ercoeclipse004.jpg

PRODUCT IN DE KIJKER   
Dimension 61 – september 2021
Evenwichtige en structurerende verlichting voor het Leietheater

Om aan de hoge verlichtingsvereisten van het Leietheater te voldoen, werd er gekozen om de foyer en de grote zaal te verlichten met de flexibele ERCO Optec en ERCO Parscan Spot. Ze bieden een zeer smalle lichtbundel van 7° voor discrete accentverlichting langs de wanden van de zaal. De ERCO Parscan Spot werd evenals toegepast als breedstraler (wide flood). Zo kon er met éénzelfde type armatuur verschillende lichtoplossingen aangeboden worden. De kleurtemperatuur van 3000 Kelvin creërt een warme en aangename sfeer in de ruimte. De combinatie van accentverlichting en algemene verlichting zorgt voor een evenwichtig eindresultaat, waardoor de verlichting zowel zijn functionele taken verricht alsook zijn bijdrage levert aan de vormgeving van het totale project. Voor de algemene verlichting werd er voor de inbouwspot Skim Downlight met wide flood en oval flood optiek gekozen, voor een egale lichtspreiding. Alle armaturen zijn met DALI besturing geleverd om grote bedieningsgemak en comfortabele verlichting te garanderen.

5trlei91884def.jpg

PROJECT IN DE KIJKER  
Dimension 61 – september 2021
Schittering langs de Leie

Een stille wenk naar Emiel Claus, of een ode aan het werk van de luministen. Zo staat het Leietheater veelvuldig op het wereldwijde web omschreven. En inderdaad, met zijn schil van geglazuurde witte baksteen creëert het gebouw een zacht licht- en kleurenspel dat aansluiting vindt bij de werken die in het naastgelegen museum Mudel tentoongesteld worden. De immer wisselende schittering vormt echter ook een interlude voor de verwondering van het theaterbezoek.

dim61wienerbergerclickbrickdroogstapelen_1.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Circulair bouwen zet de trend

Dankzij hun lange levensduur en mogelijkheden tot hergebruik en recyclage lenen kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen zich goed voor circulaire bouwprojecten. Een voorbeeld daarvan is ClickBrick, het systeem om gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm. Nieuwbouwproject Ten Dries in Zwevegem levert een mooie praktijkcase.


Architect@Work april/mei 2024
ldoorgrezdoiceaupoorten.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Strakke gevelarchitectuur aan de Golf du Bercuit

In een bosrijke omgeving in de gemeente Grez Doiceau (Waals-Brabant) werd een ruime villawoning naar een ontwerp van Luc Spits Architecture gerealiseerd. Eyecatcher zijn de drie zij aan zij geïntegreerde Puma Line STL sectionale poorten van L-door die het monolithische karakter van de gevels beklemtonen.

20210311121304.jpg

RUWBOUW  
Dimension 61 – september 2021
Hoogvlieger in houtskeletbouw

In de Brusselse Marollenwijk wordt momenteel het sociaal woonproject Menslievendheid opgetrokken. Bij oplevering begin 2022 zal het gebouw vijftien kwalitatieve en gevarieerde woonunits herbergen voor de openbare vastgoedmaatschappij de Brusselse Woning en dat allemaal in een hoofdzakelijk houten, geprefabriceerde draagstructuur. Met acht bouwlagen en een totale hoogte van 25 m mag het woonblok zich dan ook de (voorlopig) hoogste houtskeletbouw van het Brussels Gewest noemen.

aw2017associations.jpg

ARCHITECT@WORK  
Dimension 61 – september 2021
Architect@Work in het teken van gezonde materialen

Op het moment van schrijven gaat Kortrijk Xpo nog even door het leven als een gestroomlijnd VAXPO, maar tegen eind oktober hebben naalden en vaccins definitief plaats geruimd voor beursstanden en podia. Iets later dan oorspronkelijk vooropgesteld, maar daarom niet met minder enthousiasme, organiseert Architect@Work er op 21 en 22 oktober haar jubileumeditie.

arlularocheardenneautrementdecoratieve.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Deurkadersysteem gaat naadloos op in elke interieurwand

In het kleine dorpje Hives vlakbij La Roche-en-Ardenne startte vorig jaar het gastenverblijf ‘Ardenne Autrement’, een ontwerp van architectenbureau HP-Architecture. Van kamer naar kamer maak je er een reis doorheen de seizoenen. Het Argenta Invisidoor deurkadersysteem laat er de binnendeuren, telkens afgewerkt met een andere houtsoort, naadloos opgaan in de wanden.

descoborgxonyx20003.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Design en maatwerk kan ook in zorgcollectiviteiten

In Sint-Katelijne-Waver bouwt zorginstelling Borgerstein aan een nieuwe toekomst. Er worden vier nieuwe gebouwen voor gehandicapten- en ouderenzorg opgetrokken. Bij de inrichting van de patiëntenkamers was o.m. de sanitaire inrichting een aandachtspunt. Het Mechelse installatiebedrijf Van Hoey – vooral gespecialiseerd in sanitaire installaties in de zorgsector en openbare gebouwen – installeerde er de hygiënische XonYX wastafeltabletten van Desco.

volabasilaalterbadkamercopyrightgiuliafrigerio.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Warme herfstkleuren in het bos

In de Aalterse bossen fungeerde een archetypische chalet tot voor kort als vakantiewoning. Gecharmeerd door de inplanting en het vakantiegevoel beslisten de nieuwe eigenaars het bestaande chaletvolume te bewaren en te laten uitdeinen in een ritmiek van daken. Met als accent een warme goudkleur die o.m. terugkomt in de voorgevel, de raamprofielen en het Vola-kraanwerk.

dsc045047edit.jpg

INTERIEUR & AFWERKING  
Dimension 61 – september 2021
Een keukentoren à la carte in solid surface

Met meer dan 100 kleuren, structuren en kwaliteitsmerken zoals AVONITE, GETACORE en Hi-MACS is Engels Surfaces uitgegroeid tot de solid surface specialist in ons land. Samen met de bekende ontwerper Axel Enthoven en de Knokse interieurspecialist De Maatwerker boetseerden zij de in Avonite afgewerkte Kitchen Tower. Deze stapelt de gewenste keukenfuncties op amper 83x83 cm.

12345dann22.jpg

@HOME  
Dimension 61 – september 2021
“Wij gaan altijd op zoek naar de harmonie”

Geen gebouwen, maar ervaringen vormgeven. Die taak hebben architect Gerd Van Zundert en interieurarchitect Kristl Bakermans Le Bon zichzelf opgelegd. Rode draad doorheen hun dertigjarig oeuvre is dan ook een contextuele gevoeligheid en een voorliefde voor projecten met een uitgesproken menselijk karakter. “Om een goede architect te zijn, moet je van mensen houden”, zegt het architectenkoppel.

notablok_17.jpg

HELPDESK  
Dimension 61 – september 2021
Helpdesk

Veel kleine bouwbedrijven maken hun overeenkomsten niet zelf. In het geval van gescheiden aanneming komen architecten met veel verschillende bedrijfsgroepen en bedrijven in contact. Niet alle zaakvoerders zijn even goed op de hoogte van de geldende wetten en passen soms de wet niet toe, en/of laten na zich te beschermen t.o.v. hun onderaannemers.

pastorijstraatbilzenegi_2.jpg

EVENTS  
Dimension 60 – mei 2021
Vijf trends voor woningbouw anno 2021

Dat corona sinds maart vorig jaar ook de bouwsector tekent, behoeft geen uitleg. Terugblikken op de onvermijdelijke bouwstop en vertragingen uit de eerste lockdown heeft echter weinig zin; het is zaak om vooruit te kijken. De pandemie heeft er immers voor gezorgd dat de Belg anders is gaan wonen, en dat vergt aanpassingen van bouwers en ontwerpers. Tijdens de Mediadagen Bouwen & Wonen sprokkelde marketingbureau UPR enkele inzichten en oplossingen.

landartlive.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Land Art dicht bij huis

In 1970 legde Amerikaans kunstenaar Robert Smithson in Utah de Spiral Jetty aan, een opmerkelijk en inmiddels iconisch staaltje Land Art waarvoor hij gigantische rotsblokken herschikte tot een spiraalvorm in het Great Salt Lake. Hoewel de kunststroming, waarbij zware ingrepen in de omgeving uitdrukking geven aan veelal conceptuele bevragingen, in de eerste plaats met de weidse landschappen van de Verenigde Staten geassocieerd worden, bevindt zich ook veel dichter bij huis een bijzondere collectie landschapskunstwerken. Het boek ‘Land Art Live: De Flevoland collectie’ biedt een overzicht van de werken die Marinus Boezem, Robert Morris, Richard Serra en talrijke andere landschapskunstenaars in Nederland realiseerden, maar roept ook vragen op over het behoud van de werken en hun hedendaagse betekenis. Stonden deze Land Art stukken ooit in de lege polder, dan zijn ze inmiddels namelijk opgenomen in een dynamische landschappelijke transformatie.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Composite Presence

Net als andere grootschalige events ontsnapte ook de architectuurbiënnale van Venetië in 2020 niet aan een noodgedwongen opschorting. Mits de zo gegeerde afbouw van reis- en andere restricties, kan je tussen 22 mei en 21 november, met een klein jaartje vertraging dus, toch nog de Belgische inzending Composite Presence gaan bekijken. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Superstudio Migrazioni

In 1966 hielden Adolfo Natalini en Cristiano Toraldo de Francia het radicale architectencollectief Superstudio boven de doopvont. Meer dan een decennium lang onderzochten de groepsleden manieren om een wereld te bewonen die door kapitalistische krachten en technische evoluties veranderd was. Initieel middels een fundamenteel realistische architectuur, later in louter symbolische dimensies. In de tentoonstelling ‘Superstudio Migrazioni’ maakt het CIVA nog tot 16 mei een thematische en chronologische reis door dit radicale oeuvre, dat zich op het kruispunt van architectuur, design, kunst en antropologie bevindt. Het begrip “migraties”, ontleend aan het vocabularium van Superstudio, dient daarbij als conceptuele en poëtische sleutel. Naast het oeuvre van de groep zelf presenteert de tentoonstelling het werk van onder meer Archizoom, Rem Koolhaas, Aldo Rossi, Bernard Tschumi, en vele anderen.

batailleibenscollectievaipaullambert.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Unfolding the archives: Bataille & ibens

Inmiddels staat de derde episode in de reeks Unfolding the Archives in de steigers. Ditmaal richt het Vlaams Architectuurinstituut zich expliciet naar binnen toe, met focus op het werk en de werkwijze van interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020). Kenmerkend voor hun ontwerppraktijk is de zoektocht naar wat omschreven kan worden als ‘het onzichtbare aanwezige’. Voor Bataille & ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Ondanks dit streven naar het onzichtbare – balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme – ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. Unfolding the Archives #3 neemt daarom het detail als uitgangspunt en opent zo een nieuw perspectief op het oeuvre van Bataille & ibens. De tentoonstelling vindt plaats van 20 mei tot en met 26 september in deSingel in Antwerpen.

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Renovatiedag

Op zondag 6 juni organiseren NAV en Ik Ga Bouwen naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse Renovatiedag. Deelnemende architecten kunnen van het toonmoment gebruikmaken om recente renovatieprojecten in de kijker te zetten en zich aan toekomstige verbouwers voor te stellen. Naast de inmiddels gekende openhuizendag voorziet de organisatie dit jaar ook een virtueel platform. Daarop worden projecten niet zomaar één dag, maar wel twee weken lang uitgelicht.

homestoriesdanielstreatvisualfieldsvitradesignmuseum.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
100 jaar wonen

Meer dan ooit werden we afgelopen jaar geconfronteerd met onze woning. Een plek die onze dagelijkse routine vormgeeft, maar tegelijk uitdrukking is van diverse sociale, politieke en technische kwaliteiten. Nog tot 22 augustus toont het Design Museum Gent onder de noemer ‘Home Stories’ hoe dergelijke veranderingen de woonideeën van de voorbije 100 jaar getekend hebben. Centraal staan 20 interieurs van architecten, kunstenaars en interieurvormgevers, die met behulp van meubels, afbeeldingen, films, schetsen, maquettes en moodboards even tot leven worden gewekt. Sommige zijn iconisch, andere onbekend, maar allemaal illustreren ze grote doorbraken in onze manier van wonen.

juliaanlampens1.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
Juliaan Lampens 1950-1991

Naar aanleiding van de tweede editie van Unfolding the Archives, de tentoonstelling die de voorbije maanden inzicht bood in het werk en de werkwijze van Juliaan Lampens, publiceerde het Vlaams Architectuurinstituut vorig jaar de heruitgave van het boek ‘Juliaan Lampens 1950-1991’. Deze tentoonstellingscatalogus uit 1991, oorspronkelijk mee vormgegeven door de architect en rijkelijk gevuld met schetsen, foto’s, teksten en persoonlijke notities, werd aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen. Naast de gewone heruitgave is er ook een speciale editie beschikbaar, in een oplage van 500 exemplaren. Zij omvatten bijkomend nog vier kleurenreproducties.

hexenhaus.jpg

UPDATE  
Dimension 60 – mei 2021
A House for a Man and a Cat

Van een atypisch architectuuropdracht gesproken. ‘Alison & Peter Smithson: Hexenhaus’ vertelt het verhaal van de samenwerking tussen het Britse architectenpaar en de Duitse meubelfabrikant Axel Bruchhäuser. Beginnende bij de initiële brief uit mei 1984, geadresseerd aan de huiskat van de Smithsons Snuff en ondertekend door Bruchhäusers kat Sir Karl, belicht het boek de vele uitbreidingen en interne en externe verbouwingen die de architecten in de loop der jaren aan de woning van Bruchhäuser doorvoerden. Het zogeheten Hexenhaus werd zo niet alleen een toonbeeld van de vroege en radicale stijl van de Smithsons, maar belichaamt tevens het correctieve en anti-esthetische karakter van hun beste ontwerpen.