markante woonproject Louise Marie – vernoemd naar het voormalige kinderziekenhuis – in gebruik genomen. Met dit duurzaam, toekomstgericht project formuleren POLO, CORES Development & aannemer Vanhout een antwoord op stedelijke uitdagingen. De twee slanke woontorens – opgetrokken in Terca Elignia Silva Greige gevelstenen van Wienerberger – worden verbonden door een imposante glazen wand.

12996050dann.jpg

@HOME  
Dimension 67 – maart 2023
“Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”

He-architectes staat op een spilpunt. In het najaar van 2022 nam mede-oprichter Damien Henry op 53-jarige leeftijd afscheid van het bureau; enkele maanden later staat het Luikse architectenbureau op punt om te verhuizen van een huurkantoor in de Rue Ernest de Bavière naar een eigen project iets verderop in de wijk Outremeuse. Het uitgelezen moment om even stil te staan bij heden, verleden en toekomst.

helpdesk_5.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Verantwoordelijkheid voor schade na ingreep aannemer

Q: De aannemer boorde gaten in de muur van de kelder om een warmtepomp te plaatsen. Dat was niet de bedoeling: nu loopt er water binnen. De aannemer zegt dat hij niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor waterinfiltratie. Wie moet de herstelling financieren?

helpdesk_4.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Hol klinkende tegels

A: Hol klinkende tegels kunnen verschillende oorzaken hebben. Best ga je eerst na of er correct gewerkt werd:

helpdesk_3.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Drempelbedrag aanwezigheidsregistratie

A: Voor de opstart van de werken moet de eerste aannemer de werken aangeven bij de RSZ, via een aangifte der werken.

helpdesk_2.jpg

HELPDESK  
Dimension 67 – maart 2023
Lift en trap in hetzelfde compartiment

A: De lift en de trap mogen voortaan inderdaad in hetzelfde compartiment liggen, al zijn er voorwaarden. In het artikel ‘Wijzigingen aan de basisnorm brandveiligheid’ op nav.be gaan we hier dieper op in. Zie ook het fragment hieronder.